Autor: Elena Cioina

Reforma spitalelor din Moldova ar putea începe în această vară sau cel târziu în toamnă și s-ar putea încheia, cel târziu, în 2026. Cele 71 de instituții medico-sanitare publice se vor reduce până la cel mult 20, ceea ce înseamnă că peste 50 de directori vor trebui să-și găsească alte funcții, dacă vor să rămână să muncească în sistem. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul emisiunii Moldova în Direct de la postul public de televiziune. 

Dintre cele 20 de spitale, 11 vor fi regionale și în ele se vor face cele mai mari investiții, atât de infrastructură și echipament, cât și de personal. Ministra este convinsă că ceea ce nu au reușit predecesorii săi în ultimele două decenii, cu siguranță îi va reuși ei și actualului Guvern și are argumente.

„Eu sunt convinsă că vom reuși să demarăm reforma spitalelor, chiar dacă suntem în prag de an electoral, pentru că oamenii acestui Guvern au demonstrat nu o singură dată că sunt oamenii faptelor. De ce am siguranța că ne va reuși? Pentru că premierul Filip este primul premier care vorbește despre necesitatea reformei în sistemul de sănătate. Există sprijin politic și o ambiție absolut sănătoasă de a demara aceste reforme”, a explicat Ruxanda Glavan la Moldova 1.

Dânsa crede că ceea ce le-a lipsit foștilor miniștri de la Sănătate în demararea reorganizării spitalelor a fost comunicarea, iar această greșeală nu va fi repetată și de ea. „Noi ne propunem să fim mai activi la capitolul comunicare. Imediat ce vom avea conceptul aprobat în varianta finală, vom avea dezbateri publice și la Ministerul Sănătății, vom prezenta conceptul Parlamentului, pentru că avem această obligație și vom discuta cu fiecare colectiv de medici pentru a le explica care este perspectiva lor. Le vom arăta ce ne propunem pentru a aduce o îmbunătățire, pentru a le asigura locuri de muncă decente, pentru a le asigura creșterea profesională și pentru a asigura pacienții cu servicii de calitate”.

În 10 ani vom avea spitale performante. Până acum conceptul reformei s-a schimbat de cel puțin patru ori

Deși a spus că va pune accent pe comunicare și transparență, ministra nu oferit mai multe detalii decât cele scrise săptămâna trecută în comunicatul de presă al Guvernului. „Ne dorim ca la un anumit teritoriu care cuprinde un anumit număr de populație să existe un spital regional în care se vor face cele mai mari investiții, care va avea cele mai bune echipamente, cei mai buni specialiști concentrați din acea zonă, medici care vor fi recalificați pentru anumite specialități, unde să putem investi în platoul chirurgical, neurochirurgie, cardio-chirurgie, oncologie, iar celelalte două-trei spitale raioanele să fie reorganizate și să poată presta servicii pentru bolnavii cronici, de îngrijire și de reabilitare”.

Prezent la emisiune, Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a menționat că cel mai mare risc pentru reforma spitalelor este organizarea administrativ-teritorială a țării.

„Din acest motiv de 20 de ani nimeni nu a putut s-o facă. Asistența medicală spitalicească spre deosebire de cea primară, nu se termină la hotarul raionului sau a unității administrativ-teritoriale. Noi avem asistență spitalicească secundară și terțiară și toate aceste trei nu pot exista una fără alta. Și atunci când venim cu regionalizarea spitalelor și dorim ca în jurul lor să mai existe câteva spitale sectoriale, trebuie să elaborăm documente care să elimine riscul ca populația să nu aibă acces la servicii medicale de calitate. Reforma însă este foarte necesară”, a adăugat Țurcanu.

Expertul a adăugat că problema sistemului medical din Moldova este că acesta e axat pe spitale mai mult decât ar fi necesar și are un sistem slab dezvoltat al asistenței medicale primare și al sănătății publice. Din acest motiv, Guvernul ar trebui să înceapă reformele cu domeniile prioritare, precizând că e vorba de asistența medicală primară.

Ministerul Sănătății vrea să controleze toate spitalele din țară. Cum ar urma să arate reforma acestora

„A existat o strategie de dezvoltare a medicinei de familie până în 2017, dar care nu a fost dusă până la capăt. Din acest motiv avem lipsă de medici la sate, pentru că aceste locuri de muncă nu sunt motivante. Dacă nu aveam această instabilitate politică în ultimii ani, autoritățile ar fi putut realiza ce și-au propus”, a adăugat Țurcanu.

Vom aminti că responsabilii de la Sănătate s-au întâlnit săptămâna trecută cu premierul și au discutat despre schimbările în sistemul spitalicesc. Ulterior a fost emis un comunicat în care Guvernul ne anunță că, potrivit planului de acțiuni, în Moldova vor fi spitale performante în aproximativ 10 ani. De asemenea, că vor exista 10 zone de sănătate și cel mult 19 spitale în toată țara. Cum au ajuns autoritățile la acest număr, având în vedere că Moldova are 2,9 milioane de locuitori, nu se știe, întrucât până acum nici Ministerul Sănătății și nici responsabilii de la Guvern nu au oferit informații în acest sens.  

 

 █ Articole relaționate:

Experții francezi propun modele de descentralizare a serviciului de chimioterapie în Moldova. Pentru realizarea planurilor lor sunt necesare milioane de euro 

Reconfigurare radicală a serviciilor medicale în nordul Moldovei, propusă de experții străini și moldoveni. Directorii de spitale nu sunt pregătiți să accepte schimbările