Autor: Irina Papuc

Actualul director al CNAM Mircea Buga rămâne candidatul PLDM pentru funcția de Ministru al Sănătății. Astăzi Guvernul în frunte cu candidatul desemnat la funcția de premier Chiril Gaburici urmează fie să primească votul de încredere, fie refuzul Legislativului.

Mircea Buga ar putea fi următorul ministrul al Sănătății, dacă Parlamentul va da astăzi votul de încredere Guvernului. Pentru Mircea Buga formațiunea a optat și data trecută, când atât planul de Guvernare, cât și componența Guvernului nu le-a fost pe plac parlamentarilor care au votat în număr insuficient pentru ca Executivul să fie investit.  

Mircea Buga deține acum funcția de director general al CNAM, iar în luna august a fost reales pentru următorii cinci ani. Funcția de ministru al Sănătății este deținută de către Andrei Usatîi, din 2011. Pe durata mandatului, numele lui  Usatîi a figurat în numeroase scandaluri, inlcusiv dosare penale, deschise de către CNA. Cel mai mediatizat a fost ipotecarea unui spațiu de la parterul Spitalului Clinic Republican. 

Amintim că Mircea Buga a studiat medicina la Cluj-Napoca, România, apoi Dreptul, la Univesritatea de Stat din Moldova, iar în 2006 absolvește Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.  Buga a fost numit director al CNAM în 2009, iar până atunci a deținut funcția de consultant în  direcția juridică a CNAM, ca ulterior să devină șeful Direcției și prim - vicedirector al CNAM. În timpul guvernării comuniste acesta a deținut și funcția de viceministru la Sănătate.

 

 Articole relaționate:

Directorul CNAM l-ar putea înlocuit pe Andrei Usatîi la Ministerul Sănătății. PLDM și-a prezentat lista miniștrilor propuși pentru noul Guvern

UPDATE Guvernul n-a primit votul de încredere al Parlamentului. Andrei Usatîi mai rămâne în funcția de ministru al Sănătății. Mircea Buga mai așteaptă 

Opinii despre avansarea lui Mircea Buga: „Depinde de cât de liber va fi din punct de vedere politic să ia decizii în favoarea sistemului și nu în favoarea celor care l-au promovat în funcție”