Autor: Parascovia Rogate

Peste 90 de mii de persoane și-au schimbat în perioada septembrie-octombrie 2016 medicul de familie, cu cinci mii mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie pe pagina web a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Oamenii vor putea beneficia de serviciile medicului începând cu anul viitor.

Cele mai frecvente motive care i-a determinat pe moldoveni să se înregistreze la alt medic  sunt schimbarea locului de trai, accesul la investigaţii oferite în aceeaşi instituţie medicală, calitatea serviciilor, atitudinea personalului medical, etc.

Schimbarea medicului de familie sau a instituției medicale primare are loc mai des la orașe. Potrivit datelor oferite de CNAM, 55% din numărul total de cereri au fost depuse de persoanele din orașe, iar 45% de cele de la sate.

De altfel, 36 la sută din cele peste 90 de mii de solicitări au fost făcute de locuitorii municipiului Chişinău.

Precizăm că la fel ca și anii trecuți, și în 2016 au existat cazuri când unele instituţii medicale au înregistrat pe listele lor persoane fără ca acestea să solicite schimbarea medicului de familie. Astfel, în acest an au existat 15 mii de divergențe legate de trecerea de la un medic la altul.

Dacă o persoană depistează că este înregistrată la alt medic de familie fără ca să fi depus o cerere în acest sens, ea trebuie să solicite în scris sau online CNAM-ul să facă modificări în registrul persoanelor înregistrate în instituţiile medicale primare.

De asemenea, pe site-ul instituției, moldovenii pot verifica, introducând codul personal, la ce medic de familie şi instituţie medicală sunt înregistraţi.

Vom preciza că în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală sunt încadrate 280 de instituţii medicale care prestează asistenţă medicală primară.

 

 Articole relaționate:

„Am dat doctorului 200 de dolari, dar n-au ajuns și pentru moașă”. Directorii de spitale, obligați să organizeze chestionare anonime pentru a „prinde în flagrant” subalternii care iau mită 

Ministerul Sănătății a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale în sistem 

Aproape jumătate din moldoveni nu ar depune vreo plângere, dacă li s-ar cere bani suplimentari pentru serviciile medicale