Redactor: Virginia Dumitraș

Suplimentele alimentare care conţin vitamina C, E şi betacaroten, considerate multă vreme un mijloc de încetinire a procesului de îmbătrânire a organismului prin efectul lor antioxidant, ar putea, de fapt, accelera acest proces. Descoperirea aparține unor cercetători canadieni.

Potrivit teoriei acceptate în prezent, antioxidanții reduc efectul „oxidant“ al radicalilor liberi - acele molecule corozive produse de organism în timpul procesării oxigenului, care sunt inhalate, de asemenea, din aerul poluat şi din fumul de țigară.

Însă, potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill din Canada, radicalii liberi nu doar provoacă îmbătrânirea, dar administrarea suplimentelor alimentare antioxidante ar putea, de fapt, să accelereze acest proces. Când radicalii liberi interacționează cu celulele, proteinele şi ADN-ul din organism, fenomenul ar putea avea un efect nociv prin suprapunerea cu structura chimică a celulelor. Potrivit teoriei larg acceptate, acest proces cauzează îmbătrânirea organismului, de la declinul fizic până la apariția anumitor boli, cum ar fi cancerul, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, studiul cercetătorilor canadieni, publicat în revista Cell, sugerează că radicalii liberi prelungesc, de fapt, viața celulelor. Acest proces are loc prin modificarea unui mecanism denumit apoptoză. În urma acestuia, celulele deteriorate sunt instruite să se „sinucidă“ într-o serie de situaţii, de exemplu, atunci când trebuie să evite să devină canceroase, după ce ADN-ul lor a trecut printr-o mutație periculoasă sau pentru a distruge virusurile care le-au invadat.

În acelaşi timp, acest studiu a confirmat presupunerile altor oameni de ştiinţă. În 2013, cercetătorii de la Institutul de cercetare cardiovasculară Multimedica din Milano au afirmat că organismul uman are nevoie de stresul provocat de radicalii liberi pentru a putea lupta împotriva infecțiilor şi pentru a regla corespunzător funcțiile vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular.

Suplimentele pentru sportivi conțin substanțe interzise, care nu sunt trecute însă pe etichetă 

Cercetătorii italieni au examinat toate cercetările anterioare pe această temă şi au ajuns la următoarea concluzie: „Creşterea nivelului de antioxidanţi în organism ar putea avea un efect nociv asupra sănătăţii umane. Un nivel echilibrat de antioxidanţi este important pentru sistemul cardiovascular şi pentru o îmbătrânire sănătoasă“, au concluzionat aceştia într-un articol publicat în The International Journal of Biochemistry and Cell Biology.

Oamenii de ştiinţă consideră că organismul uman dispune de o serie de mecanisme de apărare pentru a supraviețui în medii ostile, dar aceste sisteme sunt declanșate abia când oamenii se confruntă cu situaţiile-limită - iar radicalii liberi acționează tocmai în aceste situații. Problema antioxidanților este aceea că ar putea neutraliza acest efect „protector“ - fapt care explică, de asemenea, motivul pentru care suplimentele cu antioxidanți pot produce unele efecte dăunătoare neașteptate.

Oxidanții din organism au un rol important pentru sănătate

Cu toate acestea, specialiștii susțin că antioxidanții din alimente au un rol important pentru sănătatea organismului. Cantitatea ingerată astfel este mult mai scăzută decât cantitățile regăsite în suplimente. În aceste niveluri scăzute, antioxidanții joacă un rol protector.

„Suplimentele cu vitamine ar putea fi utile pentru copiii mici, persoanele mai în vârstă şi femeile însărcinate, însă pentru restul populației este mult mai bine să se concentreze pe dietă şi pe alimente proaspete, bogate în nutrienţi“, a spus Helen Bond, de la British Dietetic Association.

█  Articole relaționate:

Suplimentele de vitamine sunt periculoase

Tot mai mulți bărbați „înghit” vitamine și suplimente alimentare

Riscul decesului în timpul exerciţiilor fizice este mai mare în rândul bărbaţilor