Autor: Parascovia Rogate

Fotoliul de director al Spitalului Clinic Municipal nr. 4 din Capitală este, deja de câțiva ani, câmp de luptă pentru mai multe persoane. În ultimii trei ani au avut loc mai multe ședințe de judecată, în urma cărora au fost repuși și eliberați din funcție doi directori, aceștia fiind alternați de alți interimari, care au tot venit și plecat. Situația este incertă și până azi, când instituția este condusă de un director pe termen provizoriu.

Cel mai recent caz de acest gen este cel al lui Valeriu Cernețchi, unul dintre foștii directori ai Spitalului Clinic Municipal nr.4. Recent, Judecătoria Râșcani din Capitală i-a dat câștig de cauză. Potrivit hotărârii, a fost anulată dispoziția primarului suspendat din funcție Dorin Chirtoacă, conform căreia Cernețchi a fost eliberat din funcție anul trecut. Asta ar însemna că acum primarul trebuie să-l numească din nou în funcție. De cealaltă parte, Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate susține că aceasta nu este posibil, deoarece Cernețchi ar fi vizat în mai multe fărădelegi.

În primăvara acestui an Valeriu Cernețchi a atacat în judecată decizia primarului de a-l elibera din funcție.

█ Bătălie pentru funcția de director la Spitalul Municipal Nr. 4, motiv pentru care de patru luni angajații nu-și primesc salariile, iar pacienții au rămas fără medicamente

„În acel moment, domnul Cernețchi a fost eliberat din funcție, deoarece în urma unei hotărâri irevocabile a Curții Supreme de Justiție, doamna Diana Noroc (n.r. directorul spitalului care a activat până la numirea lui Valeriu Cernețchi) a fost repusă în funcție. De altfel, Valeriu Cernețchi este debitor către Spitalul Clinic Municipal nr.4. El are o datorie de 350.000 de lei. Acesta ar fi primul motiv pentru care el nu ar trebui să fie numit în funcție. Al doilea motiv ar fi că dumnealui are și un dosar penal intentat de către CNA. Al treilea motiv este că a fost atacat în judecată concursul Ministerului Sănătății, pe care Cernețchi l-a câștigat anul trecut, pe motiv că ar fi fost organizat ilegal. După părerea mea, instanța nu putea emite o astfel de hotărâre până nu erau clarificate aceste trei aspecte”, a declarat în cadrul ședinței Primăriei, șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu.

Funcționarul s-a dat cu părerea că Judecătoria Râșcani nu a documentat suficient cazul. De cealaltă parte, Moldovanu susține că CMC a depus recurs la instanța ierarhic superioară, iar până nu va fi emisă o hotărâre irevocabilă pe acest caz, primarul nu-l va repune în funcție pe Cernețchi.

„Valeriu Cernețchi avea un contract de muncă pe termen determinat. El a fost pus în această funcție, până se clarifica procesul de judecată cu Diana Noroc, ceea ce s-a întâmplat în acest an. Atunci când instanța de judecată a emis hotărârea de a o repune în funcție pe doamna Noroc – noi am executat-o, iar Cernețchi a fost eliberat din funcție. Problema este că până a revenit Noroc, Ministerul Sănătății a organizat un concurs pentru numirea unui director, pe care l-a câștigat Cernețchi”.

Contactat de Sănătate INFO, Valeriu Cernețchi neagă acuzațiile aduse de Moldovanu și spune că se va lupta în continuare, ca să fie renumit în funcție, conform rezultatelor concursului efectuat de Ministerul Sănătății anul trecut.

„Ce spune Moldovanu e părerea lui și e eronată. El crede că ceea ce spune e mai presus decât hotărârea instanței. Judecata a durat jumătate de an. În acest timp s-au verificat toate documentele. Specialiștii le-au studiat minuțios și în baza lor au emis această hotărâre. Acum primarul interimar trebuie să mă numească în funcție. În caz contrar, eu o să mă adresez instanțelor competente din nou”, a afirmat Cernețchi.

█ Spital municipal cu doi directori și plângeri în judecată. Ministerul Sănătății și Direcția municipală de sănătate își caută dreptatea în instanță

„Cât despre datoria menționată, asta e doar părerea lui personală. Moldovanu caută ceva împotriva mea ca să nu mă numească director. De altfel, nu există niciun dosar penal pe numele meu. Dumnealui a prezentat vreun document în acest sens? La judecată de ce nu a prezentat vreo ordonanță de dosar penal?”, se întreabă Cernețchi.

În prezent, funcția de director este exercitată de către Pavel Secrieru, care, de asemenea, activează pe o perioadă determinată, până Ministerul Sănătății va iniția un nou concurs.

Scandalul de la Spitalul Clinic Municipal nr.4 a început în 2013, când Diana Noroc a fost dată afară, în urma unor încălcări de serviciu, semnalate de doctorii din spital printr-o petiție anonimă. Noroc a atacat decizia Direcției Sănătate Chișinău în judecată și a cerut repunerea ei în funcție și a și obținut câștig de cauză la CSJ, însă ea așa și nu are acces la instituție. Noroc a contestat în judecată și decizia Consiliul Municipal Chișinău de a-l numi director pe Valeriu Cernețchi, precum și legalitatea concursului, efectuat de Ministerul Sănătății, în baza căruia Cernețchi a fost ales conducător. Vom adăuga că Diana Noroc a câștigat concursul organizat de Ministerul Sănătății, pentru numirea unui director la Spitalul Clinic Municipal nr.4 în martie 2011. Aceasta însă a fost numită în funcție peste nouă luni. La un an și jumătate ea fost concediată și de atunci încearcă să-și recupereze funcția de manager. Ea a acționat Ministerul Sănătății în judecată, pentru că instituția a organizat concursul în luna aprilie 2016, când contractul ei de muncă era încă valabil, ceea ce înseamnă că funcția nu era vacantă, a declarat ea pentru Sănătate INFO. Mai mult, din cauza incoerențelor legislative și luptelor interminabile pentru acest fotoliu, Noroc ar putea obține despăgubiri în sumă de peste 400.000 de lei, bani pe care, spune ea, ar fi trebuit să-i obțină și salariu și alte plăți, însă din cauza faptului că n-a putut să-și exercite funcția, nu a putut beneficia de ei. 

Vom preciza că anul trecut, în iunie, a fost adoptată Legea privind statutul Municipiului Chișinău, care prevede că primarul general al Capitalei  poate numi sau elibera din funcție pe directorii instituțiilor medicale din Municipiu. Aceasta însă contravine Legii Ocrotirii Sănătății, precum și a Regulamentului privind numirea în funcție în bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medicale publice și a Contractului-tip de management al instituției, unde este specificat că directorii instituţiilor medicale publice sunt selectaţi prin concurs organizat de Ministerul Sănătăţii şi numiţi în funcţie de către fondator, adică CMC. 

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății a retras din discuții publice proiectul care prevede angajarea medicilor în bază de concurs. „Testele grilă puteau fi ușor falsificate” 

Medicii din Republica Moldova ar putea fi angajați numai în bază de concurs