Autor: Irina Papuc

Evenimente medicale, transformate în realizări politice. Cu câteva zile în urmă în satul Zahorna, raionul Șoldănești a fost dat în exploatare un centru de sănătate, reparat din banii statului, inclusiv din fondul de dezvoltare al CNAM. Pe uși erau încleiate afișe ale PLDM, iar pe clădire atârna un anunț prin care oamenii erau îndemnați să voteze acest partid. La inaugurare au venit Andrei Usatîi și șeful său de partid, Vlad Filat.

Pozele cu blocul proaspăt renovat au fost plasate pe o rețea de socializare chiar de ministrul Sănătății Andrei Usatîi. Acestea sunt mai mult decât sugestive - în fața oamenilor adunați din sat își țin discursurile Andrei Usatîi și președintele PLDM, Vlad Filat. O femeie ține în mâini trandafiri albi, preferatele fostului premier. Pe lângă tricolorul Republicii Moldova și drapelul UE era afișat și un anunț care îi îndeamnă pe oameni să voteze PLDM, iar pe ușile centrului sunt lipite afișele aceluiași partid. La scurt timp, aceste fotografii au fost șterse și înlocuite cu altele unde nu se văd nici afișele și nici anunțul.

Deși evenimentul medical s-a transformat în unul electoral, lucrătorii medicali din sat neagă acest lucru. De altfel aceștia, nici nu știu exact din ce surse au fost alocați banii pentru construcția centrului. „Nu știu din ce bani s-a construit, cred că de la raion. Sunați mai bine președintele de-acolo”, ne-a spus precaut asistenta medicală din sat, care a precizat că încăperea este acum încălzită, birourile sunt dotate cu calculatoare, cardiograf și laborator pentru analize chimice.

Președintele raionului, care este membru al PLDM, neagă și el că la eveniment au fost rostite discursuri electorale. „Le-am zis oamenilor că centrul a fost construit din banii Băncii Mondiale și de la Consiliul raional. Nu a fost nimic politic acolo. Când am ajuns noi afișul deja era. Ce trebuia să fac? Să le zic să-l dea jos”, s-a arătat deranjat Alexandru Relițchi, președintele raionului Șoldănești.

De fapt, nici măcar Relițchi nu știe exact de unde vin banii. Ministerul Sănătății a anunțat că cele peste 350 de mii de lei au fost alocate din fondul de dezvoltare al CNAM și de la Consiliul raional Șoldănești.

 Stadioanele din raioane, pe post de pistă pentru elicopterul care va transporta bolnavii în stare gravă 

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, nu a răspuns la apelurile noastre pentru a explica de ce a admis utilizarea resurselor statului în scopuri electorale. La fel de „comunicativ” a fost și Mircea Buga, directorul CNAM, de unde au fost alocați o parte din bani. Nu a răspuns la telefon nici Vlad Filat, președintele PLDM.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocanu, afirmă că la comisie a parvenit recent o contestare legată de promovarea mesajelor electorale în incinta Spitalului „Valentin Ignatenco”. Sesizarea vine din partea comuniștilor. „Vom examina această informație și vom veni și cu un răspuns, dacă desigur aveți dovada. Este interzisă utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale”, a mai spus Ciocanu.

Articolul 47 al Codului Electoral prevede că mijloacele și bunurile publice nu pot fi utilizate în scopuri electorale.   

 

 Articole relaționate:

Au economisit bani ca să-și poată construi un sediu, dar au lăudat pentru acest lucru Guvernul. Angajații Stației Zonale de Urgență „Centru” s-au mutat azi la casă nouă 

Blocul Chirurgical modern de la Spitalul Clinic Republican, inaugurat cu mare fast. Construcția și dotarea lui a costat 40 de milioane de euro. Evenimentul medical s-a transformat în unul electoral 

Proiecte grandioase, discutate pe jumătate. Ministerul Sănătății nu arată partea confuză a reformei. Unele spitale ar trebui construite din temelii, iar medicii nu știu unde vor activa peste cinci ani