Autor: Irina Papuc

Au poliță de asigurare medicală, dar scot bani din buzunar atunci când merg la doctor. Dacă n-au, împrumută de la rude sau vând lucrurile personale. Acestea sunt datele celui mai recent studiu efectuat în Moldova în privința serviciilor medicale acordate în țara noastră.

66 la sută dintre persoanele intervievate în cadrul studiului STEPS au declarat că au poliță de asigurare medicală. Cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani sunt asigurați medical în proporție de 60 la sută. Grupa de vârstă cea mai bine asigurată este între 60 și 69 de ani. Cu toate acestea, procentajul celor care afirmă că au cheltuit din propriul buzunar pentru servicii medicale este destul de mare. Astfel, 66 la sută au spus că au folosit bani din veniturile actuale pentru a plăti anumite servicii, 26 la sută au spus că toate cheltuielile legate de medicamente, consultații și tratament au fost acoperite de poliță, 19 la sută au spus că au împrumutat bani de la rude, 8,6 la sută au împrumutat de la alte persoane, iar 5 la sută au fost nevoiți să vândă ceva, pentru a-și acoperi cheltuielile pentru sănătate.

 █ Cheltuielile moldovenilor pentru sănătate în 2014. Locuitorii de la sate cheltuie mai puțin, deși investesc mai mult 

Autorii studiului au întrebat persoanele care au maladii non-comunicabile (cancer, diabet, boli de inimă) dacă au trebuit să plătească pentru anumite servicii și ce sumă. În medie, cheltuielile au ajuns la 456 de lei, iar aici sunt incluse taxe pentru deplasarea la unitatea medicală, pentru diferite teste și medicamente. Cel mai mult – 369 de lei, oamenii spun că au plătit pentru medicamente.

Autorii studiului au atras atenția la faptul că procentajul persoanelor asigurate de pe eșantionul ales indică o valoare mai scăzută a persoanelor asigurate, decât este anunțat oficial, chiar dacă eșantionul ales nu cuprinde copiii. „Rezultatele studiului arată o cifră mai scăzută a persoanelor asigurate, decât s-a anunțat în raportul de activitate al Ministerului Sănătății pentru 2013 – 83,2 la sută. Chiar dacă pensionarii și copiii sunt asigurați de stat, diferența aceasta pare să fie mult mai mare”, se indică în studiu. Autorii n-au o explicație pentru acest lucru.

„Datele au arătat că există o acoperire a asigurărilor mai mică, chiar dacă copiii, care sunt automat asigurați de către stat, n-au fost incluși în studiu. Noi nu am găsit o explicație la acest lucru. Acesta nici nu a fost scopul nostru”, a spus Galina Obreja, coordonator principal al studiului.

Datele CNAM făcute publice arată că în 2013 s-au asigurat individual 59.200 de oameni, iar această cifră ar fi crescut dublu din 2009. Deși am solicitat de nenumărate ori cifra persoanelor asigurate de Guvern, nu am primit răspuns la această întrebare. Aceste date nu figurează în niciun raport făcut public.

 

 █ Articole relaționate:

De ce serviciile medicale costă mult mai mult decât ar trebui. O organizație învață pacienții cum să depisteze dacă în factură sunt incluse prețuri și servicii exagerate 

Mai sunt două zile în care moldovenii își pot procura poliță medicală la preț redus

Obligații de care se pot spăla pe mâini. CNAM nu se implică atunci când moldovenii asigurați au de suferit de pe urma doctorilor, deși este obligată să le apere interesele