Autor: Irina Papuc

Ministrul Sănătății și directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale au dat astăzi explicații membrilor comisiei parlamentare sănătate, protecție socială și familie despre criza de medicamente. Ședința a avut loc cu ușile închise.

Andrei Usatîi și Alexandru Coman au discutat cu membrii comisiei sănătate, protecție sănătate și familie departe de ochii presei. După ședință, Alexandru Coman a spus că s-a discutat calm și constructiv, întrucât toată lumea recunoaște că situația nu este deloc simplă. „Trebuie să adoptăm o poziție consolidată. Deocamdată situația este stabilă. Există stocuri în spitale pentru 14-30 de zile”, a spus Alexandru Coman,

directorul AMDM. Deși termenii sunt foarte reduși, alte soluții deocamdată nu există - moneda euro și dolarul cresc galopant, iar în aceste condiții agenții economici cu vor să livreze volume mai mari și îi presează pe directorii de spitale cel puțin să le întoarcă datoriile. Deși nimeni din oficiali nu recunoaște, conform unor surse, numai Spitalul Clinic Republican are datorii de peste 60 de milioane la firmele importatoare.

Potrivit lui Coman prețurile la medicamentele procurate în dolari au crescut cu 37 la sută, iar pentru euro - cu 22 la sută.

Ministrul Sănătății în schimb a declarat jurnaliștilor că salvarea va veni de la următorul Guvern, care ar urma să adopte o Hotărâre care ar debloca situația.

Criza de medicamente durează deja mai bine de două luni. Problema este complexă – valuta națională se prăbușește zilnic, în condițiile în care suntem total dependenți de medicamente de peste hotare, pentru că nu producem decât foarte puțin. Legea achizițiilor nu permite niciun fel de facilități sau scutiri de taxe pentru agenții economici care înregistrează pierderi. Pe de altă parte, directorii de spitale au datorii la aceștia. În plus, nimeni nu a semnalat la Agenția de Achiziții Publice că unii agenți economici nu-și respectă obligațiunile. Și chiar dacă le-ar semnala, legea este defectă - amenzile prevăzute sunt foarte mici, de câteva mii -de lei.  

 

 Articole relaționate: 

Controale financiare la Spitalul Republican, Spitalul de Urgență și alte trei instituții. Directorii ar fi folosit banii pentru medicamente la construcții. Ei spun altceva 

Ministrul Andrei Usatîi, deranjat că presa scrie despre lipsa de medicamente și consumabile: „Nu recunosc că avem criză” 

Premierul Iurie Leancă, mințit din nou de către responsabilii de la Sănătate. „Tot ce se raportează este o informație distorsionată. Trebuie să batem cu bâta, să mai băgăm la închisoare”