Autor: Elena Cioina

La aproape cinci luni de la începutul anului, Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul Legii Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală. Spre deosebire de anul trecut, acesta e fără deficit. Astfel, atât la capitolul venituri, cât și la cel cu cheltuieli autoritățile au prevăzut aceeași sumă - 5 miliarde 838 milioane 515,5 mii lei.

În comparație cu 2015, în Fondul Asigurărilor Obligatorii, veniturile urmează să fie mai mari cu 678 milioane 417 mii de lei mai mult, iar cheltuielile  - cu 578 milioane 417 mii de lei.

Contribuțiile angajaților și angajatorilor urmează să constituie și în acest an grosul sacului cu bani din sănătate. Autoritățile își propun să adune peste trei miliarde de lei sau cu 16 la sută mai mult decât în 2015. Vestea bună e că în formă procentuală prima de asigurare rămâne la nivelul anului trecut și va fi de 9%,  iar persoanele care vor trebui să-și cumpere polița din cont propriu, vor trebui să scoată din buzunar, ca și anul trecut, 4.056 lei.

Pentru categoriile asigurate de către stat, din bugetul public urmează să fie transferate două miliarde 419 mii lei.

█ În plină criză economică, miliardele cresc în fondul de asigurare obligatorie 

Printre altele, cei mai mulți bani din bugetul pentru sănătate vor fi oferiți și în acest an spitalelor - peste 2 miliarde 733 de milioane de lei. De asemenea, autoritățile au prevăzut cu 280 de milioane de lei mai mult pentru a putea plăti salarii majorate cadrelor medicale, începând cu 1 iulie.  

De asemenea, pentru modernizarea sectorului sănătății, conform acordului Republicii Moldova cu Asociația Internațională de Dezvoltare, în fondul asigurărilor obligatori au fost prevăzute 90 de milioane de lei sau cu 40 de milioane mai mult decât în 2015. La fel și pentru diabetici sunt prevăzute cheltuieli mai mari – 62 de milioane sau cu 26 de milioane mai mult în comparație cu anul trecut. Bugetul pentru medicamentele compensate se va dubla și va constitui peste 167 de milioane de lei.  

Proiectul Legii Fondurilor urmează să fie adoptat ulterior și de către Parlament. Până atunci, instituțiile medicale din țară activează în baza unui buget provizoriu. Anul trecut Legea Fondurilor a fost adoptată tot cu întârziere – pe 28 aprilie. Aceasta a generat o mulțime de probleme în sistemul de sănătate, spitalele acumulând datorii colosale în doar câteva luni. În 2015 bugetul provizoriu pentru sănătate a constituit 4,6 miliarde de lei. 

 

 Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale