Autor: Irina Papuc

Familia lor trebuia să fie formată acum din patru persoane, iar cei doi gemeni ai lor să împlinească un an. N-a fost să fie. Cei doi bebeluși ai familiei Grișca au murit la naștere, la o diferență de câteva ore. Până acum dosarul pe acest caz stă prăfuit, fie că la Procuratură, fie că la Poliție nici noi n-am reușit să aflăm cu exactitate. La procuratură acesta nu este de găsit, iar poliția spune că nu-l mai are în gestiune de mult.

Liliana a mers să nască la Maternitatea Spitalului Municipal Nr. 1 din Capitală anul trecut. Era în seara de 23 septembrie. Atunci au început contracțiile, deși era înainte de termen – la 24 de săptămâni. Soțul acesteia, care nu a avut voie să intre în sala de nașteri, spune că de la ora 20:00 când au început contracțiile, până la 7:00 dimineața nimeni nu a examinat-o.

Femeia a povestit că la ora 5:00 dimineața s-au rupt apele amniotice. La ora 7.00 ultimul examen ultrasonografic a arătat că ambii feți respirau. Doctorul care trebuia să asiste nașterea a venit cu câteva ore mai târziu, când unul dintre copii deja murise. Oficial, din cauza unei infecții a sângelui - septicemie.

„Ne-am înțeles din timp cu Tamara Bâtcă și Alina Bejan să asiste la naștere. Chiar dacă noi am sunat, ele nu erau la serviciu. Când am întrebat de ce au răspuns că a fost o chemare la Rezina”. Cei doi soți cred că au fost neglijați de restul medicilor de gardă, fiindcă este vorba despre bani, întrucât „fiecare medic este plătit de către pacienți pentru fiecare naștere”.

„Am fost să discut și cu Iurie Dondiuc și cu șeful spitalului, Victor Savin. Mai mare șef acolo decât el nu-i. Știți ce mi-a spus? Că în tot spitalul are numai zece medici buni și că data viitoare să vin la el să-mi recomande unul. Apoi mi-a arătat registrul nașterilor, 33 au avut loc în acea zi”, povestește tatăl celor doi bebeluși decedați.

Anchetă ineficientă

 Greșelile costă. Ce este asigurarea de malpraxis și cum funcționează 

Bărbatul este dezamăgit și de faptul că de la aproape un an de la evenimentul care i-a marcat, ancheta începută de poliție se mișcă … nicăieri. La ultima discuție, purtată în decembrie, ofițerul de urmărire penală i-a spus că vrea să trimită o solicitare de efectuare a expertizei medico-legale în România. De atunci – nicio veste.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Poliție, Adrian Jovmir, ne-a anunțat că dosarul se află la Procuratură. De-acolo și mai complicat. Ion Diacov, procurorul Municipiului Chișinău, ne-a spus că a solicitat informații de la subalterni, însă un astfel de caz nu există în gestiune. Nici șeful Procuraturii Botanica nu ne-a putut da mai multe detalii, pentru că acesta nu poate fi găsit fără numărul dosarului.

Familia intenționează să ajungă la CEDO. „Noi nu mai avem copii, iar vârsta e totuși înaintată. A trecut un an, cred că iar vom încerca să concepem un copil. Totul va fi bine, sunt sigur, dar nu vom lăsa lucrurile așa. Vom angaja un avocat și vom ajunge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că în Moldova nu este justiție și suntem siguri că nu vom obține câștig de cauză”, spune bărbatul.

Acesta are motiv să suspecteze că ancheta nu va decurge corect din cauza faptului că unul dintre medicii implicați în anchetă – Alina Bejan, ar avea rude în Ministerul Afacerilor Interne. Nu am reușit să discutăm cu ea, ca să comenteze cele spuse de familie.

Victor Savin însă dă asigurări că în instituția sa lucrează medici foarte buni și că n-ar fi recunoscut niciodată incompetența unora dintre subalternii săi.

„Am peste 60 de obstetricieni-ginecologii, unii foarte experimentați, iar alții mai tineri. N-ași fi spus așa prostii niciodată”, a răspuns Savin deranjat de faptul că îl telefonează un reporter de la portalul Sănătate INFO.

Cazul a avut loc la Maternitatea Spitalului Nr.1 acum un an, iar doctorii s-au absolvit de vină, precizând că femeia avea infecții care au dus la complicații, iar decesul lor era inevitabil. Asta chiar dacă specialiștii recunosc că un bebeluș născut la acest termen are 75 la sută șanse de supraviețuire.

 

 Articole relaționate:

CAMPANIE // Șase luni de tăcere. Mama unui copil decedat după o operație la spital nu știe nici astăzi cine se face vinovat de moartea lui. „Mi-au zis să iert, dacă cred în Dumnezeu”

Un copil de 1 an și opt luni a decedat la Institutul Mamei și Copilului. Părinții acuză doctorii

Doctorii de la Institutul Mamei și Copilului sunt acuzați de malpraxis. O familie din Călărași și-a luat copilul mort acasă, iar femeia care l-a născut a pierdut doi litri de sânge