Redactor: Sorina Bujarov

Ambalajele alimentelor pot afecta sănătatea. Unii cercetători susţin că micuții expuşi la două substanţe chimice care se găsesc în ambalajele alimentare sunt predispuşi la obezitate şi diabet.

Un tip de ftalat (Di-2-ethylhexylphthalate (DEHP), folosit pentru a înmuia materialele plastice prezintă pericol pentru sănătate. Cercetătorii au descoperit că la adolescenții care aveau în urină un nivel ridicat de ftalat exista riscul de rezistență la insulină. Totodată, datele obţinute în sondaj au arătat că există o legătură între bisfenolul A (BPA -substanţă ce este folosită pentru a acoperi pereţii de aluminiu ale cutiilor de băuturi) şi cazurile de obezitate în rândul tinerilor.

„În mod evident, dietele nesănătoase şi absenţa activităţii fizice sunt principalii factori ce stau la baza acestei epidemii, însă tot mai multe substanţe chimice din mediu pot cauza apariția diabetului”, spune dr. Leonardo Trasande, pediatru la Universitatea New York, citat de doctorulzilei.ro.  

Oamenii de ştiinţă au analizat datele obţinute în urma unui studiu desfăşurat între anii 2003 şi 2008 în SUA ce includea mostre de urină şi de sânge de la 766 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani. În rezultat, cercetătorii au descoperit că nivelul de ftalat DEHP din urină se află într-o legătură strânsă cu riscul de rezistenţă la insulină, ceasta favorizând mai apoi apariţia diabetului.

Astfel, aproximativ 22% din numărul total de participanţi la studiu, care aveau un nivel mare de DEHP, prezentau rezistenţă la insulină. Autorii studiului spun că rezultatele cercetării nu demonstrează că simpla consumare a alimentelor ambalate în ftalaţi provoacă rezistenţa la insulină. Este posibil ca tinerii ce prezintă rezistenţă la insulină să aibă obiceiuri alimentare nesănătoase şi să consume mai multe alimente şi băuturi ambalate, ceea ce ar explica nivelul mai mare de ftalaţi din urină, spun autorii studiului. Cu toate acestea, cercetătorii cred că această substanţă chimică ar putea influenţa modul în care corpul secretă insulină ca reacţie la zahăr. De aceea, specialiştii recomandă părinţilor să evite ambalajele de plastic ce conţin DEHP.

„Îi sfătuiesc să nu spele containerele de plastic în maşina de spălat vase. Iar atunci când plasticul este în mod evident zgâriat sau deteriorat, a sosit momentul să-l aruncaţi” a spun în final dr. Leonardo Trasande.

 

Articole relaționate:

Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști 

Băuturile carbogazoase cresc riscul de diabet

Alimentele procesate sunt periculoase