Redactor: Sorina Bujarov

Un medic din Statele Unite a mințit sute de pacienți că suferă de cancer, pentru a se îmbogăți din asigurările lor medicale. La recomandarea acestuia bolnavii au urmat ședințe de chimioterapie, deși erau perfect sănătoși. Împotriva doctorului au fost înaintate 43 de plângeri, însă procurorii spun că numărul victimelor ar fi mult mai mare – de peste 500 de persoane. Anul trecut medicul a fost condamnat la 43 de ani de închisoare, însă de curând judecătorii au decis ca acesta să plătească și despăgubiri de milioane de dolari victimelor.

Acțiunile ilegale ale medicului Farid Fata au durat mai mulți ani la rând până acesta a intrat în atenția oamenilor legii. De altfel, doctorul a început să fie cercetat, după ce office managerul său, George Karadshehu, a povestit despre faptul că bănuiește că acesta administrează tratamente greșite pacienților săi. Cazul a fost cercetat patru ani, timp în care ofițerii au reușit să acumuleze suficiente probe pentru a-l aresta pe Fata. Potrivit procurorilor, în total Farid Fata a administrat 9.000 de injecții de Rituximab – medicament care slăbește sistemul imunitar și a făcut 2.000 de tratamente de chimioterapie care nu erau necesare. Într-un final a fost prins de colegul său, George Karadsheh, care a observat că un număr mare de oameni demisionau din cauză că îl suspectau pe Fata că își minte pacienții că au cancer.

█ „Medicul groazei”. Un doctor a fost condamnat la ani grei de închisoare, pentru că mutila intenționat pacienții 

Anul trecut medicul a fost condamnat la 43 de ani de închisoare, deși reprezentanții victimelor au cerut ca acesta să primească o pedeapsă de 175 de ani. De curând însă apărarea a reușit să obțină și despăgubiri materiale pentru victimele doctorului. În total acestea vor primi 8 milioane de dolari, pentru cele 43 de reclamații.

„Nicio sumă de bani nu poate compensa durerea prin care au trecut acestea persoane. Acțiunile medicului au afectat nu doar pacienții care au primit chimioterapie fără să fie necesar. Acestea au afectat soții, copiii și nepoții. El a întrerupt viața a mii de oameni”, a declarat Donna McKenzie, reprezentantul victimelor în judecată, citată de NBC News. De precizat este faptul că în statul american Michigan, unde a avut loc cazul, conform legii valoarea maximă a despăgubirilor morale și materiale nu poate depăși suma de 438.000 de dolari. Cazul medicului care și-a tratat inutil pacienții însă a făcut excepție, dosarul fiind considerat „cea mai mare fraudă din istoria statului”. 

 

 Articole relaționate:

Medicul care a lovit mortal un pacient și-a aflat verdictul 

Medic, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a distrus viețile a sute de oameni 

Alți doi doctori din Moldova au fost condamnați la închisoare cu suspendare