Autor: Sorina David

Un fost deținut din Republica Moldova, bolnav de schizofrenie, a câștigat la CEDO un proces prin care acuză medicii din penitenciarele din Moldova de faptul că i-ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale fără acordul lui, dar și că i-ar fi aplicat un tratament inuman, în timp ce se recupera după intervențiile suportate. Judecătorii de la CEDO i-au dat câștig de cauză, iar acum statul este obligat să-i plătească despăgubiri morale în valoare de 9.000 de euro.

Povestea lui Tudor C. începe acum 30 de ani, când a fost condamnat la închisoare, fiind acuzat de comiterea unor infracțiuni. Potrivit documentelor medicale, în perioada anilor 1990-2001 acesta a fost supus mai multor intervenţii chirugicale, în urma unor acțiuni de automutilare. Fiind întemnițat, acesta s-a tăiat intenționat de câteva ori și a înghiţit mai multe ținte. La scurt timp, deținutul a fost investigat de către medicii din Penitenciarul „Pruncul”, unde își ispășea pedeapsa, care au constat obiecte străine în cutia toracică. O zi mai târziu, bărbatul a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru înlăturarea obiectelor străine din corp. Însă medicii au reușit atunci să extragă doar două ținte, lăsând una în interior.

O lună mai târziu acesta a fost externat din spital, iar mai apoi și din penitenciar. Fiind în libertate, bărbatul a suportat o operație la ficat, din cauza unor probleme de sănătate. La scurt timp însă a fost din nou arestat și plasat în detenție la sectorul de poliţie din Hânceşti. Potrivit avocatului deținutului, în timpul detenţiei, Tudor C. a fost bătut de către polițiști, pentru a recunoaște unele crimele pe care, după spusele deținutului, nu le-ar fi comis. Din cauza loviturilor aplicate, rana de la operația suportată s-a redeschis. Mai mult, deși avea probleme de sănătate, acesta a fost plasat într-o celulă mică din sectorul de poliție, fără pat, fără saltea sau pătură şi fără acces la veceu sau la baie, condiții care i-au înrăutățit starea de sănătate.

 Cazuri de malpraxis, câștigate la CEDO în 2013. O gravidă din Turcia a murit din neglijența doctorilor, iar o româncă a rămas fără uter, din același motiv 

Câteva zile mai târziu, bărbatul a fost examinat de către un doctor care a observat că rana chirurgicală s-a redeschis, motiv pentru care a și indicat internarea urgentă în spital. Câteva săptămâni mai târziu, deținutul a fost transferat în Penitenciarul nr. 13 unde, potrivit raportului medical pretins fals de către avocatul deținutului, acesta din nou a înghițit între 10 și 12 ținte. În urma investigațiilor, medicii de la penitenciar au depistat însă un singur obiect metalic în abdomenul deținutului. Doctorii au presupus că acest obiect este acea țintă pe care nu a pututu să o extragă anterior. Deși aceștia nu au putut confirma cu siguranță că este vorba anume de acel obiect, doctorii totuși au efectuat o intervenţie chirurgicală exploratoare pentru identificarea şi înlăturarea obiectului din corpul bărbatului, fără ca măcar pacientul să-și fi dat consimțământul. 

Tudor C. povestește că a fost adus forţat în sala de operații și că a fost operat pentru ca să nu poată protesta. Cu toate acestea, operaţia programată  a fost efectuată contrar voinţei sale sub influenţa unei anestezii generale. Avocatul deținutului spune că în acest mod, medicii au încălcat Legea ocrotirii sănătăţii.

Nu doar aceasta însă a fost singura problemă. Când doctorii au început bandajarea rănii, deținutul a observat că i-a fost tăiat buricul. Pe lângă aceasta, s-a dovedit că operația a fost făcută în zadar, deoarece medicii nu au identificat niciun obiect metalic în corpul bărbatului. Din cauza acestei intervenții, deținutul povestește că a avut dureri îngrozitoare, iar la câteva zile după operație a fost nevoit iarăși să se interneze în spital, din cauza rănii post-chirurgicale de pe peretele abdomenului.

După ce și-a revenit, Tudor C. a adresat nenumărate plângeri în instanțele de judecată în ceea ce priveşte tratament la care a fost supus în spitalul penitenciarului, susținând totodată că a fost victima unui experiment medical. El a solicitat iniţierea unui proces de urmărire penală împotriva a trei doctori care au recomandat operarea acestuia.

 6,4 milioane de dolari, despăgubiri pentru un caz de malpraxis 

După mai multe refuzuri, într-un final, Curtea Supremă de Justiţie a decis că „Personalitatea reclamantului a fost lezată ca rezultat al tratamentului inuman, necorespunzător şi fără necesitate terapeutică, care cade sub incidenţa Art. 3 din Convenție. Instanţa de judecată a stabilit că este necesar să se ofere despăgubiri reclamantului în ceea ce priveşte intervenţia chirurgicală efectuată de către doctorii spitalului penitenciarului Pruncul care nu era necesară”

Curtea Supremă de Justiţie a dispus ca Ministerul de Finanţe să plătească reclamantului suma de 7.000 de lei -  în formă de compensaţie pentru prejudicii morale, precum şi suma de 346 de lei - în formă de compensaţie pentru prejudicii materiale, iar restul acuzațiilor au fost respinse pe motiv că sunt neesenţiale şi neîntemeiate.

Fiind însă nemulțumit de deciziile instanțelopr naționale, deținutul a inițiat o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În urma examinării cazului, judecătorii nu au contestat concluziile instanțelor din Moldova, însă s-au pronunțat în privința cuantumul despăgubirilor. Aceștia au constatat că Curtea Supremă de Justiție a acordat reclamantului echivalentul a 400 de euro pentru prejudiciul material, sumă care este mult prea mică, în comparație cu despăgubirile alocate de către CEDO, în cazuri similare. Într-un final, Curtea a acordat suma de 9.000 de euro - cu titlu de prejudiciu moral și 150 de euro - pentru cheltuielile de traduceri.

 

 Articole relaționate:

Anatolie Munteanu, directorul CpDOM: „Sistemul nostru medical este obişnuit cu lipsurile într-atât, încât medicii consideră normal faptul că se comit erori şi așteaptă ca pacientul să devină tolerant” 

A fost externată din spital, deși avea febră și dureri îngrozitoare. La două zile după aceasta, femeia s-a întors cu apendicele spart 

Interviu cu avocatul Vitalie Nagacevschi: „În Republica Moldova există un fel de „sindicalizare a medicilor” și ei într-adevăr niciodată nu dau concluzii unul împotriva altuia”