Autor: Irina Papuc

Un preparat folosit de bolnavii care suferă de hipertensiune arterială și maladii cardiovasculare va fi retras de urgență de pe piață la solicitarea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Comprimatele Lisigamma, cu numerele de serie 12H 155 și 12I174 urmează să fie retrase de urgență din farmacii și returnate depozitului de unde au fost distribuite. Decizia îi aparține Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care a stabilit că există o eroare de ambalaj. „Pe ambalajul secundar a fost depistată o greșeală și respectiv nu corespunde cu ambalajul primar. Doza de lisinopril (Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei) era indicată ca fiind mai mică, 5 în loc de 10 mg”, a precizat șefa Inspectoratului Farmaceutic, Astra Coșcodan.

Potrivit ei eroarea nu are cum să le afecteze sănătatea consumatorilor, iar decizia a fost luată pentru a evita confuziile. Totodată, cardiologul Alexandru Cărăuș afirmă că medicamentul, de primă necesitate în tratarea hipertensiunii arteriale, poate avea anumite reacții adverse în cazul în care nu este administrat corect. „Nu se admit astfel de greșeli, deoarece poate provoca hipotensiune dacă doza este mai mare sau se poate dovedi ineficient în cazul în care nivelul real de lisinopril este mai decât cel indicat pe ambalaj. Totuși, oamenii trebuie să atragă o atenție deosebită instrucțiunilor, acolo sunt detaliile pentru diferite doze”, precizează medicul.

Șefa Inspectoratului Farmaceutic mai precizează că în farmacii erau distribuite 100 de cutii cu eroare de ambalaj, iar altele 200-în depozite. După ce vor fi retras medicamentul va fi transmis spre nimicire.

Medicamentul Lisigamma este folosit pe persoanele care suferă de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă sau infarct miocardic. Numărul acestora ajunge în Republica Moldova la 400 de mii.

 

Articole relaționate:

Avertisment pentru gravide: fierul administrat intravenos poate afecta fătul și duce la deces 

Tehnologii inteligente la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Fiecare cutie cu pastile va putea fi monitorizată 

Agenția Europeană de Farmacovigilență cere retragerea din folosință a unui medicament folosit pe larg în perfuzii. Autoritățile moldovene nu au luat încă o decizie