Autor: Irina Papuc

După un proces de lungă durată în care s-au încălcat numeroase termene, marcat de lipsă totală de transparență, Ministerul Sănătății susține că este gata să prezinte opiniei publice reforma spitalelor. Autoritatea a planificat o conferință de presă, unde vor veni directori de spitale, politicieni, dar și cei care ar urma să susțină financiar reforma.

Deși Ministerul Sănătății a anunțat că este gata să anunțe reforma spitalelor mâine, până astăzi un document cu un concept clar din care să înțelegem ce urmează să se întâmple nu a fost făcut public. Ultima dată subiectul a fost discutat la Guvern, însă nu într-o ședință publică, iar jurnaliștilor li s-a trimis doar un comunicat șablon. Din acesta reiese că vom avea cel mult 20 de spitale din cele 71 existente și că tot teritoriul va fi împărțit în 10 zone de sănătate. Asta înseamnă că cel puțin 50 de directori, vicedirectori, secretare, economiști, contabili, șoferi etc, își vor pierde funcțiile (detalii aici).

Reforma spitalelor și doctorii

Întrucât reforma presupune și schimbarea volumului și spectrului de servicii, în funcție de viitorul specific al viitoarelor spitale, nu este clar ce se va întâmpla cu doctorii. Or, o parte dintre aceștia urmează să fie reangajați, o altă parte - reprofilați. De  exemplu, atunci când se discuta despre regionalizarea spitalelor în 2013, se știa cu exactitate câți doctori corespund necesităților, câți trebuie reprofilați și câți lipsesc. Atunci, radiologii, epidemiologii se aflau în surplus, pe când se atesta o lipsă acută de cardiologi, geriatri, pediatri, traumatologi, ortopezi etc. În plus, s-a prevăzut numărul necesar de doctori, în funcție de numărul celor care urmează să se pensioneze. Aceste date au fost colectate de o echipă internațională, care au lucrat cu experții locali la un studiu de fezabilitate (detalii aici). Toate aceste cifre diferă în mod normal de conceptul, structura și concentrarea viitoarei rețele de spitale. Autoritățile n-au pomenit până acum despre modul în care reforma va afecta doctorii și actualul loc de muncă al acestora.

Reforma spitalelor și studiul de fezabilitate

Un draft discutat la începutul acestui an la Guvern, neoficial, prevedea reducerea numărului de spitale în țară tot până la 19. În document se vorbea despre instituții medicale centrale, regionale, locale și speciale. Conceptul era vag și prevedea doar schimbarea denumirilor cu reducerea neesențială a numărului de paturi. De asemenea, documentul prevedea ca Ministerul Sănătății să devină singurul fondator pentru toate instituțiile medicale din întreaga țară. Autoritățile sperau să obțină bani de la Banca Mondială pentru un alt studiu de fezabilitate, întrucât cel din 2013 ar fi deja depășit. Nu este clar dacă într-un timp atât de scurt – din februarie și până astăzi – autorităţile au beneficiat de suportul financiar și chiar au realizat un studiu de fezabilitate. Dacă da – atunci autoritățile au preferat să nu-l facă public.

Reforma spitalelor și banii

În cadrul ședinței de la Guvern din 16 iunie când s-a discutat despre reforma spitalelor, premierul Pavel Filip a declarat că va exista un plan concret de construire a viitoarelor spitale pe un termen de aproximativ 8-10 ani. Din cauza lipsei de transparență nu se cunoaște de câți bani va fi nevoie pentru a construi noile spitale, câte spitale vor fi construite din temelii și de unde vor veni investițiile. Ocazional, premierul Filip a avut mai multe întâlniri cu oameni de afaceri din Turcia care se arătau disponibili să finanțeze construcția a cel puțin unui spital (detalii aici). La rândul său, Ministerul Sănătății a anunțat că a cerut bani de la controversata familie Aliyev, care se află la conducere în Azerbaidjan și care este acuzată de încălcarea democrației și libertății de expresie în această țară (detalii aici). Ministerul Sănătății ne anunță că mâine, la lansarea anunțului reformei, li se vor alătura și parteneri internaționali, fără să-i numească.

Reforma spitalelor și Parlamentul

După o rezistență fără precedent în 2013, ministerul condus de Andrei Usatîi nu a reușit să ducă la capăt reforma spitalelor. Atunci, Parlamentul a obligat Guvernul să prezinte Legislativului un document concret de reformare a spitalelor, care să fie aprobat de deputați. Atunci, ex-ministrul Andrei Usatîi a încercat să realizeze reforma printr-un simplu ordin emis din numele său. Conform surselor noastre, la Parlament nu a ajuns vreun document care să prevadă reformarea sistemului spitalicesc. Ceea ce nu a făcut atunci Usatîi, promite s-o realizeze Ruxanda Glavan. Ea a declarat la o emisiune de la Moldova 1 că va prezenta strategia de reformare a spitalelor și în Parlament. 

Cine face reforma spitalelor?

Până acum Ministerul Sănătății și premierul, care are propriul consilier pe Sănătate, au prezentat termene diferite în ceea ce privește reforma spitalelor. Din documentele făcute publice de autoritate, reiese că timp de șapte luni la Cancelaria de Stat s-a prăfuit un concept de reformă a spitalelor, care însă n-a fost făcut public niciodată. Astfel, reiese că premierul, alături de echipa sa, a forțat termenele, nu se știe dacă și conceptul în sine. În luna ianuarie Guvernul a creat Centrul de implementare a reformelor, condus de Iurie Ciocan, fost șef al Comisiei Electorale Centrale. Centrul urma să preia „responsabilitatea” de monitorizare a modului cum se implementează reformele, inclusiv cele din sănătate (detalii aici).

Menționăm că în luna aprilie, la ședința Ministerului Sănătății cu partenerii de dezvoltare, autoritățile nu au vorbit despre reforma spitalelor. Din contră, Ministerul Sănătății a prezentat un concept vag, care nu presupunea schimbarea structurii rețelei de spitale. Printre prioritățile pentru anul 2017 autoritățile au menționat doar: centralizarea tratamentelor complexe, descentralizarea tratamentelor simple, reducerea ratei de tratament în staționar, promovarea chirurgiei de o zi, extinderea tratamentelor minim invazive și creșterea cotei îngrijirilor cronice (detalii aici

█ Articole relaționate:

„Un spital performant mai aproape de tine”? Nici anul acesta nu va fi

Ministerul Sănătății din Moldova a cerut bani de la controversata fundație Heydar Aliyev pentru dotarea spitalelor

Ruxanda Glavan promite demararea reformei spitalelor în vară și-l ridică în slăvi pe premierul Filip