Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a anunțat concursul pentru dezvoltarea unui parteneriat public-privat în hemodializă. Cele mai importante detalii sunt ținute în secret.

Ministerul Sănătății a anunțat oferta pentru renovarea secțiilor de hemodializă din municipiul Chișinău și din mai multe raioane. Procedurile de selectare și de evaluare a agenților economici, precum și obligațiile lor după semnarea contractului nu sunt făcute publice. Acestea se conțin în Caietul de Sarcini, însă Ministerul Sănătății a refuzat de mai multe ori să facă publice aceste documente. Într-un comunicat oficial se precizează doar că agenții economici pot depune o cerere pentru a afla ce conține Caietul de Sarcini, iar alta pentru a fi înregistrat la Comisia de selectare a ofertelor. Pentru înregistrare, aceștia urmează să achite și o taxă de 200 de euro. Numai după aceea, ei vor avea posibilitatea să viziteze secțiile spitalelor care necesită investiții.

Termenul pentru depunerea ofertelor este de două luni. Ofertanții trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova ori să aibă o societate comercială, înregistrată în țară. În plus, cei eligibili vor trebui să prezinte documente care să confirme că dețin nu mai puțin de 2.000 de mașini de hemodializă în lume și că au finanțat în ultimii trei ani proiecte în acest domeniu în valoare de 250 de milioane de euro. Totodată, aceștia vor trebui să prezinte și o dovadă că dețin în orice bancă comercială nu mai puțin de 100 de mii de euro.

Câștigătorul va trebui să renoveze secțiile de hemodializă de la Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei și Copilului, din cadrul Spitalului de Urgență, de la Spitalul municipal „Sfânta Treime”, Spitalul municipal din Bălți, precum și din spitalele raionale Cahul și Comrat și crearea altor noi în raioanele Edineț, Drochia, Ungheni, Soroca și Căușeni.

Anterior, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a declarat pentru presă că agentul privat se va ocupa și de transportul persoanelor către spital și înapoi, dar și de alimentația acestora.

În prezent, în spitalele din țară funcționează 80 de aparate de hemodializă, pe când ar mai fi nevoie de încă 200. Anual, se efectuează câte 48 de mii de ședințe pentru 440 de bolnavi cu insuficiență renală, care nu pot trăi fără această procedură.

 

Articole relaționate:

Andrei Usatîi promite: „Bolnavii care fac dializă vor fi transportați cu mașina la spital și vor fi asigurați cu hrană” 

Guvernul a aprobat: doctorii vor fi obligați să facă parte din Colegiul Medicilor, pentru a-și păstra funcția. Serviciul de hemodializă va fi trecut la privați pentru o perioadă de 12 ani 

Hemodializă, cu utilaj insuficient şi învechit