Autor: Parascovia Rogate

Și-a spitalizat copilul ca să-l trateze, dar pare să-l fi traumat și mai mult, mai ales psihologic. O femeie din Bălți, care a ajuns cu bebelușul la Institutul Mamei și Copilului, afirmă că personalul medical i-ar fi înțepat copilul de aproape 30 de ori, încercând să-i prindă un cateter. Totul s-a întâmplat fără ca mamei să i se permită accesul în sala de proceduri, deși micuțul plângea isteric. Mai mult, mama spune că medicii nu i-au permis să vadă fișa medicală a copilului, deși acest drept e scris în lege, și nici nu știe ce fel de medicamente i-au fost administrate, deși a întrebat. Administrația spitalului infirmă însă acuzațiile și spune că a procedat în toate cazurile corect.

Doina Zilimborș povestește că a ajuns la Institutul Mamei și Copilului pe 2 octombrie. Copilul ei de doar șase luni a fost internat în secția Chirurgia nou-născutului. Acesta vomita frecvent și pe de-asupra cu sânge. A doua zi, medicii i-au efectuat o fibrogastrocopie, în urma căreia, spune Doina, au fost depistate eroziuni la nivelul stomacului și intestinului. În consecință, copilul a urmat o cură de tratament. Mămica însă nu știe exact nici acum ce medicamente i-au fost administrate bebelușului.

„Mi-au dat să semnez o foaie, precum că sunt de acord cu tratamentul, dar nu era indicat nimic despre el. Eu am refuzat să fac acest lucru și am cerut să fie scrise concret toate investigațiile. Apoi, în acel spațiu, personalul medical a indicat investigațiile și tratamentul, dar nu a menționat ce preparate exact îi vor administra copilului. Am semnat cu condiția că nu-i vor da antibiotic. A fost o condiție verbală”, a explicat Doina Zilimborș pentru Sănătate INFO.

 █ Cum este respectat dreptul la sănătate al persoanelor cu nevoi speciale din Moldova. „Doctorul i-a spus că o doare stomacul, deoarece e lesbiană”

Mama afirmă că a refuzat administrarea de antibiotice, deoarece micuța a suportat deja patru cure de tratament și crede că din acest motiv ea nu se tratează și anume antibioticele i-ar fi provocat afecțiunea.  În primele zile totul a decurs bine până în momentul în care asistentele medicale au decis să schimbe cateterul copilului. Ceva nu mergea cum trebuie.

„I-au făcut aproape 30 de înțepături, la mâini și la picioare, până i-au găsit vena necesară. Mie nu mi-au permis să intru în sala de proceduri. Am așteptat timp de oră, iar copilul plângea foarte tare. Oare nu le-a fost milă de copil?! Eu am întrebat-o pe șefa secției de ce nu pot să fiu alături de micuța mea la proceduri, dar mi-a spus că așa se păstrează sterilitatea”, mărturisește Doina.

Femeia spune că ulterior a cerut să vadă fișa medicală a copilului, ca să știe ce fel de preparate i-au fost administrate. Asistentele medicale însă nu i-au permis nici asta.

„Șefa secției mi-a spus că îi administrează copilului preparate pentru stoparea hemoragiei interne și vitamine, dar cum se numesc acele preparate concret nu. Ulterior, eu am vrut să fac o poză la fișa medicală ca să știu ce a urmat copilul, dar asistentele medicale mi-au spus că nu au dreptul să-mi permită aceasta, iar dacă am întrebări să mă adresez la șefa secției. Pe panoul informativ din secție însă scrie că mama are tot dreptul să știe ce se întâmplă cu copilul ei, dar mie nu au vrut să-mi dea voie să văd fișa medicală”, se arată indignată Doina.

Am încercat să vorbim cu specialiștii din secția Chirurgia nou-născuților de la IMC ca să ne explice de ce au limitat accesul mamei în sala de proceduri și la datele din fișa medicală a copilului. De asemenea, am vrut să știm dacă această regulă se aplică în cazul tuturor părinților sau doar în acest caz. În răspunsul venit abia astăzi de la administrația Institutului, aceasta nu ar fi admis nicio încălcare privind drepturile pacientului și a precizat că nu ar fi limitat accesul mamei în sala de proceduri și nici la fișa medicală.

„De-a lungul internării în secție, pacientului i-au fost efectuate toate procedurile medicale în prezența mamei, în camera în care aceștia se afla, cu excepția unei singure proceduri - de cateterizare la internare, întrucât aceasta a avut loc în sala de proceduri. Pentru a nu pune în pericol sarcina mamei, i s-a permis aflarea la ușa cabinetului, precum aceasta a solicitat. Cateterizarea a fost anevoioasă din cauza condiției fizice în care se afla bebelușul, întrucât vasele periferice erau sensibile și la cateterizare nu mențineau cateterul. A fost nevoie de alte proceduri, până s-a reușit menținerea cateterului, pentru a iniția în regim de urgență tratamentul necesar”, se spune în explicația Institutul Mamei și Copilului remis Redacției Sănătate INFO. În răspunsul IMC nu se spune însă că accesul în sala de proceduri i-ar fost permis mamei abia după intervenția directorului, Sergiu Gladun. Cel puțin așa susține Doina Zilimborș.

„Pe toată perioada aflării la tratament, mamei i s-au explicat toate procedurile efectuate, i-a fost acordat suport și s-a discutat cu ea, a fost explicată conduita medicală pentru a salva copilul. Astfel, Consiliul medical s-a întrunit de trei ori, copilul a fost vizitat de academicianul Eva Gudumac, care a explicat la fiecare consultație procedurile medicale, precum și pașii care urmează să fie înfăptuiți, preparatele care sunt administrate și acțiunile acestora. De asemenea, mamei i s-a pus la dispoziție de către șefa secției informația necesară legată de copil, starea de sănătate a acestuia și tratamentul. Mamei nu i-a fost îngrădit în niciun fel accesul la fișa medicală a pacientului, întrucât există o procedură legală simplă, prin care aceasta poate solicita oficial și se obține în termeni restrânși o copie completă a fișei medicale, cu toate investigațiile și testele de laborator efectuate. O astfel de solicitare nu a parvenit până în prezent la administrația instituției”, mai scrie în documentul remis redacției.

Totuși, în răspunsul IMC nu scrie dacă limitarea accesului în sălile de proceduri este o practică valabilă pentru toate cazurile, deși am întrebat acest lucru. Da asemenea, IMC nu ne-a explicat nici dacă a pus sau nu la dispoziția mamei un psiholog, având în vedere că ea este însărcinată în luna a cincea, iar situația este una stresantă pentru dânsa.

Deși IMC dă asigurări că nu a lezat în niciun fel drepturile pacientului, juriștii au o altă părere.

„Nu o să găsiți prevederi exacte în legislație care stipulează dreptul mamei să se afle în sala de proceduri, atunci când copilul e supus unei investigații. Acesta însă derivă din drepturile generale ale pacienților. Conform Legii Ocrotirii Sănătății, reprezentantul legal al copilului, respectiv mama sau tatăl, poate să stea alături de el în instituția medicală, dacă acesta are vârsta de până la 3 ani. Referitor la atâtea împunsături ca să-i găsească o venă, poate ar fi fost cazul să fie chemată o altă asistentă medicală care să o facă mai iscusit sau să se găsească o altă soluție. Personalul medical trebuia să-i permită mamei să asiste și dacă au observat că nu le reușește să pună acel cateter, atunci trebuia să lase copilul să se liniștească. În cazul în care mamei îi este interzis să intre în sală, atunci trebuie să fie vreun regulament sau ordin al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care interzice accesul părinților în sala de proceduri, altfel nu e o problemă”, explică Olesea Doronceanu, avocat în cadrul Programului de Litigare al IDOM.

Totodată, potrivit Legii privind drepturile și responsabilitățile pacientului, mama avea tot dreptul să ceară fișa medicală a copilului pentru a se informa sau face poze, inclusiv să ceară și o copie a acesteia.

„De fiecare dată când părintele nu înțelege ceva, lucrătorul medical trebuie să-i explice până la capăt. Potrivit articolului 11 al legii menționate, regula generală este că prestatorii asigură accesul nelimitat la informația privind propriile date medicale”, a adăugat Doronceanu.

Astăzi, copilul va fi externat. Mama a menționat pentru Sănătate INFO că diagnosticul stabilit de medici este - ocluzie intestinală înaltă parțială (un blocaj parțial sau total la nivelul intestinului subțire ori a intestinului gros, blocaj care împiedică alimentele digerate, dar și lichidele, să fie eliminate). În următoarele două săptămâni, micuța va urma un tratament ambulatoriu, iar dacă starea ei nu se va îmbunătăți, va suporta o intervenție chirurgicală de îndepărtare a acestui blocaj.

 

 █  Articole relaționate:

Cum este respectat dreptul la sănătate al persoanelor cu nevoi speciale din Moldova. „Doctorul i-a spus că o doare stomacul, deoarece e lesbiană”

 Îi numărăm ca să-i avem în registre, apoi îi lăsăm să moară. Cum se descurcă familia unui copil cu o boală extrem de rară și incurabilă. În Moldova sunt doar 5

 Prea puțini bani pentru copiii cu autism? Părinții continuă să lupte de unii singuri, iar terapia ABA este în continuare plătită de ei