Autor: Irina Papuc

Spitalul Raional Călărași urmează să fie vizat într-o hotărâre a CEDO, după ce familia căreia i s-a schimbat la naștere copilul a decis că nu este mulțumită de dreptatea ce li s-a făcut acasă. Dosarul a pornit acum șapte ani, iar Curtea Supremă de Justiție a stabilit că familia care a crescut timp de 16 ani un copil care nu a fost al lor merită despăgubiri de doar 50.000 de lei.

Spitalul din Călărași a fost acționat în judecată în 2010 de către Tudor Bulmaga, însă dosare similare au fost pornite paralel și de către părinții acestuia. El avea doar 16 ani când a aflat că a fost schimbat la naștere. Până aproape de majorat a locuit într-o altă familie, pe care o considera a lui. De atunci viața lui a luat o altă întorsătură. Nici după șapte ani durerea nu a dispărut, iar acest timp l-a învățat că în țara în care trăiește nu există dreptate.

„Nu vreau să răscolesc din nou aceste amintiri. E foarte dureros și este inutil. După atâtea suferințe și atâția ani de judecată n-am obținut nimic”, ne-a spus Tudor la telefon.

Cazul de substituție a copiilor în care este implicat Spitalul raional Călărași este incredibil. Tânărul s-a născut la 21 aprilie 1992. Mama lui, Victoria Bulmaga născuse copilul de 4,300 kg, pe când la externare în acte era indicat că avea doar 3,250 kg şi cu câțiva centimetri mai mic. Ulterior, a fost descoperită o corectare de angajații spitalului și în conținutul documentului eliberat Măriei Spânu, celalaltă mama căreia i-a fost schimbat copilul, în care este indicată greutatea copilului cu o corecție, inițial fiind scris 3,200 kg apoi vizibil corectat în 4,200 kg. Dintr-o ordonanță a Procuraturii Călărași privind neînceperea urmăririi penale reiese că substituirea copiilor a avut loc din imprudența personalului medical al spitalului. Astfel, Tudor era copilul biologic al familiei Bulmaga, iar celălalt băiat – Andrei, și el profund afectat de cele întâmplate, era copilul familiei Spânu.

Tudor și-a trăit copilăria lângă un tată violent. Acesta își bătea soția, acuzând-o de infidelitate, căci Tudor nu-i semăna nici lui, nici rudelor. După moartea lui, Tudor a plecat în străinătate, fiind respins de rude. De acolo a fost sunat de adevărata lui familie – Bulmaga. I s-a spus că există suficiente motive pentru care să creadă că el este fiul lor. Aceștia au început să-și pună mai multe întrebări când i-au făcut pașaportul copilului lor, Andrei. Au văzut că grupa de sânge nu coincide, așa că au căutat mai multe informații la spital. Au aflat de Tudor, după ce au solicitat informații despre copiii care s-au născut în aceeași zi la aceeași maternitate.

Mai multe seturi de teste, printre care și unul ADN făcut la Londra, a confirmat substituția de copii.

Familiei i s-a făcut dreptate, ce-i drept pe jumătate, de la prima instanță, care a considerat spitalul vinovat de substituție. Suma despăgubirilor a fost redusă esențial însă – dacă familia a cerut 300.000 de lei, atunci instanțele naționale au considerat că 50.000 de lei este o sumă care ar constitui o satisfacție echitabilă, în raport cu traumele pe care le-a primit. Ultima hotărâre a CSJ a fost publicată recent, după ce un complet al înaltei Curți a respins apelul lui Tudor Bulmaga.

Tânărul, care locuiește acum la Călărași alături de familia sa biologică, spune că a fost depusă o plângere la CEDO. La rândul său, instituția medicală știe despre acest lucru. „Familia a mers mai departe la Curtea Europeană, pentru că nu este de acord cu suma 50.000 de lei care urma să fie achitată din partea spitalului”, a spus Silvia Bobescu, directoarea instituției medicale. Astfel, cele două părți se află în așteptarea unui verdict. Lucrătorii medicali au negat anterior orice posibilitate de substituție, apoi au dat vina pe părinți, precum că aceștia ar fi fost interesați în schimbarea copiilor. 

 

 Articole relaționate:

Un tânăr pediatru, condamnat și apoi amnistiat după ce copilul pe care l-a tratat a murit. Cine se face vinovat de deces și ce trebuie să facă doctorii în asemenea situații

Ping-pong cu dosarul de malpraxis al familiei Clichici din Ialoveni. Responsabilii din Sănătate cer teste genetice pentru a stabili dacă fetița lor a suferit la naștere din cauza doctorilor

Despăgubiri de 500.000 de mii de lei pentru o familie din Moldova într-un caz de malpraxis