Redactor: Irina Papuc

În unele state, operațiile de îndepărtare a uterului se situează pe al doilea loc, după operațiile de cezariană. În SUA, de exemplu,aproximativ una din trei femei vor fi supuse histerectomiei de la vârsta de 60. În același timp, un studiu relevă faptul că una din cinci femei din SUA nu avea nevoie de această intervenție.

Histerectomia implică îndepărtarea chirurgicală totală sau parțială a uterului, iar în unele cazuri este îndepărtat colul uterin și ovarele. Femeile care suferă o astfel de intervenție nu vor mai putea avea copii. Aproximativ 68 la sută dintre histerectomii sunt recomandate de către specialiști pentru afecțiuni benigne sau pentru a trata hemoragii uterine anormale, fibrom uterin sau endometrioză.

În SUA sunt efectuate în fiecare an mai mult de 400.000 de histerectomii, iar autorii unui studiu și-au manifestat îngrijorarea în privința frecvenței indicațiilor pentru aceste intervenții, care puteau fi evitate cu ușurință.

Liniile directoare ale Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie indică personalului medical să recomande pacienților cu boli ginecologice benigne tratamente alternative - cum ar fi terapii hormonale și ablație endometrială, înainte de a recurge la histerectomie, scrie Medical News Today.

În studiul lor, publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie - Daniel Morgan, director al Departamentului de Obstetrică și Ginecologie de la Universitatea din Michigan Medical School și colegii săi, au analizat dacă au fost recomandate tratamente alternative înainte de o histerectomie în rândul femeilor cu afecțiuni benigne și dacă patologia de care sufereau pacientele necesitau o astfel de operație. Astfel, la aproape 40 la sută dintre femei nu le-au fost oferite tratamente alternative înainte de o histerectomie.

Timp de zece luni, echipa a analizat dosarele medicale a 3.397 de femei din 52 de spitale din Michigan care au suferit histerectomii pentru boli ginecologice benigne, inclusiv fibrom uterin, metroragii, endometrioză și dureri pelviene.

Ei au descoperit că în cazul a 37,7 la sută dintre femei, nu a existat nicio documentație care să indice că au fost supuse tratamentului alternativ înainte de a trece printr-o histerectomie. Mai mult, concluziile patologice arătau că 18,3 la sută dintre femei – adică aproape una din cinci - nu avea nevoie de histerectomie.

Mai puțin de 30 la sută din femei au primit terapie medicală înainte de o histerectomie, conform studiului, iar 24 la sută au suferit proceduri chirurgicale minore în prealabil.

Potrivit doctorului Morgan, aceste constatări „demonstrează că femeilor care aveau metroragii, fibrom uterin, endometrioză sau dureri pelvine le sunt oferite insuficiente alternative”.

 „Deși calitatea în chirurgia ginecologică s-a concentrat pe îngrijirea după o intervenție, aceste rezultate sugerează că alegerea adecvată ar putea servi drept un indice de calitate măsurabil în ginecologie. Reducerea numărului de proceduri efectuate femeilor care nu au nevoie de ele, are potențialul de a avea un impact și mai semnificativ în reducerea efectelor negative și a costurilor, mai mult decât optimizarea în îngrijirile postoperatorii”, este de părere Jason Wright, profesor asociat la Columbia University College of Physicians and Surgeons și la Presbyterian Hospital din New York.

 

Articole relaționate:

Greșeli medicale, soldate cu pacienți morți, creierul afectat sau sterilizați fără voia lor. Un raport arată că oamenii nu sunt în siguranță la doctor 

O nouă șansă de a naște copii pentru femeile care s-au născut fără uter sau care au rămas fără acest organ din cauza cancerului 

O companie farmaceutică retrage de pe piață un instrument chirurgical, care poate răspândi cancerul în organism