Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a anunțat prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor pentru parteneriatul public-privat în hemodializă cu 50 de zile. Până acum n-a fost depusă nicio ofertă, dar responsabilii afirmă că firme interesate totuși există. Directorii lor au cerut un termen  suplimentar ca să reușească să viziteze secțiile care necesită reabilitare.

Ministerul Sănătății a anunțat că prelungește termenul pentru depunerea dosarelor pentru parteneriatul public-privat în hemodializă până la data de 25 februarie, adică cu 50 de zile. Potrivit lui Alexandru Cerbu, șeful Direcției Planificare și Dezvoltare Strategică, până acum nicio companie nu a expediat oferta sa, însă șapte au procurat caietul de sarcini.

„Solicitarea de a extinde termenul vine de la ei, deoarece nu au reușit să meargă să viziteze secțiile de dializă care trebuiesc reparate. Trebuie să le venim în întâmpinare”, a menționat Cerbu.

Primele 60 de zile acordate inițial pentru prezentarea ofertelor au expirat la începutul lunii ianuarie. Ministerul Sănătății înaintase mai multe condiții. Ofertanții trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova ori să aibă o societate comercială, înregistrată în țară. În plus, cei eligibili trebuie să prezinte documente care să confirme că dețin nu mai puțin de 2.000 de mașini de hemodializă în lume și că au finanțat în ultimii trei ani proiecte în acest domeniu în valoare de 250 de milioane de euro. Totodată, aceștia vor trebui să prezinte și o dovadă că dețin în orice bancă comercială nu mai puțin de 100 de mii de euro.

Câștigătorul va trebui să renoveze secțiile de hemodializă de la Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei și Copilului, din cadrul Spitalului de Urgență, de la Spitalul municipal „Sfânta Treime”, Spitalul municipal din Bălți, precum și din spitalele raionale Cahul și Comrat și crearea altor noi în raioanele Edineț, Drochia, Ungheni, Soroca și Căușeni.

Anterior, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a declarat pentru presă că agentul privat se va ocupa și de transportul persoanelor către spital și înapoi, dar și de alimentația acestora. El s-a arătat optisimt de fiecare dată că agenții economici vor fi interesați să investească bani în domeniile în care au fost anunțate PPP.

În prezent, în spitalele din țară funcționează 80 de aparate de hemodializă, pe când ar mai fi nevoie de încă 200. Anual, se efectuează câte 48 de mii de ședințe pentru 440 de bolnavi cu insuficiență renală, care nu pot trăi fără această procedură. Potrivit Studiului de fezabilitate publicat de către minister, o ședință de hemodializă va costa după implementarea PPP dublu decât acum, adică 1.600 de lei în loc de 800.

 

Articole relaționate:

Se caută un investitor cu cel puțin 100 de mii de euro în cont care să învestească în serviciul de hemodializă 

Hemodializă, cu utilaj insuficient şi învechit

O ședință de hemodializă va costa dublu decât în prezent după ce serviciul va fi preluat, pentru 12 ani, de către o companie privată