Autor: Irina Papuc

Chirurgii de la Spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco” rup tăcerea. Aceștia au recunoscut că au publicat filmulețul pe internet pentru ca lumea întreagă să știe în ce fel de condiții sunt nevoiți să muncească. Ei spun că îl voi invita pe ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, la o intervenție chirurgicală pentru a-i demonstra cum se efectuează o operație în condiții „medievale”.

Nicolae Curca, Grigori Rusanovschi, Iurie Namașco au venit în fața jurnaliștilor pentru a explica cum și de ce a ajuns pe internet filmulețul în care apar doi chirurgi care operează un copil, folosind o bormașină industrială.

„Noi am cerut din 2009 condiții normale de muncă. Secția în care activam s-a închis pentru reparații și nu a mai fost redeschisă. Exista riscul să ne pierdem locurile de muncă. Mai târziu am fost transferați într-o altă secție. Utilajul a rămas cel vechi. Noi am făcut filmulețul ca să vadă lumea întreagă cum lucrăm”, a precizat Nicolae Curcă, fără să dezvăluie numele medicilor care apar în imagini. El afirmă că cel puțin 15 chirurgi din instituție folosesc în operații bormașina industrială. Acest lucru se întâmplă deja de 20 de ani.

„Puteți verifica în caietele de evidență. Noi notăm acolo de fiecare dată când instrumentul este transmis în altă secție. Există la contabilitate și bonurile de plată unde scrie clar cât costă el - 400 de lei. Cumpărăm des altele pentru că nu sunt trainice, se strică repede”, a mai precizat medicul. El spune că utilajele noi, cumpărate de către directorul instituției nu pot fi folosite, deoarece nu pot fi sterilizate. Ei mai afirmă că acestea se dezinfectează cu formalină, o substanță toxică.

„Mi-e rușine să spun că nu avem fixatoare pentru tratarea fracturilor la copii. Le folosim de mai multe ori, deși suntem conștienți că este o încălcare gravă a tuturor regulilor de bioetică”, a mai spus el.

Cel mai grav este că bormașina e mânuită în timpul operațiilor nu de către  medic, ci de infirmiere care nu au cunoștințe medicale și ar putea comite o greșeală letală. Chirurgii afirmă că au existat și cazuri când acestea erau la un pas de a produce o eroare medicală, dar că ei nu pot ține bormașina în mâini, deoarece este foarte grea, în plus ei au ambele mâini ocupate.

Doctorii spun că ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, i-a evitat în mod intenționat în timpul vizitei sale la spital. Ei spun că l-au așteptat să-i arate bormașina, care se afla în seif. „El n-a intrat la noi în secție. Era la un pas de noi. L-am așteptat ca să-i arătăm cum suntem nevoiți să lucrăm”, a precizat și Grigori Rusanovschi. Medicii spun că vor continua să folosească în operații anume această bormașină industrială până directorul instituției nu le va pune la dispoziție alta mai bună. Între timp, ei au promis că la intervenții va fi chemat și ministrul Sănătății pentru ca să se convingă că nu au utilaje moderne pentru operații.

Scandalul de la Spitalul Valentin Ignatenco a izbucnit după ce au apărut pe internet imagini cum doi medici operează un copil folosind o bormașină industrială. Mai multe publicații importante din lume au preluat imaginile, transformând astfel scandalul în unul internațional.

 

Articole relaționate:

Andrei Usatîi, mustrat de Iurie Leancă. Premierul este nemulțumit de măsurile luate de ministrul Sănătății în cazul operațiilor cu bormașina industrială 

A vizitat spitalul „Valentin Ignatenco”, dar nu a găsit nicio bormașină industrială. Andrei Usatîi: Filmulețul a fost postat pentru a discredita activitatea instituției 

Operează copiii cu bormașina industrială. Se întâmplă la Spitalul „Valentin Ignatenco”