Autor: Irina Papuc 

Compania Națională de Asigurări în Medicină și Centrul Național Anticorupție au semnat astăzi un acord de colaborare, prin care își propun să protejeze drepturile persoanelor asigurate.

Documentul prevede cooperarea părţilor pentru formarea cadrului juridic şi realizarea politicilor ce vor contribui la prevenirea şi combaterea actelor de corupţie, având scopul de a proteja drepturile persoanelor asigurate care sunt impuse să achite suplimentar pentru serviciile medicale incluse în programul unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală.

Cele două instituții urmează să efectueze analiza detaliată a plăţilor neformale în cadrul instituţiilor medicale şi farmaceutice încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, iar în rezultat vor dezvolta un concept de reducere a plăţilor neoficiale, inclusiv prin organizarea campaniilor de comunicare.

Într-un comunicat oficial CNAM anunță că urmează să semneze acorduri similare de colaborare până la sfârşitul anului curent cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, Inspecţia Financiară a Ministerului Finanţelor și cu Biroul Național de Statistică.

Potrivit unor date publicate de CNAM volumul plăților informale ating 94 la sută din plățile directe pentru serviciile spitalicești și 37 la sută pentru consultații la medicul de familie sau la un alt specialist. 

 

Articole relaționate:

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane 

Directorul CNAM, Mircea Buga, verificat de CNI pentru un eventual conflict de interese privind noua listă a medicamentelor compensate 

CNAM a strâns aproape un milion de lei din amenzile aplicate celor care nu și-au procurat polițe de asigurare medicală