Redactor: Silvia Rotaru

Fertilitatea masculină este în declin în întreaga lume și cercetătorii au vrut să vadă dacă ibuprofenul ar putea contribui la acest lucru. Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian vândut fără prescripție medicală pentru tratamentul durerii, inflamației și febrei pe termen scurt. Personalul medical poate recomanda utilizarea pe termen lung. Dacă este administrat regulat în doze mari pentru o perioadă lungă de timp acesta poate duce la creșterea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral, potrivit Webmd.com.

Specialiști din Danemarca și Franța au realizat un studiu în care au fost vizați 31 de bărbați atleți cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Jumătate din grup au luat 600 mg de ibuprofen de două ori pe zi - doza maximă recomandată în SUA fiind de 800 mg de până la patru ori pe zi - timp de 2 săptămâni. Cealaltă jumătate a luat o tabletă falsă (placebo). Probele au fost luate înainte și după studiu pentru comparație.

Cei care au luat ibuprofen aveau mai multe riscuri de a avea probleme testiculare - incluzând o afecțiune numită hipogonadism compensat, afecțiune potrivit căreia organismul nu produce suficient hormon sexual masculin – testosteron, ceea ce înseamnă că bărbații au șanse mai mici de a avea un copil. Acest lucru este mai frecvent la bărbații mai în vârstă decât la cei mai tineri.

Ibuprofenul pare să afecteze glanda pituitară implicată în producerea hormonului masculin testosteron, precum și alte procese legate de producția de spermă.

Mai mulți experți au reacționat la rezultatele studiului.

Richard Quinton, de la Universitatea Newcastle din Anglia și membru al Societății pentru Endocrinologie, spune: „Acesta este un studiu de referință care combină elegant cercetarea clinică și de bază, atât la nivelul țesuturilor, cât și celular, pentru a arăta că ibuprofenul poate inhiba în mod reversibil producția de testosteron”.

„Majoritatea avertismentelor privind această familie de analgezice s-au axat pe limitarea utilizării pe termen lung la vârstnici pentru a preveni efectele adverse gastro-intestinale, renale și cardiace. Acest studiu ar trebui să ofere o pauză de gândire sportivilor care le folosesc în mod obișnuit”.

Profesorul Allan Pacey de la Universitatea din Sheffield avertizează: „Rezultatele sugerează că utilizarea pe termen lung (câteva săptămâni) a ibuprofenului poate afecta producerea hormonului masculin de către testicule”.

Autorii speculează că acest lucru ar putea avea implicații asupra sănătății pentru bărbați, având în vedere legăturile cunoscute dintre întreruperea acestor hormoni și bolile cardiovasculare, diabetul și infertilitatea. „Dacă bărbații (sau femeile) trebuie să ia ibuprofen mai mult de 3 zile consecutiv, atunci ar trebui să consulte mai întâi medicul lor de familie”, precizează acesta.

Dr. Kevin McEleny, de la Societatea Britanică de Fertilitate, spune: „Acesta a fost un studiu pe termen scurt, iar efectele observate asupra sănătății testiculare pot fi reversibile. Nu a fost demonstrat niciun efect direct asupra fertilității, dar rezultatele acestui studiu inițial sugerează necesitatea unor investigații suplimentare. Utilizarea pe termen lung a ibuprofenului are și alte efecte negative asupra sănătății generale, astfel încât oamenii ar trebui să-l ia numai în funcție de ce le-a prescris medicul și pentru ce perioadă”.

 

 Articole relaționate: 

În lista medicamentelor compensate au fost incluse preparate pentru depresie și Alzheimer. Statul va acoperi doar 30 la sută din preț

Jocuri cu medicamente compensate. Din 1 aprilie o parte din preparate vor fi excluse din listă

Paracetamolul cu eliberare modificată și în combinație cu tramadol ar putea fi retras de pe piața UE