Autor: Elena Cioina

Contrat experiențelor din ultimii doi ani, când Legea Fondurilor Asigurărilor Medicale Obligatorii în Sănătate a fost adoptată de Parlament cu mari întârzieri, în acest an lucrurile ar putea să se perinde mult mai repede. Guvernul deja a aprobat proiectul pentru 2017.  Astfel, bugetul asigurărilor medicale urmează să fie mai mare cu peste 300 de milioane în comparație cu 2016 și va constitui 6 miliarde 141 de milioane 657, 4 mii de lei.

Spre deosebire de acest an, când Fondul a avut aceleași venituri și cheltuieli, în 2017 bugetul CNAM va avea un deficit de aproape 93 de milioane de lei. Așadar, cheltuielile vor ajunge la 6 miliarde 234 de milioane 451,3 mii de lei. Chiar dacă și veniturile și cheltuielile sunt mai mari în comparație cu acest an, totuși creșterea procentuală e mult mai mică, de doar 5,2%. În 2016 bugetul asigurărilor medicale a fost mărit cu 13 la sută în comparație cu 2015.

Vestea bună e că angajații și patronii vor plăti aceeași contribuție procentuală ca în acest an. Aceasta a fost stabilită în proporție de 9%, câte 4,5 la sută pentru fiecare categorie de plătitori. Persoanele care își vor cumpăra poliță medicală din banii proprii vor trebui să scoată din buzunar tot atâția bani câți au scos și în 2016, adică 4056 de lei. Ei vor beneficia de reducere de 50%, dacă procură asigurarea în primele trei luni de la adoptarea legii de către Legislativ, adică până la 1 aprilie. De o reducere de 75%, în aceeași perioadă vor beneficia și proprietarii de terenuri agricole. Toți cei care își vor cumpăra poliță de asigurare medicală obligatorie vor putea beneficia de asistență medicală gratuită din momentul cumpărării.

Cele mai multe venituri în fond urmează să se acumuleze din polița de asigurare plătită de moldovenii încadrați în câmpul muncii – aproximativ 3 miliarde 449 de milioane de lei. Alte peste 2 miliarde 593 de mii de lei vor fi transferurile din bugetul public pentru categoriile de cetățeni asigurate de stat. Din polița în sumă fixă, bugetul asigurărilor medicale urmează să mai acumuleze 93 de milioane 288 de mii de lei.

Cei mai mulți bani – aproximativ 6 miliarde 55 de milioane de lei vor fi cheltuiți pentru procurarea serviciilor medicale prestate pacienților, aproape 79 de milioane de lei vor fi alocați pentru administrarea sistemului de asigurare medicală obligatorie aproximativ 51 de milioane sunt repartizați în fondul de rezervă al CNAM. Acesta va fi mai mic decât anul acesta cu aproximativ 7 milioane de lei. Doar câte 25 de milioane sunt prevăzute pentru măsurile de profilaxie și pentru dezvoltarea și modernizarea instituțiilor medicale publice.  

Ca de obicei, cei mai mulți bani vor fi oferiți spitalelor. E vorba de aproape jumătate din buget. Este vorba de peste 3 miliarde lei sau cu peste 300 de milioane mai mult decât în 2016. Pentru asistența medicală primară vor fi alocate peste 1 miliard 882 de milioane 576,6 mii de lei. Creșterea față de acest an e ceva mai mare de 88 de milioane de lei. Din banii oferiți asistenței medicale primare 522 de milioane 431 de mii de lei vor fi repartizați pentru medicamente compensate. Medicina de Urgență urmează să primească în acest an peste 524 de milioane de lei, pentru asistența medicală de ambulatoriu vor fi repartizate peste 427 de milioane și 184 de milioane de lei vor reveni serviciilor de înaltă performanță. Cei mai puțini bani vor fi alocați îngrijirilor medicale la domiciliu, puțin peste 9 milioane de lei.

În documentul aprobat astăzi de Guvern se mai spune că pentru 2017, pentru acoperirea cheltuielilor salariale, în urma modificării regulamentului, vor mai fi necesare aproximativ  419 milioane de lei. De asemenea este nevoie suplimentar de alte aproximativ 300 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor salariale în ultimele cinci luni ale acestui an. Se estimează că pentru acoperirea sumei necesare pentru salarizare va mai fi nevoie de aproape 618 milioane 502 mii de lei.

Banii urmează să fie obținuți din economii și creșterea volumului de servicii medicale contra plată. Astfel, în 2017, Ministerul Sănătății planifică și o creștere a volumului de servicii contra plata cu aproximativ 30%, ceea ce ar urma să aducă venituri de 75 de milioane de lei. Totuși, din ianuarie, Ministerul Sănătății intenționează să revizuiască statele de personal ale spitalelor publice, lucru care ar genera economii de aproximativ 8 milioane de lei. Și odată cu crearea Centrului de Achiziții publice Centralizate în Sănătate, Ministerul Sănătății spune că a reușit să economisească în urma efectuării achizițiilor de medicamente și produse parafarmaceutice 130 de milioane de lei.

 

 Articole relaționate:

În plină criză economică, miliardele cresc în fondul de asigurare obligatorie

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale