Autor: Irina Papuc

Unii directori se spitale sunt mulțumiți că la cârma Ministerului Sănătății va ajunge fostul director al CNAM. Motivul forte invocat este că acesta cunoaște bine modul de finanțare a sistemului și că anterior a mai fost funcționar la același minister. Rămâne o singură problemă – dacă va reuși să se detașeze de politic și va lua decizii în interesul sistemului și nu a celor care i-au asigurat ascensiunea.

Potrivit șefei Comisiei parlamentare sănătate, protecție socială și familie, Oxana Domenti, Mircea Buga are calități de profesionist. „Domnul Buga este o persoană profesionistă, care poate face față responsabilităților care îi vor fi puse. Succesul lui ar putea depinde de cât de mult va decide să-și manifeste abilitățile, iar asta depinde dacă el va fi liber din punct de vedere politic să ia decizii corecte în favoarea sistemului și nu în favoarea persoanelor care l-au promovat în funcție. În rest, față de competența și profesionalismul acestei persoane n-am nicio obiecție”, este de părere Domenti.

„Am rezerve față de companie și față de dumnealui personal, pentru că au existat cazuri când directorii instituțiilor medico-sanitare care nu aveau apartenență de partid s-au plâns că au fost subfinanțați sau finanțarea a fost distinctă față de cei care făceau parte din PLDM. În cazul în care va reuși să depășească interesele politice și va activa în conformitate cu normele etice și profesioniste va fi ok. Dacă se va conduce după regulile de partid lucrurile nu se vor schimba”, mai spune ea.

„Sunt convins că totul va fi bine. Sunt mulțumit că este Buga și nu este altul. Nici nu mă gândesc la altcineva”, este direct Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului. „Este om la locul lui. Noi avem relații pur de lucru. Abia aștept să treacă Guvernul mai departe ca să începem a lucra, să stabilim bugetele. Au fost și divergențe, desigur, pentru că cei care prestează servicii își cer anumite drepturi, iar cei care stau cu sacul pe bani, încearcă să dea mai puțin ca să aibă pentru diferite programe naționale. Punctul forte în Guvernul Leancă este depolitizarea. Dacă acest punct nu va fi respectat, atunci degeaba. Noi suntem profesioniști, oameni care fac o meserie pentru oameni. În rest, ar trebui să fie echitate din toate punctele de vedere. Să se facă decizii și numiri numai dacă persoana merită, numai dacă face performanță. Dacă un an sau doi nu va face performanță, atunci trebuie dat afară fără discuții”.

Buga nu a comentat decizia partidului și nici nu a explicat dacă și-a stabilit un plan de acțiuni, în cazul în care Parlamentul îi va acorda vot de încredere Guvernului, în varianta propusă. 

Recent, un fost director al Agenției Teritoriale Cahul a CNAM s-a plâns că a fost dat afară din funcție fără motiv. Ordinele de demisie și de numire în funcție a unui nou director, afiliat partidului confirmă spusele acestuia. Deși instanța i-a dat câștig de cauză, acesta și acum încearcă să se restabilească în funcție.  

 

 Articole relaționate:

Directorul CNAM l-ar putea înlocuit pe Andrei Usatîi la Ministerul Sănătății. PLDM și-a prezentat lista miniștrilor propuși pentru noul Guvern 

Laude și avertizări la aniversarea CNAM. „Vom lupta dur cu plățile neformale. O să vedeți în continuare – mecanisme frumoase implementate ad-hoc”

Concurs cu un singur dosar. A fost reales directorul CNAM