Autor: Parascovia Sula

Tuberculoza nu alege pe cine să îmbolnăvească și pe cine nu. Ea poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă ori statut social. Fiecare trebuie să știe însă că maladia se tratează, dar pentru aceasta e nevoie de responsabilitate față de propria sănătate. Oameni cu meserii din cele mai diverse, care nu s-au gândit vreodată că pot face tuberculoză, s-au pomenit că s-au îmbolnăvit de ea. Cei mai mulți nu știu de unde și cum s-a întâmplat. O descoperă când le dă complicații, din întâmplare, sau pentru că s-au mai îmbolnăvit de ceva.

Așa s-a întâmplat și cu Mihai (nume schimbat), un bărbat de 39 de ani, care de curând a scăpat de tratament. A descoperit că are tuberculoză, după ce s-a dus la doctor, pentru că avea două coaste frânte în urma unui accident rutier.

„Am fost șocat. Doctorii mi-au spus că am o pată albă pe plămâni. Nici nu m-am gândit foarte mult. Am hotărât să încep imediat tratamentul. Eu am avut formă ușoară a tuberculozei, TB sensibilă și am urmat tratamentul mai mult de jumate de an. Fiecare zi o începeam cu pastilele, pe care mi le dădeau doctorii. Mă duceam de dimineață, la ora 7:30 deja eram la spital, și le administram. Pentru mine nu a fost deloc greu să urmez tratamentul. M-am motivat singur și nu prea am avut nevoie de psiholog. Tatăl meu, tot cândva a suferit de TB. Și el a fost la fel de surprins ca și mine, deoarece nu prezenta simptome. Oricum cred că te poți molipsi de oriunde”, și-a început Mihai povestea.

  Dragoste pe timp de tuberculoză: o tânără familie din Bălți luptă cu străvechea boală 

A descoperit boala la începutul acestui an. Nu s-a sfiit să ne povestească prin ce a trecut. Ba din contra, ne-a spus că fiecare om trebuie să știe ce este tuberculoza și să înțeleagă că ea se tratează. Trebuie doar să vrei și să respecți regulile de medicație. „În Moldova se consideră o rușine să te îmbolnăvești de tuberculoză. E o maladie ca oricare alta și nu trebuie să te jenezi de ea. Trebuie să accepți că te-ai îmbolnăvit și să te tratezi”, a ținut să ne spună Mihai cu tot dinadinsul.

Din acest motiv, spune Mihai, stigma față de bolnavii de tuberculoză este înaltă. „Oamenii încă nu înțeleg că un om care are s-au a suferit de tuberculoză rămâne același om și poate el are nevoie mai mult ca oricând de susținerea celor din jur”, a adăugat Mihai.

Ceea ce știe să facă mai bine, povestește bărbatul, e să șofeze. De aceea, a decis să îmbine munca cu plăcerea de a călători. Așa că s-a făcut șofer de tir. Un moment de neatenție l-au făcut să conștientizeze cât de repede se poate termina viața și cum ea poate lua o altă întorsătură. „Am avut un accident în străinătate și mi-am rupt două coaste. Atunci am decis să mă întorc în țară să-mi fac controale medicale. Am făcut un roentgen și medicii mi-au spus că am o pată la plămâni. Apoi au început analizele și așa am depistat tuberculoza. Ulterior, m-am hotărât să rămân să lucrez în Moldova și să urmez tratamentul”, povestește Mihai entuziasmat că a scăpat de boală.

Deși încă nu știe cum s-a molipsit de tuberculoză, un lucru e cert – munca lui presupunea să interacționezi cu foarte mulți oameni. Poate de asta… meditează în voce Mihai. Acum e fericit că a scăpat. Și mai fericit e că a reușit să-și protejeze familia. Pentru asta a ținut cont de toate recomandările doctorilor.

  Tuberculoza de la 90 încoace. Când Moldova a pierdut cele mai multe vieți 

 „Copiii, de asemenea, au trecut controlul și sunt bine. Medicii m-au avertizat să mă strădui să am veselă doar a mea, să nu ies în colectivități mari, ca să nu expun pe nimeni riscului. Vreau să spun că acum sunt un fericit, pentru că am suportat tratamentul foarte bine și practic l-am trecut cu brio”, și-a încheiat Mihai istoria.

Mihai e unul dintre cazurile fericite. El a ales să învingă boala și să nu o lase să-l doboare ea. Ne-a mărturisit că este un om puternic și nu a avut nevoie de consiliere psihologică. Oricum, consideră că ajutorul unui psiholog e de un real folos. Cei mai mulți dintre bolnavi au nevoie de susținere morală, în primul rând.

 „Sunt și pacienți mai dificili, în special cei cu tuberculoză multidrog rezistentă. Acum în centru nostru avem în jur de 15 astfel de persoane. Este foarte important să fie o comunicare multidisciplinară, să se implice și primarul, și asistenții sociali, etc”, afirmă Natalia Fedotova, psiholog la Centrul Comunitar pentru sprijinul  bolnavilor de tuberculoză din Orhei.

Notă: Tratamentul tuberculozei sensibile constă în administrarea zilnică în decurs de  șase-opt luni a unui set standard de patru-cinci medicamente, așa-numitele preparate de „primă linie”. Pacienții se află sub supravegherea personalului medical sau al unui asistent voluntar ce a urmat o pregătire specială. Fără o astfel de monitorizare pot apărea dificultăți în respectarea prescrierilor medicale de către pacienți, iar acest lucru ce se poate răsfrânge negativ asupra tratamentului. Prin respectarea schemei de tratament, probabilitatea vindecării este de aproape 100%. Evoluția tratamentului este urmărită prin examinarea microscopică a sputei. Abaterile de la schema standard sunt inacceptabile, spun specialiștii, acestea ducând la dezvoltarea rezistenței la medicamente.

 

 Articole relaționate:

REPORTAJ FOTO// Tuberculoza văzută la microscop. Reportaj din mijlocul eprubetelor cu micobacterii

Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers

Tuberculoza, încă foarte prezentă în statistici. Sunt în creștere formele distructive ale bolii 

Diferența dintre a fi infectat și bolnav de tuberculoză