Autor: Irina Papuc

O mămică din Chișinău povestește că a trăit clipe de coșmar într-un spital din Chișinău, după ce copila ei s-a infectat în instituție cu rotavirus, deși inițial a fost internată cu o bronșită. E spune că fetița nu a mâncat și nici nu a băut timp de cinci zile nimic, timp în care avea febră și vomita. Medicii n-au recunoscut nimic și nici măcar nu au explicat de ce i s-a făcut rău exact înainte ca micuța să fie externată. Mai mult, în fișa medicală a pacientei lipsește orice informație despre tratamentul adăugător administrat în ultimele trei zile.

Femeia, care a solicitat să-i protejăm identitatea, spune că s-a internat la Spitalul pentru Copii nr.1 la începutul acestei luni. Fetița, mai mică de doi ani, răcește foarte des, iar la orice viroză dezvoltă bronșită. „De obicei în a patra zi se simte mai bine și chiar ne externam. De data asta i s-a făcut brusc rău. A început să vomite, avea febră și scaun lichid”, povestește mămica. Când a cerut explicații, doctorii au spus că așa se manifestă boala, ulterior au admis că ar fi de vină ar fi unele medicamente.

„Mi-au spus să o hrănesc în doze foarte mici. O alimentam cu seringa, dar chiar și de la aceste doze mici vomita, nici apă nu puteam să-i dau. Era somnolentă, tot timpul sub picurătoare”, mai spune mămica. Când și alți copii din salon au început să manifeste exact aceleași simptome, mămicile s-au alertat și mai mult. „Dacă din start ne puteau acuza că e din cauza mâncării aduse de acasă, în această situație nu mai puteau invoca acest argument. Le-am spus doctorilor să ia analize copilului să vadă ce are, dar au refuzat”, mai spune femeia.

Îngrozitor, spunea ea, este faptul că doctorii au lăsat-o să plângă trei zile fără să-i dea vreo explicație. „Credeam că-l pierd. Nu-mi puteam da seama ce se întâmplă. Mai târziu, sub presiunile soțului, un doctor a recunoscut că în spital bântuie rotavirusul și că ei nu pot face față acestei situații. Nu o să mă credeți, dar când am auzit de rotavirus m-am liniștit, cel puțin deja știam că dacă îi administrăm un tratament corect, copilul meu va scăpa cu viață”.

Astfel, în afară de medicamentele deja administrate fetița a primit timp de trei zile alte preparate, pentru ce exact – nu au fost oferite explicații. Aceste medicamente sunt: Enterosgel -  se prescrie pentru eliminarea toxinelor din tractul gastrointestinal, Cocarboxilază –  pentru insuficiență renală și hepatică, intoxicații, difterie, scarlatină, febră tifoidă, soluție perfuzabilă Ringer – pentru suplinirea pierderilor lichide în caz de deshidratare, de la degerături, vărsături repetate sau diarere și Cerucal - se administrează în caz de grețuri, senzație de vomă sau vărsături.

Mămica dă asigurări însă că în fișa medicală lipsește informația conform cărora copilul ar fi primit un astfel de tratament și nu este indicat nici motivul pentru care au stat internați timp de opt zile. „Am încercat să aflu de la alți medici cum pot demonstra ceea ce mi s-a întâmplat. Nicicum, dacă atunci nu s-au efectuat analizele de sânge”.

Atât directorul – Sergiu Simco, cât și vicedirectorul Spitalului Municipal nr. 1  - Larisa Gangur nu ne-au răspuns la apeluri pentru a explica situația din spital. De la recepție ni s-a spus că aceștia nu se mai află în instituție, deși mai erau trei ore până la finalul programului oficial de muncă.

Șefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică ne-a spus însă că infectarea în spital cu rotavirus este imposibilă. Cel puțin astfel de informații nu i-au fost aduse la cunoștință.

Se pare că specialiștii nici nu pot verifica dacă situația corespunde spuselor părinților. „Dacă nu există diagnosticul, nu putem efectua un control în această instituție. Noi primim informațiile privitor la cazurile înregistrate de la ei în fiecare 48 de ore”, afirmă și Nina Tinta, medic epidemiolog. Astfel, s-ar putea ca izbucnirea unei infecții în spital să fie ținută în secret.

„Mai devreme sau mai târziu, oricum vom constata dacă au existat astfel de cazuri și nu cred să se ascundă acest fapt”, mai spune Nina Tinta, deși recunoaște că specialiștii au dreptul să meargă în inspecții conform legii o dată în an și atunci este vorba despre un control planificat. În rest, numai la sesizările părinților și la prezentarea diagnosticului. Mai mult, specialiștii cred că fetița s-ar fi putut infecta de la grădiniță sau din altă parte, deși ea e prea mică pentru grădiniță și nu a intrat în contact cu nimeni decât membrii familiei, toți sănătoși.

Infecția cu rotavirus este mai severă în cazul copiilor sub doi ani. Virusul afectează intestinul subțire, localizându-se la nivelul vilozităților intestinale, enterocite, pe care le infectează și le distruge. Aceste celule au rol atât în digestie, cât și în absorbție. În cazul unui tratament incorect sau întârziat există riscul decesului.

Virusul are o transmitere endemică, de la persoană la persoană, dar sunt numeroase și epidemiile rotavirale, în special în grupurile de copii.

 

Articole relaționate:

Virusul rotaviral a provocat îmbolnăvirea celor șase copii de grădiniță internați luni noaptea