Autor: Parascovia Rogate

Se spune că sănătatea nu are vârstă, rasă sau sex, dar cu toate că e un dar pe care viaţa ni-l oferă gratuit, puţini îi apreciază importanţa la justa valoare. Anume din acest motiv mai mulţi locuitori din raionul Călăraşi şi-au lăsat acasă sapele, găinile şi grădinile pentru câteva ore, doar ca să asculte lecţii despre sănătate. Aceştia şi-au dat întâlnire la Biblioteca Publică Grigore Vieru din Călăraşi, unde a avut loc offline-ul Tribuna Sănătăţii, organizat de Platforma E-Sănătate.MD.

De această dată, tema evenimentului a fost Tensiunea arterială şi ce să facem ca să o ţinem sub control. Cea care le-a vorbit oamenilor şi le-a răspuns chiar şi la cele mai mici curiozităţi despre ce trebuie să facă ca să fie sănătoşi a fost Lora Gîţu, asistent universitar la Catedra Medicină de Familie din Cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Specialista a început offline-ul cu o scurtă introducere despre ce este tensiunea arterială şi în ce moment aceasta le poate da bătăi de cap oamenilor. Apoi a răspuns rând pe rând la toate întrebările. De altfel, specialista le-a arătat și câteva exerciții fizice pe care trebuie să le facă oamenii ca sângele să circule mai bine și să prevină problemele legate de tensiune.

Dacă ne simţim bine, trebuie să luăm medicamente? De câte ori pe zi trebuie să le consumăm? Ce să facem dacă ne doare capul? Unde greşim - acestea şi multe alte întrebări şi-au primit răspunsul pe parcursul evenimentului.

„Oamenii trebuie să ducă un stil de viață sănătos, să facă mișcare, să respecte regimul de somn, să gândească pozitiv, etc. În cazul în care sunt factori de risc pentru tensiune, atunci trebuie să se adreseze la medicul de familie ca să prevină problemele. Dacă însă oamenii au hipertensiune și stau la evidența medicului, atunci acesta urmează un stil de viață aparte, iar medicul trebuie să-i aleagă o schemă de tratament. Medicamentul trebuie luat sistematic, iar pacientul trebuie să meargă la consultații minimum de patru ori pe an. Hipertensiunea e una dintre problemele cele mai serioase ale serioase ale secolului”, a menționat pentru Sănătate INFO Lora Gîțu, asistent universitar la Catedra Medicină de Familie din Cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Oamenii din Moldova se ocupă cu atutotratamentul, nu iau medicamentele la timp, iar apoi vor să fie sănătoși. Aceasta este una dintre concluziile specialistei pe care şi-a creat-o în urma experienţei ei în calitate de medic, pe care de altfel o susţin şi locuitorii din Călăraşi. Cu toate că mulţi dintre ei ştiu că trebuie să se alimenteze sănătos şi regulat, tradiţiile şi obiceiurile uneori sunt mai puternice, decât voinţa. Din acest motiv, tratamentul adesea nu dă rezultatele necesare, iar în consecință pacienții suferă și mai mult.

Spre deosebire de offline-urile anterioare, de această dată cei mai mulţi oameni prezenţi la eveniment erau de vârsta a doua şi treia, adică aveau peste 50 de ani.

Ludmila Melnic a fost printe puţinii tinerii, care au venit să afle mai multe despre sănătate. Nu doar din curiozitate, dar şi pentru că trebuie să urmeze un anumit regim pe viaţă, din motiv că suferă de diabet zaharat de peste 15 ani.

„Ni s-a mai vorbit încă o dată despre importanţa alimentației sănătoase, deoarece asta contribuie la întreţinerea sănătăţii şi nemijlocit la menţinerea unei tensiuni arteriale normale pentru fiecare în parte. Trebuie să consumăm cât mai puține grăsimi, prăjeli, dar în schimb mai multe salate şi verdeţuri. Numai că la țară, dacă mama gătește, ce să faci?!”, ne povesteşte Ludmila.

Curios să ştie cum să se protejeze de consecinţele unei tensiuni arteriale ridicate şi să aibă un somn mai liniştit este şi domnul Andrei. La cei 66 de ani ai săi, spune că le cunoaşte deja pe toate, dar că nu strică să le mai asculte o dată. Nu de alta, dar în acest mod se convinge să respecte recomadările.

„Am diabet zaharat, iar la pachet şi un întreg buchet de afecţiuni. Mi-a plăcut tare la această lecţie. Mă voi strădui să respect măcar la minimum ceea ce ni s-a spus. Sper că o să mă alimentez mai sănătos și voi consuma mai puțină sare, doar că tare-mi place gustul ei”, a spus domnul Andrei.

Ludmila Chitoroagă suferă de hipertensiune de şase ani şi cu toate că citeşte multe la această temă nu a refuzat să participe la lecţie. Femeia spune că a plecat acasă cu lecţia învăţată, deoarece şi-a făcut notiţe pe tot parcursul evenimentului.

„Mi-a plăcut nespus de mult cum ne-a vorbit doctorul. Multe lucruri le citesc. Ştiu că trebuie să mă alimentez cât mai raţional, la timp şi de cinci ori pe zi, dar nu întotdeauna îmi reuşeşte”, a precizat doamna Ludmila.

Că sănătatea o preţuim cel mai mult când o pierdem ne-o confirmă și doamna Valentina Balan. Femeia are 57 de ani, iar acum 2 ani a aflat că suferă de diabet zaharat. Boala însă a învăţat-o să fie mai puternică şi plină de viaţă, mărturiseşte ea.

„Trebuie să stau cât mai puţin în soare și să fiu cât mai calmă, să consum mai puțină slănină și dulciuri. Pe lângă diabet, adesea mi se ridică tensiunea, dar acum am învățat să mă păzesc tare bine. Mă strădui să nu consum alcool şi să fiu mai optimistă. De altfel, am un frate care de asemenea e medic și el adesea mă sună și îmi spune să am grijă de sănătate”, ni se confesează doamna Valentina.

Pentru locuitorii raionului Călărași însă lecţiile de sănătate nu sunt o noutate. Biblioteca Publică „Grigore Vieru” le organizează activităţi de informare în domeniul sănătăţii deja de 14 ani. De mai bine de un, instituţia a lansat în premieră şi o Şcoală a Diabetului, unde sunt invitaţi atât pacienţii care suferă de diabet, cât şi toţi doritorii să afle cum să prevină maladia.

„Avem un parteneriat cu Centrele de Sănătate din teritoriu. Colaborăm cu medicii și organizăm diverse activități în funcție de necesitățile oamenilor, așa precum astăzi. Pe lângă aceasta, organizăm evenimente şi pentru copii şi adolescenţi. Școala Diabetului are loc o dată în lună sau de două ori pe săptămână, în funcţie de necesităţi. La etajul II, în incinta Centrului de informare în domeniul sănătăţii, oamenii pot beneficia de literatură în domeniu”, a declarat pentru Sănătate INFO, Galina Agafița, directoarea Bibliotecii Publice „Grigore Vieru”din Călărași.

De altfel, oamenii care vin aici pot să-şi controleze tensiunea  şi greutatea gratuit.

Vom preciza că aceasta a fost cea de-a patra ediție a Tribunei Sănătății. Următoarea va avea loc în luna septembrie. Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina noastră de facebook – Platforma E-Sănătate.MD. Vom preciza că Tribuna Sănătății este organizată de Platforma E-Sănătate.MD, iar workshop-urile se desfășoară în mai multe biblioteci din Moldova, în parteneriat cu Novateca.

Dacă doriți ca Tribuna Sănătății să ajungă și în localitatea dumneavoastră, expediați un email la natalia.savciuc@pas.md sau sunați la 079993992. Persoana de contact - Natalia Savciuc.

 

 Articole relaționate:

Au aflat cum pot să-și salveze copiii în situații de urgență, până la venirea Salvării. Platforma E-Sănătate.MD a organizat un training pentru părinții de la Telenești 

Cum să eviți conflictele la locul de muncă și în viața cotidiană – Tribuna Sănătății a explicat pe înțelesul tuturor secretele unei comunicări eficiente