Autor: Elena Cioina

Bugetul asigurărilor obligatorii de asistență medicală va fi mai mic decât cel adoptat în vară. Guvernul a aprobat ieri modificarea legii Fondurilor, împreună cu alte șase documente pentru care și-a asumat răspunderea ca să poată semna acordul cu Fondul Monetar Internațional. Astfel, veniturile și cheltuielile în bugetul pentru sănătate vor fi mai mici cu peste 59 de milioane de lei, iar cei mai mulți bani au fost tăiați din fondul pentru măsurile de profilaxie și prevenire a maladiilor.

 Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală s-a redus din contul sumei care trebuia transferată din bugetul de stat. Astfel, acum veniturile și cheltuielile constituie  5.779.298,2 mii lei, față de 5.839.515,5 mii de lei, aprobate în vară.

Cei mai mulți bani, 39 de milioane de lei, au fost tăiați din fondul măsurilor de profilaxie și prevenire a maladiilor. Din 56 de milioane 865,1 mii lei, acesta a rămar doar cu 17 milioane 647,8 mii lei sau la nivelul anului 2012. Și Fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale are de suferit. Bugetul a fost redus cu 20 de milioane de lei sau de la 50 la 30 de milioane. Experții în sănătate afirmă cel mai probabil Guvernul a decis tăierea celor mai mulți bani din fondul de profilaxie și prevenire a maladiilor din motiv că acesta nu este valorificat practic în nici un an.

█ În plină criză economică, miliardele cresc în fondul de asigurare obligatorie 

 „Ani de zile fondul de profilaxie nu se valorifică. Acest lucru arată că cei care gestionează acest buget, Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări Medicale, nu sunt capabili să facă acest lucru. Asta, chiar dacă Parlamentul aprobă banii. Care este cauza acestei incapacități, rămâne de analizat. Pot fi și situațiile de neînțelegeri dintre companie și minister în finanțarea serviciilor din acest fond de profilaxie, stabilirea priorităților pentru finanțarea lor. Din acest motiv Guvernul, cel mai probabil la propunerea Ministerului Finanțelor, a decis să taie anume de aici. Pe de o parte ne plângem că oamenii nu beneficiază de servicii de profilaxie, dar pe de altă parte, banii rămân neutilizați. Asta înseamnă că sistemul nu este axat pe profilaxie, ci pe bolnav. Sistemul are o gândire și abordare sovietică ca pe om să-l îmbolnăvească și să-l lecuiască, nicidecum nu se orientează spre profilaxia maladiilor”, a declarat pentru Sănătate INFO Ghenadie Țurcanu, expert în sănătate la Centrul PAS.

De altfel, o analiză a raportului privind executarea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru 2015 arată că, de exemplu, bugetul destinat prevenirii maladiilor a fost valorificat doar în proporție de 25 la sută. Din aproape 38 de milioane de lei aprobați au fost cheltuiți nici 13 milioane. Dintre aceștia peste 9 milioane au fost utilizați pentru promovarea modului sănătos de viață și doar puțin peste 3 milioane de lei au fost folosiți pentru măsuri de reducere a riscurilor de îmbolnăvire și efectuarea screening-ului privind unele maladii cu impact social.

În 2014, același fond de profilaxie a fost valorificat în proporție de aproape 75 la sută, în 2013 – 72,9, iar în 2012 – în proporție de 44,4 la sută.

Astăzi Parlamentul a susținut plenar decizia Guvernului privind asumarea răspunderii pentru cele șapte legi, inclusiv cea privind asigurările obligatorii de asistență medicală.

 

█ Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale