Autor: Irina Papuc

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, anul trecut sistemul de sănătate a obținut investiții în valoare de 64 de milioane de dolari. Cifra este în creștere deja de doi ani. Au crescut însă și împrumuturile, care au constituit în 2013 peste 20 de milioane de dolari.

Pe parcursul anului 2013, Republica Moldova a beneficiat de investiții în sănătate în valoare de 64 de milioane de dolari, cu 20 de milioane mai mult decât în 2012 și cu 13 milioane mai mult decât în 2011. Aceasta constituie 17 la sută din totalul de cheltuieli pentru întreg sistemul de sănătate, care este estimat la 378 de milioane. Din totalul investițiilor făcute anul trecut, numai 43,1 milioane au fost obținuți prin granturi, iar restul prin credite.

Același raport arată că cea mai mare parte din bani, mai exact 32 la sută, au fost investiți în reconstrucție și renovare. Pentru echipamente medicale și dispozitive au fost cheltuite 33,6 și, respectiv, 19 la sută din totalul de investiții.

Totodată, cei mai mulți bani au fost direcționați către spitale – 55 la sută și mai puțin pentru asistența medicală primară, sănătate publică și asistența medicală de urgență. Zonele de concentrație maximă a investițiilor sunt Chișinău și Bălți.

„Fondurile sunt alocate inegal în diferite domenii prioritare de sănătate publică, bolile transmisibile sunt raportate ca prioritate primă, precum și sănătatea reproducerii, sănătatea adolescenților, iar bolile netransmisibile sunt ca prioritate pe al doilea loc, în timp ce factorii de risc, precum accidentele și violența primesc mai puține fonduri. Unele strategii și programe naționale primesc mai puțină atenție, cum ar fi domeniile legate de medicamente, hepatită, alcool, tutun și diabet”, se mai menționează în raportul Ministerului Sănătății.

  Sistemul de sănătate din Moldova a „înghițit” în doi ani aproape 100 de milioane de dolari, din granturi și credite. Volumul împrumuturilor este în creștere

Deși investițiile sunt în creștere timp de doi ani consecutiv, partenerii de dezvoltare și-au confirmat intenția să investească la fel de mult în sistemul de sănătate din Moldova și în 2015, când sunt prevăzute investiții de 65 de milioane de dolari. În 2016 însă investițiile ar putea descrește brusc la 13 milioane.

Cu toate că partenerii externi continuă să aloce milioane, fie sub formă de granturi sau împrumuturi, Republica Moldova încă este departe, în statistici, de statele europene.

Într-un al raport al Ministerului Sănătății, publicat la începutul lunii aprilie, în Moldova se cheltuie în sănătate pentru o singură persoană 385 de dolari, ceea ce este de peste opt ori mai puțin decât în alte state europene, unde aceeași contribuție ajunge la 3.230 de dolari. În același timp, salariul mediu al unui lucrător medical este cu 27 la sută mai mic decât salariul mediu pe economie, care constituie în acest an 4,225 lei.

 

 Articole relaționate:

EXCLUSIV//Interviu cu Mark Dybul, directorul executiv al Fondului Global: „Ar fi bine ca Moldova să majoreze contribuțiile pentru sănătate, pentru că volumul asistenței externe nu va mai fi același” 

Un nou parteneriat public-privat. Ministerul Sănătății are nevoie de o investiție de milioane de euro pentru crearea unui centru de reabilitare neurologică 

Prețurile la unele servicii medicale pentru cei care nu au poliță medicală ar putea crește. Managerii spitalelor susțin inițiativa, deoarece, spun ei, unele tarife chiar sunt exagerat de mici