Redactor: Ina Guțu

Oamenii de știință au descoperit mai multe mutații ale cancerului hepatic, scrie Medical News Today. Rezultatele unui studiu privind potențiale intervenții terapeutice în cazul pacienților diagnosticați cu hepatocarcinom, cea mai obișnuită formă de cancer de ficat, au fost publicate recent în revista internațională de specialitate Genome Research. Savanții de la Universitatea din Hong Kong împreună cu cei de la Asian Cancer Research Group au constatat că în cazul hepatocarcinomului, gena tumorală cel mai des supusă mutațiilor este Tp53. Pacienții cu mutații ale acestei gene au șanse de supraviețuire foarte scăzute.

 „Cancerul hepatic este dificil de tratat prin aproape toate terapiile anti-cancer existente în prezent. Rezultatele studiului oferă date care duc la o mai bună înțelegere a bazei moleculare a genezei hepatocarcinomului și oferă noi indicii privind tratarea cancerului de ficat în viitor”, a declarat profesorul Hancheng Zheng, unul din autorii studiului.

Hepatocarcinomul sau carcinomul hepatocelular este o tumoare malignă, primară a ficatului care provoacă moartea bolnavului la 6-20 de luni de la diagnosticare. Acest tip de cancer reprezintă a treia cauză de deces de cancer în lume. El este foarte răspândit în Africa și Asia unde prevalența hepatitei B și C endemice predispune la dezvoltarea de afecțiuni hepatice cronice. Hepatocarcinomul are puține opțiuni de tratament. În stadiu incipient cea mai frecventă procedură este rezecția tumorii, geneza acestei boli deocamdată nefiind înțeleasă pe deplin.

 

Articole relaționate:

Savanții au identificat cauza răspândirii rapide a noului virus al gripei aviare

Cauza responsabilă pentru rezistența la tratamentul antituberculos

Savanții americani elaborează metode de regenerare a funcțiilor celulelor nervoase în cazul unor accidente la coloana vertebrală 

Metodă revoluționară de măsurare a pulsului, prin scanarea video a feței persoanei și înregistrarea unor mișcări imperceptibil