Autor: Sorina Bujarov/ Elena Cioina
Directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină va fi numit de-acum încolo direct de către Guvern. Membrii Executivului au aprobat astăzi unanim, fără întrebări, o hotărâre care prevede acest lucru. Asta chiar dacă, societatea civilă și experții în sănătate au atras atenția că prin această decizie sunt încălcate o serie de acte legislative și există riscul politizării instituției.
Propunerea privind modificarea statului CNAM a venit din partea Ministerului Sănătății. Proiectul nu a fost supus dezbaterilor publice, fiind criticat dur doar de către societatea civilă, nu și de reprezentanți ai comunității medicale din Moldova, deși li s-au solicitat opiniile și, respectiv, au avut timp la dispoziție să-și spună punctul de vedere. Și Consiliul de Administrare al CNAM a tăcut mâlc, deși tocmai el era abilitat să organizeze concursul, în baza căruia să propună o candidatură pentru funcția de director al CNAM. Conform statului vechi, acesta era responsabil de „depunerea la Guvern a propunerii privind numirea (în baza concursului respectiv) sau destituirea directorului general al Companiei”.
Astfel, directorul general al CNAM va fi numit în funcție direct de către Guvern, fără să treacă prin procedura de concurs. În nota care a însoțit proiectul de Hotărâre de Guvern scrie, cităm: „Funcția de director al CNAM este o funcție de demnitate publică, inclusă în Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică. Totodată, Legea menționată prevede că pentru ocuparea unei funcții de demnitate publică poate fi organizat un concurs în condițiile legii. Or, pentru funcția de director general al CNAM niciun act legislativ nu prevede această modalitate. Prin modificarea propusă se va aduce în concordanță cu legislația cu prevederile statutului CNAM”, citat închis.
Precizăm că pe lângă Statutul CNAM și Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede ca „ocuparea funcţiei publice de conducere de nivel superior vacante se face prin concurs”.
Experții în Sănătate spun că prin această propunere Guvernul dă de înțeles că nu își dorește depolitizarea instituțiilor statului, așa cum afirmă public. „În conformitate cu Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, Compania Naţională de Asigurări în Medicină este organizaţie de stat autonomă, inclusiv cu autonomie financiară, nonprofit, şi se înfiinţează de către Guvern. Modificările și completările ce se propun la Statutul CNAM contravin acestei Legi, pentru că nu conțin nicio normă care să asigure că – directorul general al CNAM se numește în baza unui concurs având la bază criterii de profesionalism, integritate, în afara politicii, etc”, afirmă Ghenadie Țurcanu, expert în sănătate și coordonator de programe la Centrul PAS.
Specialistul mai precizează că aceste prevederi sunt incluse în art.12., alin.(1) din Legea nr.1585 din 27.02.1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală. „Putem conchide că prin aceste modificări, Guvernul nu vrea să asigure depolitizarea instituțiilor. Astfel, angajamentele asumate față de partenerii de dezvoltare rămân a fi vorbe goale”, a adăugat Ghenadie Țurcanu.
Vom preciza că funcția de director al CNAM a rămas vacantă săptămâna trecută, după ce Mircea Buga s-a făcut consilier principal de stat responsabil de problemele sociale și sănătate în cabinetul Filip.
█ Articole relaționate: