Autor: Silvia Rotaru

În cadrul ședinței Guvernului de astăzi a fost aprobată candidatura lui Boris Gîlca, pentru funcția de secretar general de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cuvintele de laudă din partea ministrei, Stela Grigoraș, la adresa lui nu au încetat să curgă. Prim-Ministrul Pavel Filip a ținut să precizeze că Boris Gîlca trebuie să facă față unui volum mare de muncă, iar așteptările întregii societăți sunt la fel de mari. 

Stela Grigoraș l-a prezentat pe Boris Gîlca drept omul potrivit pentru această funcție. Pavel Filip l-a felicitat și a menționat că este mulțumit de rezultatele concursului. „Mă bucur că ați aplicat și ați ieșit învingător în acest concurs. Este absolut de prisos să vorbim despre importanța acestui domeniu și importanța acestui minister, de fapt. Avem în față reforme, la care am înregistrat restanțe, de aceea volumul de muncă este unul foarte mare. În același timp și impactul va fi unul mare. Să nu uităm că și așteptările oamenilor sunt înalte”, a menționat prim-ministrul.

Alături de Boris Gîlca în lupta pentru fotoliul de secretar general de stat s-au aventurat alți șapte candidați, printre care Viorica Dumbrăveanu, Nicolae Jelamschi, Aliona Serbulenco, Dorin Rotaru, Anastasia Oceretnîi și Andrei Cazacu.

Amintim că înainte de a activa în mediul privat, Boris Gîlca a fost consilierul principal de stat al prim-ministrului Chiril Gaburici în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale. Ulterior acesta a fost coleg cu Mircea Buga în cabinetul lui Pavel Filip. Cu fostul director al CNAM, Boris Gîlca a muncit în calitate de viceministru și la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, când primul ocupa funcția de ministru în Guvernul Streleț.

Boris Gîlca este fondatorul Oficiului Fondului ONU pentru Populație, deschis în Moldova în anul 2003. De asemenea, a participat la crearea reţelei de cabinete de sănătate reproductivă (1996); inaugurarea Centrelor de Excelență pentru Sănătatea Femeii din Chișinău (1997), Drochia (2000), Cahul (2001), Camenca (2006) și Tiraspol (2012); instituirea Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare (2007) și a Centrului de Cercetări Demografice din Moldova (2012), scrie VIP Magazin. Este doctor în științe medicale, medic obstetrician-ginecolog, ex-Reprezentant UNFPA în Republica Moldova.  

 

 

 Articole relaționate: 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are un nou secretar general de stat. Vine din mediul de afaceri

Nume vechi și nume noi. Cine sunt cei 7 pretendenți pentru funcția de secretar general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Se caută secretari de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale