Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății este obligat să efectueze o serie de obligații care îi revin prin lege altei instituții. Problema este că legea există, însă instituția nu. Vorbim despre Colegiul Medicilor, care nu este funcțional nici astăzi, după jumătate de an de la intrarea în vigoare a documentului. Astfel, atribuțiile conferite absolut legal acestui inexistent organ, le îndeplinește tot Ministerul Sănătății, la fel ca înainte.

Legea Colegiului Medicilor a intrat în vigoare pe 10 martie. Se face deja jumătate de an, iar faptul că o instituție care să preia toate atribuțiile scrise în lege nu există, încurcă toate ițele. Cel puțin două responsabilități pe care Colegiul și le-a asumat rămân sub incidența …nimănui. Este vorba despre înaintarea propunerilor de elaborare a unui Cod de etică a medicilor și farmaciștilor, precum și de examinarea plângerilor privind cazurile de abateri a medicilor de la normele profesionale.

Potrivit specialiștilor de la Centrul Național Anticorupție care efectuează acum evaluarea riscurilor de corupție la Ministerul Sănătății, legea trebuie revizuită, deoarece creează blocaje.

Conform Planului de acțiuni pe anii 2014-2015 privind implementarea Strategiei naţionale anticorupție, aprobat prin Hotărâre de Parlament, Ministerul Sănătăţii este responsabil de revizuirea Codului cadru de etică deontologic al lucrătorului medical şi farmaceutic, care să prevadă reguli stricte pentru angajații sistemului sanitar. Activitatea nu a fost realizată in termen. Totodată, conform Legii cu privire la Colegiul Medicilor din Republica Moldova, acestei organizaţii  îi revine atribuţia de a înainta Ministerului Sănătăţii propuneri privind modificarea şi completarea Codului prenotat, însă legea nu este funcțională. În acest caz, am intervenit la Ministerul Sănătății cu solicitarea de a elabora şi aproba noul Cod, precum şi de a stabili reguli clare de examinare a încălcărilor normelor etice şi de sancţionare”, spune Olga Țîju, șefa direcției evaluarea riscurilor şi sensibilizarea anticorupţie din cadrul CNA.  

 Colegiul Medicilor … fără medici după o lună de la intrarea în vigoare a legii. Aceștia nu știu unde trebuie să depună cererile de membru

„Cu siguranță Legea cu privire la Colegiul Medicilor va trebui revizuită, întrucât creează blocaje și am ajuns la ceea ce avem acum”, a adăugat Țîju. 

Astfel, în responsabilitatea Ministerului Sănătății a rămas elaborarea Codului deontologic, dar și examinarea petițiilor. Specialiștii de la Direcția resurse umane din cadrul instituției afirmă că ei sunt cei care se ocupă de plângerile care vizează nemulțumirile față de politica de sănătate, iar pe motivul asistenței medicale acordate plângerile ajung la fondatorii instituției. Și Codul deontologic ar fi în proces de realizare. Viceministrul Sănătății, Mihai Ciocanu, în a cărui responsabilitate este realizarea documentului, nu a răspuns la apelurile noastre.

Între timp, încercările actualei Ligi a Medicilor de a reanima cumva Colegiul se dovedesc a fi inutile. Mai ales acum, când toată lumea a intrat în verva campaniei electorale.

„La Chișinău procesul a fost stopat, din cauza unei dispoziții a șefului Direcției Sănătate, domnul Mihai Moldovanu. În unele raioane am reușit să organizăm adunări, dar acum lumea este implicată în campanie electorală. Cred că suspendăm tot procesul până după alegeri”, a precizat Gheorghe Ghidirim, actualul președinte al Ligii Medicilor, care ar fi trebuit să fie desființată odată cu instituirea Colegiului Medicilor.

 Legea Colegiului Medicilor intră în vigoare astăzi. Un Colegiu, de facto, nu există 

Legea Colegiului Medicilor a intrat în vigoare acum jumătate de an, însă nici până în prezent nu avem de facto un Colegiu. Legea privind constituirea Colegiului Medicilor a intrat în vigoare în data de 10 martie. Colegiul de facto însă nu există, pentru că nu există conducerea acestei structuri. Aceasta poate fi aleasă numai în urma unui congres al membrilor. La rândul lor, doctorii nu pot deveni membri cu acte în regulă, pentru că nu există structura care să primească aceste cereri. Proiectul votat în prima lectură conținea un articol care îi obliga pe doctori să devină membri ai acestei instituții, însă prevederea a fost exclusă. 

 

 Articole relaționate:

Doctorii, condiționați să scrie cereri ca să adere la Colegiul Medicilor. „Toți doctorii benevol trebuie să scrie cerere” 

Colegiul Medicilor, pus pe roate la o ședință organizată „în secret”

Controversata Lege a Colegiului Medicilor, împotmolită în mecanismele de implementare. Nu se știe când instituția va putea, la modul practic, să-i protejeze pe doctori