Autor: Irina Papuc

Proiectul care se referă la constituirea Comitetului de Etică revine din nou în atenție. După ce documentul a fost modificat a doua oară, Centrul Național Anticorupție insistă că unele prevederi ale documentului sunt de umplutură. La rândul lor, autorii resping propunerile de modificări pentru a îmbunătăți proiectul.

Documentul, propus la începutul acestui an pentru aprobare la Guvern, a fost din nou modificat de către Ministerul Sănătății și a ajuns la etapa de avizare fără ca să fie, și de această dată, propus dezbaterilor publice.

Proiectul, care îi acordă Comitetului Național de Etică examinarea desfășurării studiilor clinice pentru asigurarea respectării normelor etice, avizarea acestora și asigurarea drepturilor celor care participă în studii, nu a fost modificat esențial. Cele mai discutate și controversate prevederi au rămas cele legate de taxele pentru expertizare și finanțarea Comitetului din aceste surse.

Totodată, Centrul Național Anticorupție atrage atenția și asupra altor prevederi care generează situații incerte, precum este lipsa unui Cod deontologic al lucrătorului medical. În lipsa acestuia, CNA crede că Comitetul nu va reuși să controleze aspectele de etică și recomandă ca acesta să fie în timp restrâns elaborat și propus Guvernului spre aprobare.

În acest context, CNA punctează că „supravegherea activității serviciilor de sănătate sub aspectul etic, al respectării valorilor morale şi deontologice în domeniul sănătăţii” va rămâne doar o „normă de umplutură, fără efecte juridice”. Ministerul Sănătății a respins propunerea, motivând că este un subiect diferit și nu trebuie abordat în cadrul acestui proiect.

  Posibil conflict de interese. Președintele Comitetului Național de Etică din Republica Moldova are rude care dețin funcții de conducere în domeniul testelor clinice pe pacienți 

În același timp, CNA a recomandat ca proiectul să conțină norme foarte clare care să stabilească modul de alegere a membrilor Comitetului, prin elaborarea unui Regulament și numai după aceea să trimită repetat proiectul spre avizare instituțiilor interesate. De altfel, Centrul Anticorupție crede că lipsa reglementărilor care să prevadă modul de alegere a membrilor Comitetului, pe de o parte, și prea multe drepturi delegate președintelui acestui comitet, pe de altă parte, sunt tendențioase.

Astfel, documentul prevede că președintele Comitetului poate să facă cunoscute publicului larg date ale unor studii clinice, numai dacă acest lucru se va cere. CNA a recomandat ca această prevedere să fie exclusă, iar toate detaliile care sunt de interes public să fie plasate pe pagina web a Ministerului Sănătății.  Nici de această dată propunerile nu au fost acceptate. Autorul proiectului a motivat că acestea nu urmăresc altceva decât „tergiversarea” adoptării proiectului. Cu toate acestea a acceptat „parțial” publicarea datelor de interes public despre studiile clinice care urmează să fie realizate în Moldova.

Documentul mai păstrează prevederea care se referă la faptul că noua structură va fi autonomă și va activa pe principii de autogestiune. Propunerea de a schimba forma juridică din autonomă în publică a fost respinsă.

█ Un medicament nou va fi testat pe bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova 

Experții în sănătate au criticat, de asemenea, documentul, mai ales prevederile ce țin de stabilirea taxelor, achitarea salariilor și folosirea acestora la necesitățile Comitetului. Aceștia sunt de părere că instituția ar trebui să funcționeze în baza finanțării de stat.

Pentru evaluarea studiilor clinice în faza I și II cu substanțe neautorizate Comitetul ar urma să ridice 11.000 de lei, 10.000 de lei pentru evaluarea metodelor noi de tratament, iar pentru cele din faza II și III câte 9.500 de lei. Taxele variază între 11.000 și 1.500 de lei.

Comitetul Național de Etică a fost instituit în 2012, iar statutul acestuia era de instituție medicală, deși în alte acte figura ca organ central de specialitate. Comitetul a avizat anul trecut aproximativ 100 de studii clinice, unele dintre care s-au soldat cu scandal, după ce CNI a stabilit că președintele Comitetului, Victor Ghicavîi, a admis conflicte de interese.

 

 Articole relaționate: 

Document secret la Guvern. Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de decizie, prin care să fie schimbat statutul juridic al Comitetului de Etică. Documentul a fost dosit de ochii societății civile 

Comitetul Național de Etică sfidează legile. Acesta funcționează după un statut dubios, iar experții vorbesc despre un paravan pentru ilegalități în studiile clinice și de lipsă de transparență