Autor: Irina Papuc

Ziua națională fără tutun ar putea fi marcată pentru prima dată în Republica Moldova pe data de 20 noiembrie. Inițiativa aparține Ministerului Sănătății și Centrului Național de Sănătate Publică. În această zi, în școli vor fi organizate ore în cadrul cărora profesorii le vor explica elevilor de ce este periculos fumul de țigară. Învățătorii vor fi ajutați să facă acest lucru de niște ghiduri pe care autoritățile din sănătate urmează să le elaboreze până atunci.

Ziua națională fără Tutun va fi marcată în cadrul unei campanii ample de conștientizare a riscurilor fumatului. Autoritățile au decis parțial cum va fi marcată aceasta în Capitală, dar și în localități. Astfel, sloganul „Fii tu însuți, nu schimba viața pe țigări” va fi adresat elevilor din clasele VI-a și a VIII-a. Profesorii din toate școlile vor trebui să organizeze lecții în care să le explice elevilor care sunt riscurile generate de fumat.

„O echipă de actori de la teatrul Ginta Latina a pregătit și o piesă de teatru care, la fel, transmite un mesaj concludent despre efectele fumatului. Cred că va fi un turneu național”, a precizat astăzi vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, Ion Șalaru la ședința Consiliului Coordonator în controlul tutunului. Funcționarul a mai precizat că există un proiect de ghid de consiliere a persoanelor dependente de fumat, însă urmează să fie identificate instituțiile medicale unde vor fi repartizate acestea. Totodată, în luna decembrie o echipă de specialiști de la CNSP se va deplasa într-o vizită de lucru în România pentru a se informa despre activitatea centrelor de consiliere a persoanelor dependente de fumat, experiența acestora în domeniu urmând să fie preluată de autoritățile de la noi.

Anterior, vicedirectorul CNSP a declarat pentru Sănătate Info că în Moldova urmează să fie deschide centre de consiliere psihologică pentru persoanele dependente de alcool și fumat, iar costurile unui singur centru ar ajunge până la 100 de mii de lei.

Deschiderea centrelor de consiliere psihologică este prevăzută în proiectul de Strategie a sănătății publice pentru anii 2014-2020. Documentul prevede o serie de acțiuni care urmează a fi întreprinse pentru reducerea indicatorilor înalți de îmbolnăvire și mortalitate din cauza bolilor netransmisibile. Pentru implementarea acestuia este nevoie de peste 300 de milioane de lei.

Ultimele date existente arată că peste 50 la sută dintre bărbați și peste 20 la sută dintre femeile din Moldova sunt dependente de fumat.

 

Articole relaționate: 

În premieră în Moldova vor fi deschise centre de susținere psihologică pentru dependenții de alcool, tutun și calculatoare 

Zeci de milioane de vieți spulberate din cauza fumatului. Decesele ar putea fi prevenite, dacă ar crește prețul produselor din tutun, iar fumatul ar fi interzis în spațiile publice 

State europene care s-au transformat în scrumiere mondiale. Moldova se află printre ele