Redactor: Silvia Rotaru
Atenție! Acest articol conține discuții despre viol și violență în familie.
Nașterea celui de-al treilea copil a fost dură pentru Celeste. Timp de șase zile doctorii au trimis-o acasă, pentru că nu avea cervixul și vaginul suficient de dilatat. După ce Olive a venit pe lume, ambele erau epuizate. Medicii le-au ținut în spital încă două zile, potrivit dailytelegraph.com.au.
„Am născut natural și am plâns, desigur. A fost dureros și am trecut prin momente foarte grele", își amintește Celeste, în vârstă de 34 de ani. „Medicii i-au explicat fostului meu soț că după naștere nu putem face sex timp de șase săptămâni. Bineînțeles, nu a ascultat".
Celeste avea un soț violent. Neil era și dependent de droguri. La 40 de ore după ce a ajuns acasă de la spital, acesta a violat-o. „I-am spus că nu sunt pregătită, dar nu i-a păsat. M-a forțat să facem sex. A fost cel mai oribil sentiment care m-a încercat vreodată și de atunci am început să-l urăsc în fiecare secundă. Nu a fost deloc cel mai blând sex. A fost foarte violent. După ce s-a terminat, tot ce a putut să-mi spună a fost că vaginul meu nu mai era la fel, că se lărgise și că ar fi bine să rezolv problema cât mai repede”.
„Eram îngrozită și aveam dureri imense din cauză că m-a forțat să fac sex. Nu am putut să-l opresc. Am încercat. I-am spus „nu”. M-am simțit însă neputincioasă. Îi repetam mereu. „Ai spus că nu mă vei răni”, povestește Celeste.
„Ulterior, sângeram intens, cu cheaguri, dar nu m-a lăsat să mă duc la doctor. Acum nu mai sunt cu Neil. De atunci au trecut cinci ani și sexul încă doare. Cred că m-a marcat pentru toată viața", mărturisește Celeste.
Istoria acestei femei este doar o crâmpeie din ceea ce înseamnă sarcină și apoi procesul de naștere despre care discutăm foarte rar. Femeile sunt obligate de partenerii lor să facă sex mult mai devreme decât le recomandă medicii.
Deși cercetările în acest domeniu sunt insuficiente, jurnaliștii au relatat numeroase istorii cu femei care au trecut prin asemenea situații. În unele, femeile au povestit că au fost obligate de către partenerii lor să facă sex imediat ce au născut. Altele, precum e cea a lui Celeste, au fost agresate sexual.
Mai sunt femei care s-au grăbit să facă sex cu partenerii lor, pentru că s-au simțit obligate să-i „deservească”.
Într-un mesaj pe Facebook, Sally, în vârstă de 42 de ani, povestește că nașterea celor doi copii ai săi au fost traumatizantă pentru ea. Fostul ei soț a vrut să facă sex la doar două săptămâni de la naștere.
„Îmi spunea des: „Am nevoie de sex pentru a simți dragostea și aș suferi dacă nu ai accepta”, scrie femeia.
Peste cât timp de la nașterea copilului se recomandă să faci sex?
„Biologia nașterii este de așa natură încât femeia are nevoie de cel puțin șase săptămâni de la nașterea copilului ca să-și revină fizic”, explică dr. Gary Swift, președintele Asociației Naționale a Obstetricienilor și Ginecologilor Specialiști.
Specialistul afirmă că această perioadă de vindecare este deosebit de importantă pentru femei ca Celeste care au suferit traume la naștere.
„Sexul în această perioadă de șase săptămâni va fi dureros și neconfortabil pentru femei. De asemenea, există riscul să se rupă suturile și acest lucru provoacă durere. Întreruperea procesului de vindecare ar putea avea consecințe grave pentru funcțiile sexuale pe termen lung. Aceasta este îngrijorarea mea, mai ales dacă vorbim și de un episod violent".
Femeile care sângerează după naștere, explică dr. Swift, „au canalul colului uterin deschis. Astfel nu există niciun fel de bariere care ar opri bacteriile să pătrundă în uter și astfel acestea pot provoca diverse infecții. Prin urmare nu se recomandă să faci sex”.
Dr. Swift subliniază totuși că perioada de șase săptămâni este „doar o perioadă biologică recomandată” și că femeile își revin după naștere în mod diferit.
„Problemele de recuperare biologică și sexualitate trebuie abordate separat”, spune dr. Swift, „Este un scenariu individual pentru fiecare femeie”.
Dr. Anastasia Powell, specialist în criminologie și coorganizator al Alianței pentru cercetare a violenței și abuzului de gen se arată îngrijorată de faptul că termenul de șase săptămâni de recuperare după naștere este prezentat ca unul suficient pentru recuperarea fizică după naștere, mai ales că unele femei mărturisesc că partenerii lor ignoră inclusiv acest termen.
În prima sa carte în care Powell a investigat negocierile cuplurilor privind consimțământul sexual sunt prezentate mai multe paralele.
„Faptul că un bărbat este fie agresiv, fie insistă să facă sex atât de repede după naștere, vorbește despre un lucru – unii dintre ei consideră că au dreptul asupra trupului femeilor. Este într-adevăr o problemă ca relația sexuală dintre cei doi să se bazeze doar pe ceea ce-și dorește el și nu pune în valoare nevoile ei”, afirmă cercetătoarea.
Fiind ea însăși mamă, Powell spune că nu a fost pregătită peste șase săptămâni de la naștere pentru relații sexuale și afirmă că bărbații, de fapt, au nevoie pentru aceasta de permisiunea medicului și nu de cea a partenerei.
Încercând ceea ce ea descrie ca reguli nescrise despre sex în relație, dr. Powell afirmă: „Femeile care-și protejează foarte mult soții sau sunt prea cumsecade au tendința să fie mereu disponibile să facă sex cu ei. Ele vor astfel să-și „mulțumească” bărbații și să pună pe primul loc nevoile acestora, mai puțin propriile nevoi. În acest caz nu este vorba de plăcere sau dorință sexuală, ci de sentimentul de grijă și dragoste pentru relația pe care o au.”
Această poziție inegală de putere este cu siguranță o experiență pe care Amy o are de 35 de ani. Ea și-a întâlnit soțul fermecător și carismatic, Gary, când aveau doar 15 ani. „El m-a făcut să mă simt uimitor, m-a făcut să mă simt ca singura femeie care există pe pământ. A fost o relație în care am pus mult accent pe sex", își amintește femeia.
Zece ani mai târziu ei s-au căsătorit. Doar Gary însă a fost fericit în această relație, dacă Amy făcea exact ceea ce dorea și când dorea el. Femeia povestește că de multe ori Gary își fixa mâinile pe pantaloni în timp ce ea pregătea cina copiilor. Pentru a-l opri să se înfurie și să se simtă frustrat, Amy era de acord să facă sex.
La fel ca Celeste, Amy își amintește că a fost forțată să facă sex după două săptămâni de la nașterea copilului. La fel ca Celeste, ea încă mai sângera.
În miez de noapte mergea să-și alăpteze copilul, apoi voia să doarmă: „Gary avea penisul în erecție și îmi spunea: Ah, sunt atât de fierbinte pentru tine acum. Iubito, dragă, trebuie să fac asta”, îmi spunea el.
Și, în ciuda protestelor, „Sunt sleită, dragă", Gary continua să o sărute. Amy spune că nu avea altă alegere, dacă voia să meargă mai repede la culcare.
„Într-o noapte m-a trezit din aceleași motive. Eram încă obosită, mai sângeram. Mi-a spus: „grăbește-te și oprește sângerarea”. Îmi amintesc că m-am simțit tare supărată, pentru că nu puteam să-l fac fericit", își amintește femeia.
Amintirile ei despre sexul forțat după naștere sunt legate împreună cu alte tipuri de constrângere sexuală în relație. În timpul căsătoriei lor, Gary a făcut mereu presiune pe ea. Era violent și îi spunea cuvinte urâte”.
Abia acum doi ani, Amy a plecat de la Gary și regretă că nu a făcut-o mai devreme. „Am fost foarte protectoare față de fostul meu soț. Mereu am vrut să afișez imaginea unui cuplu perfect. Aș fi vrut să plec mai devreme de la el. Aș fi vrut să-mi protejez mai mult copii. Permițându-i fostului meu soț să mă violeze, i-am pus în pericol și pe copii noștri”, afirmă Amy.
Reflectând asupra deosebirilor dintre femeile care sunt obligate să facă sex oral și cele care sunt forțate fizic, Dr. Powell ne sugerează să privim fenomenul ca pe „violență sexuală”.
„O mulțime de experiențe sexuale ale femeilor sunt pe de o parte, pur și simplu, agresiune sexuală, iar pe de altă parte o înțelegere consensuală. Există o serie de comportamente cu diferite niveluri de presiune, constrângere sau forță”, spune ea.
Legat de soluții, dr. Powell se întreabă dacă femeile ar trebui să vorbească cu partenerii lor despre așteptările pe care le au ei după ce se vor naște copiii.
„O dată cu apariția copilului, bărbatul trebuie să înțeleagă că nu va mai fi cel mai important om în viața femeii. Ce să facem și cum ne pregătim de acest moment? Și bărbații trebuie să se pregătească de paternitate. Acest lucru ține inclusiv de schimbarea abordării masculinității lor”, a concluzionat cercetătoarea.
█ Articole relaționate:
Lăsate să lupte singure. Povestea unei fete violate, care se luptă să uite o noapte de coșmar