Autor: Irina Papuc

Dacă ar fi să credem declarațiilor de avere pe care le-au îndeplinit directorii instituțiilor medicale municipale, directorii sunt atât de săraci încât nu-și permit să-și cumpere o mașină. Alții nu au declarat nicio locuință, deși declarația prevede indicarea bunurilor deținute și de membrii familiei. Cel mai înstărit dintre toți pare să fie Victor Savin, directorul Spitalului Municipal nr. 1.

Victor Savin a indicat în declarația de avere pentru CNI că are trei apartamente și un garaj, de 97, 74 și 55 de metri pătrați, cu valoarea cadastrală de 625 de mii, 414 mii și 299 de mii de lei. Cel mai recent apartament a fost cumpărat în 2010.

Directorul Spitalului nr. 1 a mai indicat că a vândut două mașini - un Mercedes C 200 din 2008 și un BMW X3, din 2009, care valorau 276 și 190 de mii de lei. În schimb, Savin și-a cumpărat un Mercedes E -220, produs în anul 2012. Acesta costă aproape cât unul dintre apartamentele pe care le are, adică 295 de mii de lei.

Cu toate acestea, dacă este să credem declarației de venit, Savin a obținut venituri din funcția de director al Spitalului Municipal Nr.1 în valoare de 162 de mii de lei, iar din activitatea de conferențiar la Centrul Național de Management în Sănătate Publică – puțin peste 18 mii de lei.

Potrivit declarației de venit a directoarei AMT Buiucani, Vera Certan, aceasta nu are nici mașină și nici unde locui. Singura „avere” a ei ar fi salariul de 150 de mii de lei și o pensie de 33 de mii de lei.

 Viceministrul Sănătății Octavian Grama, verificat de CNI în cazul medicamentelor compensate 

Și directorul Simion Terente, spitalului Municipal „Sfânta Treime” nu are locuință, cel puțin nu le declară. El trece în declarația sa salariul de 162 de mii de lei, iar alte 46 de mii de lei, obținute din pensie. Are două depozite bancare, cu 17 mii de lei și peste 1.000 de dolari.

Și Maria Cetulean, Directoarea Spitalului Municipal de Ftiziopneumologie nu are locuință, dacă ar fi să credem declarației de avere. Ea a obținut 142 de mii de lei din salariul de director și alte 30 de mii de lei din pensie. Nu declară nici mașină.

Adela Glavan, directoarea AMT Centru, a obținut de la serviciu 154 de mii de lei. Din consultații la o companie farmaceutică a obținut 13 mii de lei pensie plus merite 37 de mii de lei. Deține trei terenuri, ambele procurate până în anul 2000. Glavan mai declară o vilă și două apartamente, unul de 66 de metri pătrați și altul de 35 de metri, cu o valoare totală de peste 500 de mii de lei. Vila a fost procurată în 2007. Nu declară nicio mașină, motivând că nu are un automobil personal. Totodată, Glavan indică o sumă de 100 de mii de lei pentru un tratament, obținut din Fondul de rezervă al Primăriei Chișinău.

Ludmila Bârcă, directoarea Spitalului Municipal de boli infecțioase pentru copii, a obținut anul trecut din salariu 133 mii de lei, iar soțul acesteia, care este judecător - 100 de mii de lei. Ea a declarat patru terenuri, două agricole și două pentru construcții, o casă de locuit, un apartament și un garaj. Bârcă a cumpărat anul trecut un Mercedes E 220. 

Mihai Ciobanu, directorul Spitalului Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, a obținut 137 de mii de lei din salariul de director și o pensie de 43 de mii de lei.Acesta, de asemenea, nu a trecut în declarație nicio locuință și nici bunurile mobile.

Elena Șauga, actualul director al Spitalului pentru copii Valentin Ignatenco, a obținut 123 de mii de lei din salariu și o pensie de 44 de mii de lei. Ea a declarat că are o locuință obținută în anul 1981, însă nu precizează dacă este apartament sau casă de locuit.

 

 Articole relaționate:

Averile șefilor de spitale republicane - mașini luxoase, case impunătoare, afaceri și terenuri 

Vladimir Hotineanu ar putea fi verificat de CNI. Acesta ar fi tăinuit o parte din averile sale  

CNI a inițiat procedura de control a averii lui Mihai Moldovanu. Șeful de la Direcția municipală de sănătate este suspectat că nu și-ar fi declarat toate veniturile