Redactor: Virginia Dumitraș

Grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) este investigat penal în Marea Britanie în urma acuzațiilor din China că a mituit medici, spitale şi asociații medicale pentru creșterea vânzărilor. Biroul anti-fraudă a deschis o investigație penală referitoare la practicile comerciale ale grupului. „GSK este dedicat să îşi desfășoare afacerile după cele mai înalte standarde etice şi va continua să colaboreze cu biroul“, se arată într-un comunicat al GSK potrivit Mediafax.

De la declanșarea investigației din China împotriva GSK, în iunie 2013, au apărut acuzații privind practicile angajaților grupului în Irak, Polonia, Iordania şi Liban. Departamentul american de Justiție a început, în 2010, să investigheze preliminar dacă GSK şi mulţi alţi producători de medicamente au încălcat o lege care interzice plata oficialilor în alte ţări.

Un purtător de cuvânt al Glaxo a declarat că grupul nu are alte comentarii, refuzând să spună dacă investigația din Marea Britanie implică China. Biroul britanic anti-fraudă a confirmat că are loc o investigație penală, dar nu a oferit alte amănunte.

█ Comit erori medicale, întârzie la serviciu și chiar lipsesc nemotivat de la muncă. 500 de doctori moldoveni „mustrați ușor” pentru astfel de încălcări 

„GSK nu riscă penalizări mari în urma investigaţiilor din Marea Britanie şi SUA, dar știrea în sine, mai ales dacă Statele Unite vor investiga oficial, ar putea limita performanțele acțiunilor grupului“, a notat Stephen McGarry, analist la Societe Generale în Londra.

Acţiunile Glaxo sunt în declin cu 1,5%, la bursa din Londra. Poliţia din China a înaintat procuraturii, în această lună, un dosar de mită împotriva GSK.

În iunie anul trecut, autorităţile chineze au început să cerceteze informaţii potrivit cărora GSK a dat bani agenţiilor locale de turism pentru a mitui medici în schimbul prescrierii medicamentelor companiei. Mai mulţi directori ai diviziei chineze a GSK au fost reţinuţi anul trecut, sub suspiciunea unor delicte economice în valoare de 3 miliarde de yuani (480 milioane dolari), constând în cheltuieli ilegale şi favoruri sexuale.

În raportul trimestrial al GSK se arată că grupul a informat biroul anti-fraudă din Marea Britanie în legătură cu investigaţia din China.

Dacă investigaţia din Marea Vritanie va duce la un proces, ar putea avea loc un acord prin care GSK să plătească o amendă şi să fie pusă sub observaţie timp de cinci ani.

 

 

█ Articole relaționate:

Chirurgii și pediatrii sunt vizați în cele mai multe expertize medico-legale

Chirurgii „uită” în corpurile pacienților diverse instrumente chirurgicale sau alte obiecte, de aproximativ 6 mii de ori pe an

Cadrele medicale din Marea Britanie ar putea fi urmărite penal pentru indiferență față de pacienți