Autor: Irina Papuc

Funcționarii publici au slăbiciuni la mașini de lux. Cel puțin aceasta se poate înțelege din declarațiile lor de venituri și interese. Ieri scriam că ex-ministrul adjunct Liliana Iașan și-a procurat un Mercedes care valorează cât trei ani de muncă la Ministerul Sănătății. Astăzi vă prezentăm averile declarate ale fostului viceministru, Oleg Creciun pentru anul 2016.

Oleg Creciun a ridicat salariu de la două funcții de bază – de la Ministerul Sănătății pentru funcția de ministru adjunct – 83.000 de  lei și de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească – 88.200 lei. Soția acestuia, care este medic la Spitalul Raional Cahul, a ridicat și ea un salariu 63.500 de lei.

În declarația sa depusă pentru anul trecut, Oleg Creciun declara că și-a vândut cota-parte, deținută în capitalul social al companiei care administrează laboratorul privat Synevo. În urma înstrăinării, Creciun a obținut venituri în sumă de 122.000 de lei. Fostul ministru adjunct mai declară că și-a vândut mașina – un Audi A4, căreia nu-i indică anul producerii – cu doar 20.000 de lei, adică mai puțin de 1.000 de euro. Totuși, funcționarul, cu carnet de membru de partid, nu a rămas fără mașină. Acesta declară un Mercedes, clasa E, produs în 2008 pe care l-a achiziționat în 2015, atunci când a obținut funcția publică la Ministerul Sănătății. Pentru acest autoturism, Oleg Creciun declară că  a plătit nici mai mult, nici mai puțin de 50.000 de lei, adică puțin peste 2.400 de euro.

În declarația sa de avere, Oleg Creciun a trecut și cele 3 apartamente, al căror titular este. Unul este în folosință, în unul deține 30 la sută cotă-parte, iar cel mai recent l-a procurat în 2013, la trei ani după ce a ajuns membru de partid. Acesta a mai declarat cinci conturi bancare deschise, dintre care două sunt conturi salariale.

Tot în 2016 Oleg Creciun a deținut funcția de președinte al Consiliilor de administrație de la Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Spitalul Clinic de Psihiatrie și la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, de unde declară că nu a obținut niciun venit. Nu este clar cu ce averi a plecat de la Ministerul Sănătății fostul funcționar, deoarece declarația de venit și interese personale, care trebuie depusă la plecarea din funcție, lipsește pe site-ul ANI. Conform legii privind declararea averii și intereselor personale, după încetarea mandatului sau a raporturilor de muncă ori de serviciu, subiectul declarării veniturilor este obligat să depună declaraţia în termen de 30 de zile de la data încetării mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu.

Înainte de veni la Ministerul Sănătății Oleg Creciun a activat la Spitalul Raional Cahul.

 

 █  Articole relaționate:

Ce venituri și proprietăți a declarat pentru anul trecut fosta viceministră, Liliana Iașan

Încă un viceminsitru de la Sănătate și-a dat demisia. Cine a mai rămas din vechea gardă a Ruxandei Glavan

Viceministrul Sănătății, cu casă de milioane și acțiuni la întreprinderi comerciale

Viceministrul Sănătății, controlat de CNI. Instituția verifică din ce bani și-a cumpărat Iașan casa de milioane