Redactor: Irina Miron

Deși au trebuit să facă față stresului, peste 40 la sută dintre medicii americani care au trăit experiența neplăcută a proceselor de judecată fiind acuzați de malpraxis, și-au continuat totuși activitatea. Cu toate acestea, aproape un sfert dintre ei au mărturisit că atât procesul, cât și evenimentele care au urmat, au însemnat o experiență teribilă. Aproape jumătate dintre medicii (41%) care au trecut printr-un proces de judecată susțin că au avut doar mici bănuieli că unii pacienți i-ar putea aduce în fața magistraților. Alții 60% nu au avut nicio bănuială în acest sens. Aceastea sunt datele Malpractice Report: The experience of getting sued (n.n. - Raportul privind  malpraxisul: Experiența medicilor implicați în litigii), publicat recent în revista on-line Medscape.

„Mi-a tăiat tot cheful de a mai face obstetrică, de aceea am părăsit domeniul imediat după încheierea procesului”, a spus un fost medic  obstetrician.

„Astfel de experiențe te pot face ușor din un om bun în unul rău”, a explicat un alt doctor.

„Medicul nu s-a așteptat ca pacientul să îl acționeze în judecată, fie pentru că nu știa că ceva nu a mers bine sau pur și simplu nu a observat”, a precizat Sam Rosenberg, avocat în cazuri de malpraxis. „Întotdeauna există situații în care pacientul este nemulțumit de ceva, iar medicul poate să bănuiască cel puțin că pacientul nu se simte prea bine, nu și că îl așteaptă procesul”, a mai spus Rosenberg.

Studiul mai arată că aproximativ un sfert (24%) dintre doctorii care au trecut prin experiența proceselor de judecată, au fost concediați înainte să depună singuri cerere de demisie, iar aproape jumătate au depus cerere prin care au solicitat demisia, pe când 21% au ales să lupte în judecată pentru funcția și onoarea lor de medic.

Avocații susțin că puține litigii ajung să fie procese penale. Asta nu înseamnă, însă, că medicii pierd puțin timp pentru a-și pregăti apărarea. Aproape 30% dintre doctorii anchetați, înainte de procesul propriu zis, au nevoie de cel puțin 40 de ore pentru a se întâlni cu avocatul, pentru mărturii și pentru a discuta cu restul persoanelor implicate. „Asta demonstrează că procesul de judecată este o chestiune serioasă pentru ei, de aceea își rezervă tot timpul de care au nevoie”, a precizat avocatul Sam Rosenberg.

Participarea la propriul proces, mărturiile și restul întâlnirilor legate de acesta, sunt tensionante și istovitoare. Majoritatea proceselor de judecată în care sunt implicați medicii se încheie de regulă, în mai puțin de două săptămâni, în timp ce o treime durează mai mult. Există și procese care durează până la 2 ani, acesta este însă un termen prea mare în care trebuie să lupți cu nerăbdarea, frustrarea și grijile. În același timp, 28% dintre procesele de judecată durează între 3 și 5 ani, iar 11%, mai bine de 5 ani.

Totuși, majoritatea cazurilor în care sunt implicați medici acuzați de malpraxis, se încheie înainte ca procesul să aibă loc. Atunci când acesta se produce, iar decizia o iau jurații, majoritatea proceselor se încheie în favoarea doctorilor și nu în favoarea reclamanților.

„De obicei, dacă un caz de malpraxis ajunge în instanță, dar este încheiat înainte să fie pronunțat verdictul, se întâmplă pentru că cineva a influențat cumva martorul”, susține Rosenberg.

De obicei, decizia în cazurile de malpraxis este stabilită în funcție de daunele sau rănile care schimbă viața pacientului reclamant, pe când alteori, depinde de dispoziția judecătorului. Iată care sunt mărturisirile unui medic judecat pentru malpraxis. „Avocatul mi-a spus că nu a văzut toată viața un proces atât de murdar. Judecătorul a spus că așa și nu a înțeles medicina”.

Medicii sunt suficient de înțelepți ca să își dea seama când s-a produs o eroare din vina lor și știu să recunoască când s-a făcut dreptate și când nu, se mai spune în studiul. Chiar și doctorii în cazul cărora judecătorii au pronunțat hotărârea în defavoarea lor, recunosc că decizia a fost una corectă. În schimb, alții consideră că nu s-a făcut dreptate și că reclamantul a convins judecătorii să ofere o altă interpretare cazului.

Iată care sunt declarațiile altor doctori:

„Ceea ce s-a întâmplat nu a fost din vina mea, însă trebuia să fiu mai responsabil. Pacienții m-au acționat în judecată ca să obțină astfel bani pentru a-și îngriji copilul. Înțeleg asta”. „Am simțit că i-am salvat viața pacientului, dar m-am pomenit dat în judecată”. „Mi-a părut bine să văd cum funcționează justiția. Jurații au luat cazul meu în serios și au luat o decizie corectă. Aș fi spus același lucru chiar dacă aceștia s-ar fi pronunțat împotriva mea”, au afirmat medicii în încheierea cercetării. 

 

Articole relaționate

Topul celor 10 specialități medicale în care s-au înregistrat cele mai multe procese de judecată

Diagnosticul greșit, cel mai des motiv pentru care bolnavii îi dau în judecată pe doctori

6,4 milioane de dolari, despăgubiri pentru un caz de malpraxis

Stomatologia, în topul acuzațiilor de malpraxis în Germania

Despăgubirile pentru cazurile de malpraxis din America au înregistrat în 2012, cel mai jos nivel dintotdeauna