Autor: Parascovia Rogate

În Moldova stomatologia este o afacere destul de profitabilă. Vă puteți convinge despre acest lucru plimbându-vă prin centrul Chișinăului. Veți observa că sunt la fel de multe ca farmaciile. Practic oricine își poate deschide un cabinet dentar, indiferent dacă are sau nu studii în domeniu. E suficient să ai spațiu, utilaj performant și să angajezi doctori. Domeniul este practic nereglementat, astfel că să obții licență de activitate nu este atât de greu. În consecință, foarte des se întâmplă ca oamenii să dea bani grei pentru tratament sau implanturi dentare, fără să aibă siguranța că mâine-poimâine nu vor avea probleme cu ele.  Clinicile, în mare parte, nu-și asumă responsabilitatea eșecurilor. Dimpotrivă, multe profită de ignoranța pacienților și nu semnează cu ei vreun contract și nici nu eliberează bonuri de plată. Clienții oricum vor veni.

Cristina Delinschi este o moldoveancă plecată la muncă în străinătate. În această vară ea a venit în Moldova și profitând de ocazie și-a făcut un implant dentar la o clinică din Capitală. Peste câteva săptămâni însă ghinion, dintele a picat. Pentru că nu poate reveni la Chișinău, decât peste un an, dânsa a fost nevoită să-și pună un alt dinte la o clinică din țara în care trăiește. Medicii de-acolo nu au vrut să-l pună la loc pe cel deja desprins.

 Starea dentară a moldovenilor: „Boala și moartea intră prin gură. De aici pornesc foarte multe maladii. Păcat că oamenii nu înțeleg acest lucru”

Femeia se întreabă indignată pe Facebook de ce s-a întâmplat astfel și de ce stomatologia de la Chișinău nu poartă răspundere pentru lucrul necalitativ.

„Mi-am făcut implant dentar. La consultație le-am explicat doctorilor din start că lucrez în străinătate și că pot reveni în țară doar peste un an. Ei m-au asigurat că totul va fi bine și nu voi avea probleme. Mi-au propus să-mi adauge la implant, un dinte provizoriu. Am acceptat. Am făcut implantul și m-am întors în țara unde activez în bază de contract. Peste 5 săptămâni dintele a început să se clatine. Am luat legătura cu medicii de la clinica stomatologică, care, foarte relaxați, m-au asigurat ca nu-i nimic grav. Mi-au spus să mă apropii la o stomatologie și medicii îmi vor fixa mai bine dintele. Până seara însă mi-a căzut dintele cu partea care face legătura cu implantul.//Am umblat cu dintele în mână la toate cabinetele dentare care le-am găsit și nimeni nu a dorit să mi-l pună la loc. Toți se mirau de cât de lacom poate fi un medic ca să nu-i pese de rezultate. // Când am luat legătura cu clinica și am întrebat doctorii ce să fac cu dintele de 70 de euro pe care nimeni nu mi-l poate pune la loc, aceștia au găsit scuză  - că medicii din străinătate nu au vrut să colaboreze. Am plătit din nou pentru anestezie, implant și lucru. Clinica nu-și asumă vina, dar e normal să-ți pui un implant și să-ți cadă?”, se întreabă Cristina.

Cazul ei a devenit viral, motiv din care am încercat să înțelegem cum totuși funcționează mașinăria stomatologică în Moldova. Cine are dreptul să facă implanturi dentare, cine verifică cabinetele dentare ce fel de servicii prestează și cât de calificați sunt doctorii. Concluzie – haos.

Nimeni nu verifică activitatea acestora, decât dacă pacienții se plâng la autoritatea profil, iar cererea este examinată de comisia de specialitate în domeniul stomatologiei.

„În acest moment, la rezidențiat sunt pregătiți specialiști în chirurgie dento-alveolară și chirurgie oro-maxilo-facilă. Medicii care au învățat aceste specialități pot face și  implanturi dentare. Din acest an, am introdus cursuri noi, mai exact „Competențe în implantologie”, pentru cei care nu au făcut rezidențiatul la specialitățile enumerate mai sus, dar vor să aibă această abilitate. Este vorba de studii timp de un an, perioadă în care medicii vor învăța cum să practice implantologia. Aceștia vor primi un certificat în care va fi scris că medicul este abilitat să facă implanturi”, a declarat pentru Sănătate INFO Nicolae Chele, șeful Catedrei Chirurgie Oro-Maxilo-Facială și Implantologie Orală „Arsenie Guțan” din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Specialistul precizează că orice medic stomatolog care face implanturi trebuie să aibă aceste competențe. În Moldova însă mulți dintre dentiștii prestează servicii din toate ramurile stomatologiei,  adaugă Chele.

 Turismul medical tot mai dezvoltat în Moldova. Motivele pentru care străinii preferă să se trateze aici

„Aici vorbim despre chirurgie dento-alveolară, oro-maxilo-facială, ortodonție, endodonție, protetică dentară, parodontologie. De asemenea, un medic stomatolog poate fi generalist, dar are și o listă de manevre pe care le poate face. În S.U.A, de exemplu, pe fiecare ușă a cabinetului stomatologic este scris ce abilități are doctorul. La noi însă studenții au absolvit și deodată își deschid cabinete stomatologice. De altfel, mulți oameni de afaceri angajează lucrători stomatologi și lucrează fără să fie controlați. O mulțime de cabinete stomatologice și fotolii speciale se dau în chirie, iar activitatea lor nu este monitorizată”, a adăugat Nicolae Chele, precizând că:

„În străinătate, dacă medicul nu are document că are dreptul să facă implanturi, nu le face. La noi toți fac. Tot acolo, oamenii sunt mai responsabili și oferă serviciile indicate, fac ceea ce e scris în licență. La noi însă cabinetele stomatologice primesc licență pentru toate ramurile din stomatologie. Sunt însă multe cabinete care nu au licență pentru toate ramurile. Cu toate acestea prestează astfel de servicii”, ne mai spune acesta.

Chele afirmă că la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale există o comisie de specialitate în domeniul stomatologiei, unde pacienții nemulțumiți de serviciile unui stomatolog pot depune plângeri. Comisia însă are doar trei membri și verifică activitatea cabinetelor doar când sunt sesizați.

„Se verifică dacă complicația a apărut din necunoașterea medicului sau din cauza pacientului. Nu poți oferi o garanție, mai ales în implantologie. Noi adăugăm un corp străin în organism și nu putem da asigurări cât timp va sta acolo implantul. Timpul de garanție îl putem stabili după perioada de osteointegrare (reprezintă procesul prin care în jurul implantului dentar se formează țesut osos, având ca rezultat creșterea stabilității și integrarea în organism a acestuia). Facem o tomografie computerizată și determinăm stabilitatea implantului. Apoi apreciem cam cât acesta va putea sta – 10-15 ani, dar nicidecum toată viața cum se mai speculează”, spune specialistul.

Ce reguli trebuie să respecte doctorul dacă vrea să pună o proteză dentară imediat după implant? Există o practică și protocoale clinice internaționale după care specialiștii se pot ghida.

„Medicul trebuie să verifice alveola dintelui, să vadă dacă e integră, dacă persistă toți cei 4 pereți, care e densitatea osului și care este stabilitatea implantului în acel os. Toate acestea trebuie verificate. Când determinăm că este o stabilitate medie, atunci recurgem la o încărcare imediată a protezei. Dacă indicele e mai mic decât valorile permise, atunci noi nu încărcăm proteza, dar vom aștepta o perioadă de timp”, mai spune Chele.

Referindu-se la cazul Cristinei Delinschi, Nicolae Chele spune că cel mai probabil s-a slăbit partea dintelui care făcea legătura cu implantul și că totul se putea rezolva în câteva minute, crede specialistul.

„În străinătate, medicii nu-și asumă responsabilitatea pentru nereușitele colegilor noștri. O altă cauză ar fi dacă persoana la care s-a adresat nu lucrează cu același sistem de implanturi și nu avea cheile speciale necesare (instrumente cu care să restabilească legătura dintre dinte şi implant) ca să facă acea procedură”.

Chele spune că pentru a evita asemenea situații, e bine ca pacienții să semneze contracte cu cabinetul stomatologic, în care să fie prevăzute toate detaliile, inclusiv costul serviciului. De asemenea, în contract ar fi bine să fie scris că pacientul se angajează să revină la același cabinet stomatologic peste jumătate de an pentru proceduri de igienizare și profilaxie.

 Explozie într-un cabinet stomatologic din capitală. Doctorul și pacienta sa, în stare gravă la spital

Am trimis o solicitare și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în care întrebăm cine verifică activitatea medicilor stomatologi care fac implanturi în Moldova și ce reglementări pentru activitatea acestora există. Potrivit răspunsului remis redacției, toate cabinetele stomatologice, indiferent de forma juridică trebuie să dețină o autorizație sanitară, document emis de cei de la Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat, care condiţionează igienic şi juridic activitatea unităţilor economice și care este obligatoriu.

„Controlul activității prestatorilor de servicii stomatologice se realizează de către următoarele structuri: Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate, care evaluează corespunderea Standardelor de evaluare și acreditare în stomatologie, Compania Națională de Asigurări în Medicină, care evaluează corespunderea volumului serviciilor prestate cu Contractul de prestare servicii încheiat între CNAM și instituție și Centrul Național de Sănătate Publică, care controlează respectarea cerințelor față de condiţiile de igienă pentru instituţiile medico-sanitare”, scrie în răspunsul remis redacției Sănătate INFO.

„Structurile respective sunt cele care verifică și corespunderea pregătirii specialiștilor în stomatologie pentru realizarea serviciilor stomatologice prestate, inclusiv pentru terapie și chirurgie stomatologică, protezare dentară, ortodonție și implantare dentară”, se mai menționează în răspuns. Totuși, așa și nu este clar cine verifică greșelile și erorile și dacă, în general, există vreo evidență a acestora, căci fiecare dintre structurile menționate de minister au cu totul alte atribuții.

Menționăm că implantarea este cea  mai inovativă soluție în cazul persoanelor care nu mai au altă opțiune de restabilire. Un singur implant pornește de la 250 de euro, dar trece cu mult de această cifră. Unele cabinete dau asigurări că oferă garanții de trei ani. Totuși, fiți atenți la detalii și respectați sfaturile de mai jos, atunci când decideți să faceți unul sau mai multe implanturi.

Sfaturi pentru pacienții care vor să beneficieze de un implant dentar

  1. Să verifice dacă medicul stomatolog are studii în domeniul chirurgiei oro-maxilo-faciale sau a celei dento-alveolare.
  2. Dacă medicul stomatolog nu are studii în acest domeniu, să verifice ce fel de competențe are în acest domeniu, ce stagii profesionale, studii adăugătoare are, etc.
  3. Să întrebe dacă implanturile dentare sunt certificate în Moldova, ca să se convingă de calitatea acestora.
  4. Să ceară întocmirea unui contract informat între el și medic, în care sunt prevăzute particularitățile intervenției, dar și complicațiile care pot apărea.
  5. Să ceară pașaportul implantului, un document care conține un cod al implantului în cazul în care va pleca în străinătate. În acest mod, în caz de complicații, pacientul poate prezenta documentul clinicii din străinătate și medicii vor putea identifica dacă lucrează cu același sistem de implanturi. 

 

 Articole relaționate:

Medicii din Moldova - atracţie pentru pacienţii de peste hotare. Tot mai mulţi străini vin pentru tratamente dentare, operaţii plastice şi fertilizare in vitro

Moldova nu pregătește geneticieni. Aceștia trebuie să plece peste hotare pentru specializare, iar când se întorc îi așteaptă o remunerare simbolică de 1.000 de lei 

Statistici culese cu chin. Angajații spitalelor pierd uneori săptămâni ca să le colecteze manual