Autor: Virginia Dumitraș

Elena Covalciuc în vârstă de 37 de ani, din Chișinău, este printre mămicile fericite, care după ani de tratamente a reușit să rămână însărcinată datorită fertilizării in vitro. Astăzi femeia își alintă cu dragoste propria fiică de numai cinci luni.

Pe frigiderul din casa Elenei Covalciuc sunt lipite câteva poze ale unor pici decupați din reviste. „Aici sunt visele mele, spune femeia“. De ani de zile, Elena păstra în gând aceeași dorință – că vrea un copil. „Am avut o problemă. Am suportat două operații și am rămas fără un ovar și o trompă uterină, iar șansele de a avea un copil erau mici. În plus, nu aveam nici vârsta prielnică, dar îmi doream foarte mult un copil“, povestește femeia.

A urmat tratamente, a frecventat doctori, ba chiar a împrumutat și bani de la bancă, toate pentru a reuși să aibă un copil. Deși unii specialiști au descurajat-o nu a renunțat niciodată la gândul că într-o zi va deveni mamă.

█ Spermatozoizii-roboți, o nouă invenție ce poate fi utilizată în fertilizarea în vitro 

Astăzi, visul i s-a împlinit datorită Simonei, fetița ei de numai cinci luni, concepută prin metoda fertilizării in vitro. „Am avut două încercări, dar nu am reușit. Am schimbat doctorul. M-a înțeles că îmi doresc foarte mult un copil m-a susținut și am reușit din prima încercare“, rememorează femeia.

Nu a fost ușor, pentru că nu era căsătorită, iar donator i-a devenit chiar fostul iubit care este cu 12 ani mai tânăr. „Am discutat cu el. Știa cât de mult îmi doresc un copil și a spus că mă ajută. M-am gândit numai la el pentru că am fost împreună și am avut totuși sentimente unul față de celălalt, că este sănătos. Aș fi avut și alte soluții, dar voiam să știu cine este tatăl fetiței mele“, povestește Elena. Iar tânărul nu a refuzat-o. Și-au făcut analizele, s-au pregătit pentru procedură și datorită medicilor au devenit părinți.

Simona a apărut pe lume chiar de Revelion, iar de atunci, încercările Elenei sunt răsplătite zilnic cu zâmbetul și privirea fericită a micuței. „Toți îmi spuneau că voi avea băiat, fostul prieten și-a dorit însă fetiță și așa a fost să fie. Așa cum ne-a fost înțelegerea eu am grijă de ea. El vine să o vadă, dar mai rar“, spune Elena.

Pentru fertilizarea in vitro, Elena a plătit cu bani împrumutați de la bancă – 26 de mii de lei. „Nu regret nimic. Este cea mai mare bucurie. Bine că este așa metodă, pentru că altfel foarte multe mame ar rămâne fără copii“, spune Elena.

„Cel mai greu a fost să aștept rezultatele după fertilizarea in vitro“

Prin aceleași trăiri a trecut și Oxana Satirovici în vârstă de 31 de ani, din Chișinău, care de șapte ani planifica să rămână însărcinată, dar în zadar. „Am fost pe la câțiva medici. Nimeni nu putea înțelege de ce nu putem avea copii. Am decis că fertilizarea in vitro este ultima șansă. Am avut 3 încercări și am reușit“, mărturisește femeia. „Am o prietenă care a rămas însărcinată după a șaptea încercare. Eu însă nu mai puteam rezista. Eram dezamăgită și ziceam că dacă nu reușesc nici de această dată nu mai fac, dar a treia oară am simțit că voi reuși și n-am greșit“, spune încântată femeia.

Cel mai greu a fost să aștepte rezultatele după cea de-a treia procedură de fertilizare in vitro. „Așteptam rezultatele cu sufletul la gură. Am trecut prin toate pentru că îmi doream un copil foarte mult. Am avut o sarcină grea și am născut prin cezariană, dar totul este bine pentru că astăzi avem o frumusețe de fată“, spune Oxana Satirovici.

Nu sunt sigurele femei care au trecut pragul unui centru de fertilizare in vitro. Profesorul Veaceslav Moșin  spune că anual la centrul de fertilizare in vitro, pe care-l conduce, vin peste 800 de cupluri hotărâte să recurgă la orice metodă pentru a concepe un copil. „Acum practicăm trei tipuri de fertilizare în vitro. Cel mai simplu este fertilizarea în ciclu natural, când nu ne implicăm în procesul de stimulare și este potrivit pentru femeile pentru care cauza fertilității este masculină sau lipsesc trompele, iar funcția ovariană este neafectată. Mai facem stimulare ovariană cu medicamente. Mai este o metodă care se numește mini-FIV când se stimulează ușor ovarele și obținem un număr limitat de foliculi, nu unul singur cum este în ciclul natural. Atunci avem 3-4 și chiar și mai mulți foliculi“, explică specialistul.

 A fost demonstrată legătura dintre substanțele chimice din plastic, pastă de dinți, creme solare și infertilitatea la bărbați  

Potrivit lui, peste 60% optează pentru stimularea plastică, iar pacienții nu sunt doar din țară, ci și de peste hotare: România, Canada, Turcia, Ucraina sau Rusia. Numărul pacienților este în creștere. „Cândva prin 1996 aveam 40-50 de cupluri pe an, prin 2010 numărul acestora era de 300 pe an, iar acum și mai mult“, spune Veaceslav Moșin.

Care sunt cauzele? „Crește procentajul de infertilitate și multe cupluri vor să facă copii după 35 de ani, când sunt alte probleme. La bărbați cauzele sunt: infecțiile, nutriția, stresul, fumatul, alcoolul etc. La femei, după 30 de ani scade rezerva ovariană. Cea mai potrivită perioadă pentru a face un copil este de 20-25 de ani. Acum majoritatea își planifică sarcina după 30 de ani“, adaugă specialistul.

Specialistul susține că la clinică, prin fertilizare in vitro, au fost născuți aproape 5.000 de copii. Totodată el spune că unii părinți vor să aibă și câte doi sau trei copii. „Anual se nasc mai mult de 300 de copii, dintre aceștia 1/3 sunt gemeni“, mărturisește Veaceslav Moșin.

 

 

  Articole relaționate:

Speranţă pentru bărbaţii infertili. Au fost creaţi spermatozoizi din pielea acestora

Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer 

Bărbații care cred că sunt înșelați produc „spermă kamikadze”, concepută să lupte cu lichidul seminal al altui bărbat