Autor: Irina Papuc

Tot mai mulți pacienți iau infecții din spitale. Fie că este vorba despre o raportare incompletă din anii trecuți sau despre nerespectarea tot mai frecventă a normelor de igienă, cert este că statistica indică o creștere esențială în ultimii trei ani. Cele mai multe cazuri de infecții se înregistrează la femeile care nasc, iar acestea sunt și ele în creștere aproape continuă deja de zece ani.  

Statistica oficială în Republica Moldova în privința infecțiilor luate din spitale nu corespunde realității și asta pentru că nu toate spitalele raportează cazurile.

Chiar și așa, vorbim despre o creștere constantă în ultimii ani. Astfel, de la 700 de pacienți care au dezvoltat diferite infecții în 2010, cifra a crescut la 1.002 în 2013.

Datele Centrului Național de Sănătate Publică mai arată că anul trecut au predominat infecțiile septice purulente la femeile care au născut, constituind 41 la sută din numărul total de cazuri. Din 2004 numărul femeilor care se aleg cu infecții este tot mai mare.

De asemenea, foarte frecvente au fost și infecţiile de plagă chirurgicală (21 la sută) și cele urmate de injecţiile terapeutice (18 la sută). Tot anul trecut, 132 de nou-născuți au dezvoltat diferite infecții în spitale, precum omfalită (inflamația regiunii ombilicale), conjunctivită sau infecții purulente ale pielii provocate de streptococi și stafilococi. Mai puține, dar existente au fost și infecțiile în urma ventilației mecanice și cele ale căilor urinare.

Cele mai multe cazuri de infecții nosocomiale s-au înregistrat în Chișinău, iar cifra este în creștere, de la 458 în 2010 la 578 în 2013. În Bălți s-au înregistrat 73 de cazuri și sunt cu 50 mai multe decât în 2010. 44 de cazuri de infecții în spital s-au înregistrat și la Sângerei, 33 la Hâncești, 25 la Ceadâr –Lunga. Comparând incidența după numărul de pacienți tratați, cea mai mare rată s-a înregistrat la Sângerei, acolo unde pare să fie cea mai critică situație. Urmează Strășeni, Nisporeni, Hâncești, Edineț, Ștefan – Vodă și Ungheni.

 Tot mai multe materiale medicale nesterile în instituțiile medico-sanitare din Chișinău. Cea mai mare pondere, în secțiile de obstetrică și ginecologie. Responsabilii promit să ia măsuri 

Același raport arată că sunt mai multe semne de întrebare în privința exactității datelor, întrucât jumătate dintre spitalele republicane din Moldova nu au angajat un epidemiolog, iar în peste 65 la sută din spitalele raionale lipsește un astfel de specialist. Situația nu este mai bună nici în spitalele private. Numai 27 la sută dintre ele dispun de un epidemiolog.

Directorii de spitale ezită să discute cu presa problema. „Spitalul nostru are toate dotările necesare și dezinfectanți suficienți pentru a face față cazurilor de infecții nosocomiale. Instituția este nevoită să suporte o pată neagră din cauza spitalelor raionale și municipale, de unde se externează pacienții. De multe ori, femeile vin cu infecții de-acolo, iar noi trebuie să le înregistrăm și să le tratăm”, spune Alexandru Tuchilă, directorul spitalului din Strășeni. Totuși, el recunoaște că aceste cazuri nu sunt dominante, dar nu poate explica de ce în spitalul pe care îl conduce au totuși înregistrează infecții.

Epidemiologii spun că multe cazuri sunt generate de bacterii care pătrund în organism în timpul intervențiilor chirurgicale. „La noi nu poate fi vorba despre curățenie sau dezinfectare necorespunzătoare. Se întâmplă cazuri de infecție cu bacterii în cazul intervențiilor chirurgicale. În plus, de multe ori organismul pacienților reacționează negativ la dispozitivele implantabile”, spune Gheorghe Braga, epidemiolog la Spitalul Clinic Republican.

Alte cauze de dezvoltare a infecțiilor pot fi utilajele medicale dezinfectate necorespunzător, mâinile murdare ale chirurgilor sau saloanele supraaglomerate.

 

 Articole relaționate:

Tratează o afecțiune și se aleg cu infecții. Pacienții sunt nevoiți să mai stea la spital ca să scape și de ele 

Afaceri cu bahile în spitalele din Moldova. Vizitatorii și pacienții sunt nevoiți să le cumpere. Managerii afirmă că au bugete prea sărace ca să le dea gratuit. „Poate în 20 de ani vom fi mai bogați”

Unul din 25 de pacienți ia o infecție din spital