Redactor: Irina Miron

Rudele unei paciente dintr-un stat american, care a murit în urma unei erori medicale, s-au ales cu o despăgubire de 5,5 milioane de dolari.  Acestea au acuzat medicii că ar fi scos din pieptul bolnavei, în timpul unei intervenții chirurgicale, firele care mențin ritmul cardiac. Acestea, trebuie, de obicei, plasate pe inima pacientului după încheierea operației, ca măsură de protecție în cazul în care apare necesitatea ca medicii să regleze ritmul cardiac al persoanei supuse unei intervenții chirurgicale, scrie site-ul prweb.com.

De regulă, după câteva zile de la operație, când medicul decide că firele de stimulare nu mai sunt necesare, acestea sunt fie tăiate ușor la nivelul pielii și lăsate în corpul omului, fie sunt scoase.

În acest caz, pacienta a suferit o intervenție chirurgicală pe cord acum doi ani, iar firele de stimulare a ritmului cardiac au fost plasate pe inima ei înainte să se încheie operația. Câteva zile mai târziu, femeia a început să se simtă mai bine, iar o săptămână mai târziu urma să fie externată. Potrivit reclamantului, o asistentă medicală a scos firele de stimulare a ritmului cardiac de pe inima femeii, la cinci zile după operație. După câteva minute, pacientei i s-a făcut rău, nu putea respira, a devenit palidă și nu mai reacționa la nimic. Decesul a survenit anume din cauza faptului că i-au fost scoase firele pentru stimularea ritmului cardiac. La proces, probele au demonstrat că atunci când din corpul pacientei au fost extrase firele, grefa noii vene plasate în organism s-a rupt și a provocat sângerări. Toate încercările doctorilor de a salva viața femeii au fost inutile. Deși inculpații au încercat să se apere la proces și să demonstreze judecătorilor că nu există nicio dovadă care să demonstreze că firele au fost introduse în corpul femeii incorect, aceștia nu s-au lăsat convinși. „Dacă firele ar fi fost introduse corect în corpul pacientei, atunci nu s-ar fi ajuns la decesul acesteia”, și-au motivat jurații sentința. 

 

Articole relaționate:

Topul celor 10 specialități medicale în care se produc cele mai multe greșeli. Ginecologia și chirurgia, în fruntea clasamentului 

Mărturiile uluitoare ale unor doctori trecuți prin procese de judecată pentru malpraxis

Despăgubirile pentru cazurile de malpraxis din America au înregistrat în 2012, cel mai jos nivel dintotdeauna