Redactor: Tatiana Povar

Guvernul finlandez a stabilit un obiectiv ambițios în ceea ce privește protecția sănătății cetățenilor. Planul oficialilor de la Helsinki este să declare Finlanda țară fără tutun către anul 2040. Până atunci, mai puțin de 2% din populația adultă a țării ar urma să fie fumătoare. Restul, 98 la sută ar trebui să spună NU produselor din tutun, narghilelei și chiar țigărilor electronice, scrie CNN.

În pas cu tendințele din țările industrializate, rata fumatului în Finlanda a căzut în ultimii ani ca urmare a măsurilor de autorități. Este vorba de acoperirea tejghelelor destinate țigărilor și limitarea fumatului în spațiile publice. În 2013, în Finlanda, 16% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani fumau zilnic, pe când în Marea Britanie 19% dintre adulți erau fumători, în 2014.

Din acest an, controlul fumatului în Finlanda căpătă noi dimensiuni. ,,Abordarea finlandeză este revoluționară”, afirmă Kaari Paaso, șeful departamentului de prevenire a daunelor și actualul ministru al Sănătății și Protecției Sociale din Finlanda. ,,Noi vrem să scăpăm de toate produsele din tutun”, a precizat oficialul.

Experții admit că Guvernul finlandez folosește creativitatea și inovația pentru a ajunge la fiecare fumător pentru a-l determina să se lase de viciu.

Ministrul Paaso consideră că este necesar să se acționeze precaut din orice direcție, și nu doar dintr-un singur aspect, cum ar fi interzicerea fumatului în spațiile publice. Nu trebuie admise nici produsele din tutun care ar avea efecte nocive mai mici, cum ar fi țigaretele electronice. „Sunt un set de politici comprehensive”, afirmă ministrul.

█ Un Minister al Sănătății a extins zonele în care este interzis fumatul 

Spre exemplu, în țara vecină Suedia, s-a observat o scădere esențială a numărului de fumători în 2013. Doar 12,7% dintre bărbați și 15,2% dintre femei erau fumători. Acest lucru a fost posibil datorită promovării țigărilor electronice și altor tipuri de produse de tutun, interzise în țările UE.

Marea Britanie a adoptat și drastice pentru a reduce numărul de fumători, dar Finlanda își dorește interzicerea tuturor produselor de tutun posibile, susțin autoritățile.

,,Noi nu vrem să cădem în capcana altor politici care fac produsele din tutun ca fiind mai puțin nocive”, a declarat Paaso, care prezice că în viitor vor fi necesare măsuri de luptă și cu așa zisele produse mai puțin dăunătoare.

Creșterea prețurilor la produse de tutun

Experții sunt de acord că una din cele mai puternice politici de control a fumatului o reprezintă taxele mari la tutun. Scumpirea țigărilor odată cu creșterea accizelor înseamnă că multe persoane pur și simplu nu își vor mai permite să fumeze.

█ Primele rezultate după aplicarea Legii privind controlul tutunului. Schimbările ultimelor șapte luni 

,,Cercetările arată că scumpirea produselor din tutun este singura metodă eficientă de reducere a numărului de fumători”, a declarat Vaughan Rees, directorul Centrului Global de Control al Tutunului de la Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard.

,,În statele unde taxele la produse din tutun sunt mai mari se observă o prevalență mai scăzută a numărului de fumători”, afirmă acesta, folosind drept exemplu New York-ul, unde Michael Bloomberg a introdus pe lângă taxele de stat și taxe orășenești pentru consumul de țigări. Acest lucru se întâmpla în 2010, iar în 2016 doar 14% din populația orașului fuma.

Așadar, Finlanda a introdus acum o nouă barieră în calea fumătorilor: a ridicat taxele pentru furnizorii de produse din tutun. ,,Este o taxă destul de mare pentru licențiere și vânzare”, afirmă Paaso.  

Orice companie care se ocupă de comercializarea produselor din tutun trebuie să-și cumpere licență. De asemenea, anual firma trebuie să plătească o taxă suplimentară pentru cheltuielile inspectorilor care verifică dacă vânzătorii încalcă sau nu regulile.

Taxa de supraveghere este destul de mare. Ea constituie aproximativ 500 de euro pentru fiecare control.

De exemplu, un magazin de tip supermarket, care dispune de 10 case unde se vând produse de tutun, ar putea plăti o taxă de 5000 de dolari pe an în plus la licența, care permite vânzarea produselor din tutun.

█ Țara în care oamenii nu vor avea voie să fumeze nici după împlinirea majoratului

,,Finlanda a mers foarte departe, prin invovație s-a atins un nou nivel”, afirmă Kelly Henning, directorul Programului de sănătate publică Bloomberg Philanthropies, o organizație care activează pentru promovarea impactului politicilor de control al fumatului, fondată la New York.

Balcoane și automobile fără fum de țigară

O altă abordare unică, implementată de țara scandinavă în această lună ține de abilitatea de a aplica amenzi persoanelor care fumează la balcon, deranjând vecinii cu fumul de țigară. Administrațiile blocurilor de locuit pot aplica amenzi persoanelor care produc fum ce se răspândește în spațiul privat al altor persoane. În multe țări este interzis fumatul în spațiile publice, însă măsura finlandeză interzice fumatul chiar în spațiile private.

Finlandezilor le este interzis fumatul în propriile mașini, în prezența copiilor mai mici de 15 ani. Această interzicere nu este însă nouă. În Marea Britanie limita de vârstă permisă este chiar după 18 ani.

Prevenirea influenței asupra minorilor

O strategie cheie de reducere a fumatului în Finlanda, este reducerea numărului de adolescenți, care se inspiră din comportamentul adulților fumători. În rezultat, noile politici limitează comercializarea produselor care imită țigările, cum ar fi gumele de mestecat sau bomboanele sub formă de țigară.

Cele mai mari restricții se impun asupra industriei țigaretelor electronice. ,,Acestea sunt vândute în magazine obișnuite, iar noi avem reguli stricte”, a precizat ministrul Sănătății.

Din august, țigările electronice au aceleași restricții privind termenul de valabilitate sau utilizare, precum țigările clasice. Aromele din țigările electronice au fost un subiect controversat. Industria tutunului încerca să demonstreze că acestea ar ajuta tinerii să scape de viciul fumatului.

,,Aroma e decisivă”, afrmă Rees, când vine vorba de asemenea produse. Sunt persoane care consideră că țigările electronice ajută oamenii să renunțe la fumat, printre care și unii susținători ai politicilor de reducere a daunelor fumatului din Marea Britanie. Nimeni însă nu consideră că e normală dezvoltarea acestor arome în așa mod, încât să le placă cât mai mult copiilor.

O misiune globală?

Finlanda nu este singura țară care își dorește reducerea numărului de fumători. În Australia, ambalarea pachetelor de țigări în combinație cu taxele, au dus la scăderea rapidă a fumătorilor. În 2014-2015, doar 14% dintre adulți fumau zilnic, mai puțin decât în Finlanda.

Un alt model este China. După creșterea esențială a prețului la produsele din tutun, mulți oameni au renunțat la fumat, iar trei orașe, inclusiv Beijing, au introdus amenzi pentru fumatul în spațiile publice închise.

,,Decesele legate de fumat sunt în creștere, mai ales printre bărbați este foarte înalt”, afirmă Henning. Peste 1,3 milioane de oameni mor în fiecare an în China în urma complicațiilor provocate de bolile cauzate de fumat, conform Tobacco Atlas.

La nivel mondial, OMS și-a propus drept scop reducerea cu 30 la sută a fumătorilor cu vârsta de peste 15 ani, către 2025. Acest scop implică și scăderea ratelor maladiilor non-transmisibile, cum ar fi cancerul cauzat de fumat.

Finlanda rămâne însă prima țară, care și-a propus acest scop și excluderea totală a problemei. Experții și instituțiile statului, cum ar fi Guvernul, consideră că o pot face.

,,Este un drum lung și anevoios, dar Finlanda consideră că este realizabil”, consideră experții.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății respinge orice modificări care fac Legea Antifumat mai permisivă

Expunerea la fumul de tutun poate duce la infertilitate și menopauză timpurie

Cresc accizele la tutun. Ce majorări se prevăd pentru următorii trei ani