Autor: Irina Papuc

Compania Națională de Asigurări în Medicină va acoperi 30 de proceduri de fertilizare in vitro, în sumă de aproape 1 milion de lei. Trei instituții private s-au arătat interesate de ofertă.

CNAM anuntă că a încheiat în această săptămână contracte cu trei instituții private pentru servicii de fertilizare in vitro, în valoare de 951 de mii de lei, bani care ajung pentru 30 de proceduri, preț în care nu sunt incluse medicamentele. Companiile care vor primi banii sunt Medpharmconsult (Spitalul Privat Terramed), Health Forever International (Spitalul Internaţional Medpark) şi Societatea Comercială Repromed, care au depus ofertele până pe data de 12 mai.

Anterior, Ministerul Sănătății a dat asigurări că astfel de proceduri gratuite vor fi asigurate pentru 100 de cupluri, într-un răspuns oferit redacției Sănătate INFO. Un singur cuplu beneficiază de o singură procedură, însă urmează să achite suplimentar medicamentele și alte cheltuieli adiacente.  Proiectul a fost unul inițiat și intens promovat de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan. Legislația prevedea și până acum realizarea intervențiilor de reproducere asistată, însă nu putea fi aplicată, deoarece instituțiile publice nu aveau tehnica necesară. CNAM a evitat până acum să ne comunice până acum sume exacte, ca să putem înțelege dacă există acoperire financiară pentru acest scop. Acum, pentru o procedură de fertilizare, unde sunt incluse toate testele necesare și medicamentele, cuplurile trebuie să scoată din buzunar peste 50.000 de lei. 

Un proiect care nu vine cu soluții

Republica Moldova este printrele statele cu un nivel extrem de ridicat al problemelor de infertilitate printre cupluri. Aproximativ 20% dintre acestea (aproximativ 140.000 cupluri), din numărul total, suferă de o formă sau alta de infertilitate.  Acestea sunt datele Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală. Medicii afirmă că, de obicei, de infertilitate pot suferi atât femeile, cât și bărbații. La modul practic, din numărul total de cupluri care și-ar putea soluționa problema prin infertilitate, vor beneficia doar 30, un procent infim, care nu soluționează în esență nici problema sănătății reproducerii, nici a ritmului alert de reducere și îmbătrânire al populației.

Cum puteți beneficia de o procedură de fertilizare in vitro

Ca familiile să beneficieze de o procedură gratuită de fertilizare in vitro este necesar, în primul rând, ca soții să aibă poliță medicală.

Cuplurile trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie. Ulterior, acesta le va oferi bilet de trimitere la ginecolog sau urolog, pentru investigații medicale suplimentare. Odată ce vor acumula informația necesară, pot prezenta dosarul Comisiei de Evaluare din cadrul Institutului Mamei și Copilului. Comisia va analiza toate dosarele depuse de familiile care doresc o procedură de fertilizare in vitro gratuită. Specialiștii vor stabili care dintre cupluri sunt eligibile pentru o astfel de procedură, în baza indicațiilor medicale.

█ Articole relaționate:

Moldova rămâne fără copii. Când cuplurile infertile vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită 

Au schimbat legea pentru privați? A fost adoptat documentul care le permite acestora să facă fertilizări pe bani publici 

De ce moldovenii nu mai fac copii. Moldova are cea mai mică rată a fertilității din Uniunea Europeană 

Promisiuni pentru cuplurile infertile. Ministerul Sănătății a anunțat o procedură de fertilizare in vitro gratuită, fără să aibă pregătite toate regulamentele