Autor: Irina Papuc

Deputaţii vor să obţină dreptul de a stabi prin lege ce cantitate de substanţe narcotice, psihotrope şi analogi aflate în circulaţie ilegală este mare sau mică, iar în funcţie de aceasta să fie stabilite pedepsele pentru cei care săvârşesc astfel de infracţiuni. Un deputat a depus pe acest subiect o sesizare la Curtea Constituţională.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituţională de deputatul PCRM Elena Bodnarenco. Aceasta solicită Curţii să se expună dacă Guvernul are temei legal de a stabili cantităţile de substanţe pshitrope şi precursori ai acestora. Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr.79 din 23 ianurie 2006. Aceasta conţine o listă cu substanţe narcotice şi psihotrope, dar şi cantităţile acestora, delimitate  în „mici”, „mari” şi „deosebit de mari”. Aici este elementul - cheie : în funcţie de cantitatea depistată la o persoană, fapta urmează să fie calificată drept contravenţie sau infracţiune, adică dacă va scăpa cu o amendă sau va face închisoare.

 Această listă conţine acum aproape 130 de substanţe, însă este în permanenţă completare, deoarece sunt identificate multe substanţe noi.

Astfel, potrivit deputatului Elena Bodnarenco Guvernul ar trebui să stabilească lista, însă nu şi cantităţile, argumentând că astfel sunt încălcate prevederile Constituţiei şi anume principiul delimitării puterilor în stat. Deputatul argumentează că Parlamentul este cel care elaborează legi, iar Guvernul aprobă Hotărâri pentru executarea lor.

Deputatul mai argumentează că în lipsa unei legi organice punerea în circulaţie şi comercializarea drogurilor nu ar „constitui un act delicvent”.

Marţi, Curtea Constituţională urmează să se expună pe marginea acestui subiect.

 

  Articole relaţionate:

Lista preparatelor psihotrope controlate de stat se extinde. Autoritățile o vor completa cu încă 27 de substanțe narcotice și stupefiante

Încălcări grave, depistate în farmaciile din Moldova 

Top 10 cauze penale care vizează lucrătorii medicali din Republica Moldova