Autor: Irina Papuc

Astăzi responsabilii Ministerului Sănătății s-au întâlnit și cu distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale pentru a discuta situația creată în spitale. Nicio parte și nici cealaltă nu a fost deschisă să comunice cu presa, astfel că nu este prea clar la ce compromisuri s-a ajuns. Unii distribuitori spun că nu vor să-și asume angajamente, pentru că vor înregistra pierderi mari, de aceea nici n-au semnat contractele cu spitalele. Aceștia spun că sunt în așteptarea unui nou Guvern, care ar rezolva problema, prin voință politică.

Astăzi Ministerul Sănătății a organizat a doua ședință cu ușile închise, unde a discutat cu distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale despre criza care se atestă deja de câteva luni în spitale. După întrunire, responsabilii de la Ministerul Sănătății nici n-au ieșit să dea declarații, iar agenții economici au evitat presa. Unul dintre distribuitori, reprezentant al companiei Imunotehnomed afirmă că pentru unele licitații a refuzat să semneze contractele, pentru că asta ar însemna pierderi semnificative. Totodată, acesta afirmă că instituțiile sanitare au o datorie la companie de anul trecut de 6 milioane de lei.

„Sunt niște prețuri care nu pot fi acoperite, companiile sunt în mare dificultate. Suntem puși în situația de a nu semna unele contracte, de exemplu cel pentru asigurarea consumabilelor pentru dializă. Nu am semnat contractul pentru că sunt condiții ucigătoare”, spune Stanislav Lisnic, juristul companiei Imunotehnomed.

 Ședință cu ușile închise la Ministerul Sănătății despre criza de medicamente. Directorii de spitale au fugit de presă, iar responsabilii s-au bâlbâit. „Nu spuneți că medicamente nu-s” 

„Pentru anul trecut s-a înregistrat o datorie de peste 6 milioane lei. Când vor fi achitați banii nu știm. Au promis că se va face, dar la care Paște nu știm. Suntem amânați de jumătate de an. Acum am fost desemnați câștigători din nou, dar nu putem semna contractul. Ar reieși că subvenționăm statul. Următoarea discuție o vom avea când vom avea un nou Guvern. Până atunci am fost rugați să nu-i punem în situația de a nu putea presta servicii și să le acordăm spitalelor un avans”.

În același timp, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitive Medicale dă asigurări că cea mai mare parte a contractelor au fost semnate deja, cu excepția pozițiilor pentru care n-au fost identificate oferte - 188. În plus, unele contracte au fost semnate, dar încă n-au fost înregistrate din cauza unor contestații depuse. „Noi suntem în discuții pentru a evita pe viitor astfel de situații, încercăm să găsim soluții pentru a compensa pierderile, dar acum ei sunt obligați să-și onoreze contractele, ori să-și asume consecințele”, a adăugat Coman.

 Cum minte administrația Institutului Oncologic: „Cumpărăm toate medicamentele, mănușile și chiar lamele pentru bisturiu. Aici n-au nimic, doar patul e gratuit” 

Deși astăzi nu au vorbit despre amenzi, într-o dispoziție semnată cu două zile în urmă și publicată pe site-ul Ministerului Sănătății, autoritatea solicită directorilor de spitale, dar și Agenției să propună pentru includerea în lista neagră numele agenților economici, care nu-și asumă obligațiile contractuale. În aceeași dispoziție se solicită de la directorii de spitale să întoarcă toate datoriile pe care le au în raport cu companiile importatoare.

Și Agenția de Achiziții Publice a reacționat. Astăzi, autoritatea a anunțat că din 4.473 de contracte încheiate pentru procurarea medicamentelor pentru anul 2015, au fost prezentate și înregistrate 3.436, iar alte 1.027 contracte încă urmează să fie semnate. În privința dispozitivelor medicale, au fost prezentate pentru înregistrare 795 de contracte, dar mai rămân încă 183 de contracte.

 

█  Articole relaționate:

Dacă în spitalul unde vă tratați medicamentele s-au epuizat și le-ați cumpărat din banii proprii, păstrați bonul și sunați la 0 800 99999 

Importatorii care nu vor să livreze medicamentele spitalelor nu vor fi sancționați. Amenzile mai degrabă amuză, decât sperie. „Riscam să blocăm piața”