Autor: Irina Papuc

Actualul ministru al Sănătății are, cel puțin în ochii celor din sistemul sănătății, două avantaje față de fostul ministru Andrei Usatîi – se poate implica în reforme chiar de mâine, știind foarte bine problemele sistemului și pare mai puțin autoritar. Așa sau altfel, medicii, dar și experții au mari așteptări de la proaspătul ministru investit.  

„Este o persoană potrivită pentru funcția de ministru, pentru că deja de ani buni muncește în acest domeniu. Cunoaște mecanismele de finanțare a instituțiilor medicale și asta este un plus pentru el. Cred că principalele direcții pe care se va axa pe durata mandatului este sporirea calității asistenței medicale, atât prin asigurarea spitalelor cu medicamentele necesare, utilaj modern, dar și cu cadre medicale suficiente”, este de părere Larisa Catrinici, fost ministru al Sănătății în perioada guvernării comuniste.

Și fostul viceministru Mihai Magdei are doar păreri pozitive. „Mă bucur că a plecat torționarul de la Ministerul Sănătății. Sper că nu se va mai lucra după principiul –„eu întreb, eu vorbesc și eu iau decizii”. Este un om capabil să comunice și să adune echipă. Serviciile mele stau la dispoziția dumnealui. Îi va fi greu, în special pentru că nu avem o Lege a fondurilor, suntem în criză, dar cred că va reuși să ia decizii corecte. Cred în el”.

Experții în sănătate se axează însă pe reforme și vor rezultate de la noul ministru. „Reformele ar trebui să înceapă mult mai repede, având în vedere că Mircea Buga face parte din sistem și nu are nevoie de o perioadă în care să evalueze lucrurile în sistemul ocrotirii sănătății. Noi avem nevoie de un ministru eficient, iar asta înseamnă ca deciziile să fie luate nu numai pentru pacienți, ci și pentru întreaga populație și aici vorbim despre acțiunile de prevenire”, este de părere Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul PAS.

De la noul ministru se cere și mai multă transparență. Totodată, societatea civilă vrea să creadă că interesele pentru sistemul de sănătate vor fi mai puternice decât cele de partid.

„Avem nevoie de un ministru care să promoveze transparența și nu doar prin promovarea unor evenimente publice sau prin publicarea comunicatelor. Toate instituțiile trebuie să facă public modul în care gestionează banii. Funcția de ministru îi oferă pârghii de a se proteja de interesele politice. Să vedem ce va alege”, a conchis expertul.

  

█ Articole relaționate:

Avem un alt ministru la Sănătate. Guvernul Gaburici a fost investit de Parlament 

Directorul CNAM l-ar putea înlocuit pe Andrei Usatîi la Ministerul Sănătății. PLDM și-a prezentat lista miniștrilor propuși pentru noul Guvern 

Laude și avertizări la aniversarea CNAM. „Vom lupta dur cu plățile neformale. O să vedeți în continuare – mecanisme frumoase implementate ad-hoc”